Plenković o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije: Odgovor na sve veću konkurenciju je snažnija EU’

Foto: fah

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

“Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije je povijesni trenutak za našu zemlju, dolazi kao kruna europskog puta koji nije bio jednostavan. No hrvatski je narod oduvijek izražavao privrženost europskoj obitelji, koja je za Hrvatsku puno više od jedinstvenog tržišta. Za nas je EU projekt mira i suradnje”, ocijenio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavljajući u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

“Hrvatska će imati ulogu kormilara zajedničkog europskog projekta u svijetu punom izazova”, rekao je premijer.

“Iduće godine imamo prigodu pokazati Europi i svijetu Hrvatsku u najboljem svjetlu. Prisjetimo se riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je rekao da valja poduzmati sve korake radi što skorijeg uključenja Hrvatske u Europsku zajednicu. Trideset godina kasnije, Hrvatska je ne samo članica Europske unije, nego njome i predsjeda”, rekao je Plenković.

Ustvrdio je da će najbolji put za nadilaženje svih izazova biti zagovaranje kompromisa, te da su prioriteti usklađeni sa strateškim programom Unije i političkim smjernicama izabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

“Europska unija je danas drugo svjetsko gospodarstvo, ali u vremenu velikih promjena gospodarstvo EU-a suočeno je sa sve većom konkurencijom, s kojom se svi zajedno moramo nositi. Odgovor na to je snažnija Unija”, rekao je premijer, dodajući da je nužno smanjivati još uvijek velike razvojne razlike među državama članicama.

“Vitalnije društvo znači i konkurentnije gospodarstvo. Moramo voditi računa o ekološki održivijem gospodarstvu, čime ćemo pridonijeti boljoj zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena”, dodao je Plenković.

“Treba nam Europa koja povezuje. Potrebno je dodatno razvijati prometnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu. Bolja povezanost podrazumijeva bolju i sigurniju podatkovnu infrastrukturu”, ustvrdio je, dodajući da je potrebno osigurati i veće povezivanje građana Unije. Stoga će hrvatsko predsjedništvo sve to poticati.

“Veliku pažnju pridavat ćemo unutarnjoj sigurnosti. Zalagat ćemo se za tješnju suradnju članica u borbi protiv financiranja terorizma. Potrebno je bolje povezati sve informacijske sustave na području unutarnjih poslova”, dodao je Plenković.

Po pitanju migracije, potrebna je reforma zajedničkog europskog sustava azila i bolja suradnja s trećim zemljama. “Moramo biti otporniji na rastuće hibridne prijetnje, jačati kapacitete na području kibernetičke sigurnosti, borbe protiv lažnih vijesti”, rekao je premijer, prenosi tportal.

“Zalažemo se za Europu koja je utjecajna i ima predvodničku ulogu, u susjedstvu ali i svijetu”, rekao je Plenković. Europska unija je prva trgovačka sila, drugo svjetsko gospodarstvo, prvi trgovinski partner i Kini i SAD-u i Indiji.

“Unija koja daje više od polovice ukupne svjetske razvojne pomoći ima i posebnu odgovornost prema svom susjedstvu na jugoistoku Europe. Zalagat ćemo se na djelotvornu politiku proširenja”, kazao je Plenković.

Najavio je da će se i u ostalim hrvatskim gradovima održati još nekoliko konferencija posvećenih hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a, a na njima će govoriti ministri o svojim resorima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal