Predstavljen letak za slijepe i slabovidne osobe na Brailleovom pismu

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar danas su u predvorju kazališta „Vidra“ održali konferenciju za novinare pod nazivom „Pristupačna Hrvatska u pristupačnoj Europi“ na kojoj se govorilo o sudjelovanju i uključivanju slijepih i slabovidnih osoba u političke procese te je bio predstavljen informativni letak Hrvatskih laburista na Brailleovom pismu prije izbora za Europski parlament.

„Cilj konferencije je prezentirati, upoznati i senzibilizirati javnost za izazove, mogućnosti i prepreke koje su pred slijepim osobama u njihovom nastojanjima da se uključe u zajednicu ravnopravno s drugim ljudima, u ovom slučaju da se uključe u političke tokove i da sudjeluju u izborima. Informiranost je jedan od glavnih preduvjeta za to i zato je dostupna informacija, tehnologija i podrška neophodna da bi oni to mogli. A tehnologija je skupa – jedno računalo opremljeno s printerom i Brailleovom retkom košta i preko 100.000 kuna“, rekao je Vojin Perić.

Dodao je kako su izbori za Europski parlament jedini izbori na kojima slijepe osobe ne izlaze samostalno radi velikih lista radi kojih nije moguće raditi šablone.

Informativni letak tiskan na Brailleovom pismu inicirali su Hrvatski laburisti i prvi je dokument nakon puno vremena koji se tiče nekih političkih zbivanja, a bit će dostupan u Hrvatskom savezu slijepih, Udruzi slijepih Zagreb i knjižnici, a materijali će biti poslani i mailom svim udrugama slijepih, rekao je Perić.

Pojasnio je kako se u letku mogu naći informacije o važnosti izbora, načinu glasovanja, ali i informacije o kandidatima te crtice iz programa Hrvatskih laburista pošto je isti tiskan na njihovu inicijativu.

Perić je istaknuo kako u Hrvatskoj ima 6000 slijepih osoba te kako one imaju najmanji doplatak za tuđu pomoć i njegu u Europi. „Moldavija je tu negdje s nama ili iza nas dok Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija su ispred nas i to višestruko i nitko mi ne može reći da je to stjecaj okolnosti ili kriza. To je politička ne-volja, to je činjenica s kojom se borimo dvadesetak godina“, rekao je Perić ističući kako je Hrvatska krenula rapidno unatrag što se tiče osoba s invaliditetom.

„Prije zadnjih parlamentarnih izbora imali smo dva predstavnika u Hrvatskom saboru, a danas nemamo ni jednoga – to znači da je to bila kozmetika i dodvoravanje Europi“, smatra Perić.

Pozvao je društvo da računa na slijepe i „pozove ih na obvezu, a ne da se nad ranjivim skupinama radi restrikcija“.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar istaknuo je pak kako je Hrvatska jedina članica Europske unije koja nema u zakonu riješeno pitanje prava i dodataka osoba s invaliditetom.

„Zajedno moramo konačno slomiti otpor koji vlada u izvršnoj i zakonodavnoj vlast u smislu zakonodavne regulative prava na dodatke invalida i invalidnih osoba, dugo i željno iščekujući da počne raditi povjerenstvo koje je trebalo već finiširati zakonodavne prijedloge. Na inicijativu Hrvatskog saveza slijepih je otišlo i pismo ministrici Milanki Opačić na tu temu“ , rekao je Lesar.

Vojin Perić je najavio i pokretanje „zakona o Brailleovom pismu“. „Brailleovo pismo je pismo kojom se služe slijepe osobe i kojim možemo brzo, tečno i jasno pročitati informacije. Hrvatska treba taj zakon i zbog djece koje nemaju udžbenike i studenata kojima bi protok informacija bio brži, ali i zbog novina ili časopisa kojih u Hrvatskoj nema tiskanih na Brailleovom pismu. Nekad ih je bilo“, zaključio je Perić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah