Dvostruki kriteriji ministra Božinovića: Sindikat policijskih službenika ponovno reagirao nakon dematija PU zagrebačke

Foto: snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

Policijska uprava zagrebačka reagirala demantijem je na medijsku objavu otvorenog pisma Sindikata policijskih službenika, povodom razriješenja s dužnosti zamjenika ravnatelja policije, načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske i načelnika Postaje prometne policije Zadar.

Božinovićevi dvostruki kriteriji: Zašto nakon nezakonitog postupanja nije smijenjen i načelnik policijske uprave Marko Rašić?

Otvoreno pismo prenijeli smo ovdje, a u njemu predsjednik Sindikata policijskih službenika upozorava na dvostruke kriterije glavnog ravnatelja policije jer, za razliku od gore navedenih policijskih službenika, nije reagirao na kršenje službene dužnosti Marka Rašića, načelnika policijske uprave zagrebačke.

U demantiju iz policijske uprave zagrebačke navode da je u izjavama medijima predsjednik sindikata policijskih službenika Mario Puškarić dao netočne navode, na što je ponovno reagirao Sindikat policijskih službenika na čelu s Puškarićem.

Demanti zagrebačke policije i odgovor Sindikata policijskih službenika u nastavku prenosimo u cijelosti.

Demanti zagrebačke policije:

“Na javnu objavu Sindikata policijskih službenika pod naslovom „Dvostruki kriteriji Ravnatelja policije i zataškavanje slučaja zlouporabe položaja i ovlasti!?” koji prenose mediji, Policijska uprava zagrebačka objavljuje demantij.

U kolovozu 2018. godine Policijska uprava zagrebačka zaprimila je dopis Sindikata policijskih službenika u kojem se navodi nenamjensko korištenje službene elektroničke pošte MUP-a s koje je policijski službenik slao obavijesti Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH u sindikalne svrhe članova, a koje je u suprotnosti s Uputom Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale od lipnja 2018. godine.

Služba za zakonitost postupanja Policijske uprave zagrebačke temeljem zaprimljenog dopisa Sindikata policijskih službenika provjerila je navode i utvrdila da je navedeni policijski službenik, glavni povjerenik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH podružnice Policijske uprave zagrebačke te povjerenik II. policijske postaje Zagreb, uistinu koristio službenu elektroničku poštu za sindikalne aktivnosti, odnosno upućivao obavijesti članovima, ali pri tome nije ugrozio sustav elektroničke pošte niti je došlo do pada istog kako je medijima naveo predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić.

S korištenjem službene elektroničke pošte glavni povjerenik prestao je odmah po saznanju za Uputu Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale.

Naime, Uputa Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale je dostavljena svim čelnicima sindikata u lipnju 2018. godine, a s obzirom da se glavni povjerenik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH podružnice Policijske uprave zagrebačke te povjerenik II. policijske postaje Zagreb tada nalazio na bolovanju, odmah po povratku na posao i po saznanju za Uputu, prestao je dalje koristiti službenu elektroničku poštu za sindikalne aktivnosti.

S obzirom da Služba za zakonitost postupanja Policijske uprave zagrebačke u konkretnom događaju nije utvrdila elemente povrede službene dužnosti glavnog povjerenika o tome je službenim dopisom u ime načelnika Policijske uprave zagrebačke Marka Rašića obavješten predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić.

Kako u konkretnom slučaju nisu utvrđeni elementi povrede službene dužnosti, protiv policijskog službenika, ujedno i glavnog povjerenika Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH podružnice Policijske uprave zagrebačke te povjerenika II. policijske postaje Zagreb, shodno tome nije niti pokrenut disciplinski postupak, niti mu je načelnik Policijske uprave zagrebačke izricao bilo kakvu sankciju niti upozorenje već je glavnom povjereniku od strane službenice za zakonitost postupanja, koja je provodila inspiciranje, skrenuta pozornost na dosljedno poštivanje naprijed navedene Upute Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale, a što ne predstavlja nikakvu vrstu sankcije, kao što to u otvorenom pismu navodi predsjednik Sindikata policijskih službenika aludirajući da ju je izrekao načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.”

Odgovor Sindikata policijskih službenika:

“Poštovani ministre, gospodine Božinović,

Poštovani glavni ravnatelju policije, gospodine Milina,

Zabrinjavajući je demanti koji je danas medijima uputila zagrebačka policija čijim radom upravlja Marko Rašić, a u kojem se navodi da je Sindikat policijskih službenika netočno informirao javnost jer policijski službenik, koji je prijavljen načelniku PU zagrebačke, nije počinio težu povredu službene dužnosti opisanu čl. 96. st. 1. toč. 9. Zakona o policiji (neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva), da nije došlo do pada sustava elektroničke pošte MUP-a zbog takvih radnji i da načelnik za konkretan slučaj nije upozorio policijskog službenika zbog počinjene teže povrede službene dužnosti.

U prilogu Vam dostavljamo dva dokumenta (dopis načelnika PU zagrebačke broj: 511-19-55/1-10/292-18. od 20. 10. 2018. i uputu Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a klasa: 650-01/18-04/92 urbroj: 511-01-157-18-3 od 14. 6. 2018. koja je uslijedila nakon povrede službene dužnosti), a koji dokazuju da navodi demantija zagrebačke policije nisu istiniti, a obzirom da se tiču postupanja samog načelnika PU zagrebačke zahtijevamo od Vas da odmah razriješite Marka Rašića dužnosti načelnika PU zagrebačke jer je s ovim postupkom ozbiljno ugrozio i naštetio ugledu policije, narušio vjerodostojnost državne institucije koja u svom radu mora biti precizna, istinita i vjerodostojna s obzirom na to da građanima jamči sigurnost i povjerenje i provodi policijske poslove i ovlasti čijom bi se primjenom svakom građaninu trebala jamčiti pravičnosti u postupku progona i jednakost pred zakonom.

Također netočna je i konstatacija načelnika PU zagrebačke da nije došlo do teže povrede službene dužnosti od strane glavnog sindikalnog povjerenika, kojem je pogodovao, osobito jer smo ga u našem ponovnom dopisu upoznali sa sličnim povredama koje su bile u blažem obliku obzirom da tada nije bila prekršena GDPR regulativa niti su ta ponašanja tada dovela u ugrozu rad elektroničke pošte MUP-a, a ticalo se slučaja iz 2013. godine u kojem je također glavni sindikalni povjerenik istog sindikata u PU krapinsko-zagorskoj bio disciplinski progonjen do te mjere da je sam ministar pokrenuo upravnu tužbu na Upravnom sudu Zagrebu radi ukidanja imuniteta sindikata, kao i drugu činjenicu da je policijski službenik u drugom slučaju bio disciplinski kažnjen za težu povredu službene dužnosti jer je sa službene mail adrese poslao upit privatne naravi drugom ministarstvu, a što je u žalbenom postupku potvrdio i sam Upravni sud u Zagrebu i konstatirao da se ipak radi o težoj povredi službene dužnosti.

Isto tako očekujemo odgovor na naš podnesak i zahtjev za poduzimanje određenih službenih radnji broj: SPS-01-02/72-3-2018. od 17. 12. 2018. godine koji smo uputili glavnom ravnatelju policije prije godinu dana, a osobito odgovore je li glavni ravnatelj policije sukladno zahtjevu koji je dobio od Sindikata naložio inspiciranje konkretnog slučajaje li pokrenuo disciplinski postupak protiv načelnika PU zagrebačke zbog teže povrede službene dužnosti opisane čl. 96. st. 1. toč. 3. Zakona o policiji (zlouporaba položaja u službi ili izvan služe ili prekoračenje ovlasti u službi) o kojoj smo ga upoznali i je li o cjelokupnom predmetu provedeno kriminalističko istraživanje te obaviješteno nadležno državno odvjetništvo sukladno Zakonu o kaznenom postupku radi donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke s obzirom na to da smo kao pravna osoba prijavili određenu sumnju u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti rukovodećeg policijskog službenika.

Odgovore molimo dostaviti pismenim putem u zakonskom roku pozivom na broj gornji.

 

S poštovanjem,

P R E D S J E D N I K

 

Mario Puškarić, v.r.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr