Predsjednik sindikata policijskih službenika za Narod.hr: Milina je promptno reagirao u slučaju prebrze vožnje, ali nije u slučaju povrede službene dužnosti

Foto: snimka zaslona

Sindikat policijskih službenika oglasio se nakon nedavnih razrješenja s dužnosti zamjenika ravnatelja policije, koji je u ožujku uhvaćen u prebrzoj vožnji, zatim načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske i načelnika Postaje prometne policije Zadar.

Iz Sindikata upozoravaju kako godinu ranije nisu primjenjeni isti kriteriji na Marka Rašića, načelnika policijske uprave zagrebačke, nakon što on nije pokrenuo disciplinski postupak koji je bio dužan primjeniti. Rašić, naime, nije pokrenuo postupak protiv djelatnika Policijske uprave zagrebačke koji se koristio službenom mail-adresom u privatne svrhe, točnije sindikalne svrhe.

Iz Sindikata smatraju ponašanje Marka Rašića grubom povredom službene dužnosti te sumnjaju da je cijeli slučaj zataškan kako bi glavni ravnatelj policije zaštitio “svog vjernog i poslušnog načelnika policijske uprave”. Podsjećaju da su prošle godine uputili dopis glavnom ravnatelju policije tražeći odgovor o poduzetim mjerama i radnjama, no nisu dobili odgovor.

Iako je PU Zagrebačka demantijem reagirala na pismo Sindikata, Sindikat se, nakon tog demantija ponovno obratio javnosti poručujući da je sve što su naveli u prvom obraćanjua javnosti – točno.

Dvostruki kriteriji ministra Božinovića: Sindikat policijskih službenika ponovno reagirao nakon dematija PU zagrebačke

Božinovićevi dvostruki kriteriji: Zašto nakon nezakonitog postupanja nije smijenjen i načelnik policijske uprave Marko Rašić?

Za Narod.hr o ovom slučaju razgovarali smo s predsjednikom Sindikata policijskih službenika, Mariom Puškarićem.

“Ja sam prije godinu dana uputio dopis ravnatelju policije u kojem sam tražio da procesuira načelnika policijske uprave zagrebačke Rašića i godinu dana od toga se ništa nije dogodilo.

“Rašić je bio dužan pokrenuti postupak protiv djelatnika MUP-a, ali to nije napravio”

Na ovu sada reakciju najviše me je potaknula izjava ministra Božinovića da oni konzekventno i brzo reagiraju, a ja već godinu dana čekam njihov odgovor i još uvijek ga nisam dobio.” – kaže Puškarić te nastavlja:

“Rašić je morao službeno postupati, ali nije to napravio. To vam je isto kao da utvrdi prometni prekršaj, a ne procesuira počinitelja. On je po zakonu, ako utvrdi određenu povredu službene dužnosti, dužan procesuirati počinitelja. On ne samo da to nije napravio, nego je čak izmislio nekakvu mjeru koja po zakonu uopće ne postoji. Rekao je da je izrekao mjeru upozorenja, a mjere upozorenja u zakonu nema.”

“On je bio dužan pokrenuti postupak protiv tog sindikalnog povjerenika protiv kojeg nije pokrenuo postupak. Samim time je pogodovao tom sindikalnom povjereniku i tom sindikatu.” – kazao je Mario Puškarić koji ističe kako se nakon dopisivanja s načelnikom policijske uprave, obratio glavnom ravnatelju policije i tražio da postupi sukladno zakonu, ali ravnatelj je, kako kaže, dopis ignorirao.

“Godinu dana nije pristigao nikakav odgovor, a u pravilu bih trebao u roku od 30 dana dobiti odgovor”.

Rašić je, objašnjava Puškarić, propustio sankcionirati povredu službene dužnosti, kada se jedan od djelatnika koristio službenom mail adresom za sindikalne aktivnosti.

“Bio je pao server MUP-a zbog korištenja službenih mailova u sindikalne svrhe. A postoji i presuda Upravnog suda kojom je policajac disciplinski kažnjen jer je poslao sa službenog maila upit Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva – dakle, koristio je službeni mail u privatne svrhe. U ovom konkretnom slučaju je djelatnik također koristio mail za privatne svrhe, tj. za sindikalne aktivnosti. I to ne samo na jednu adresu, nego konstantno, nekoliko mjeseci, na nekih 20 tisuća adresa, uslijed čega je i pao sustav elektroničke pošte te je dovedeno u pitanje funkcioniranja uopće elektroničke pošte u MUP-u. To je teža povreda nego u slučaju koji je bio na Upravnom sudu.” – poručio je predsjednik Sindikata policijskih službenika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr