Premijer Milanović u ožujku putuje u Australiju i Novi Zeland

Premijer Zoran Milanović u ožujku će otputovati u Australiju i Novi Zeland i tom će prilikom posjetiti gradove Canberru, Sidney i Melbourne u Australiji, te Wellington i Auckland na Novom Zelandu, najavljeno je iz Vlade.

To će biti prvi posjet jednog predsjednika Vlade od hrvatske neovisnosti, ovim do sada u hrvatskoj vanjskoj politici pomalo zanemarenim zemljama. U proteklih deset godina nije bilo niti jednog posjeta iz Republike Hrvatske Australiji, a čak 13 godina Novom Zelandu. Raniji posjeti bili su uglavnom na razini parlamentarne suradnje, a na planiranju i pripremi ovog putovanja radilo se više mjeseci.

Premijer Milanović, putuje u Australiju i Novi Zeland na poticaj premijera Novog Zelanda Johna Keya koji je, u pismu tijekom ljeta prošle godine, izrazio interes za službenim posjetom na premijerskoj razini. Na Novom Zelandu živi oko 60.000 novozelandskih državljana hrvatskog podrijetla visoko integriranih u tamošnje društvo.

Iniciran pozivom premijera Keya u službeni posjet Novom Zelandu, premijeru je odlučio povezati tako dalekog putovanja s radnim posjetom Australiji, gdje prema službenim popisima stanovništva, živi oko 120.000 Hrvata, dok se procjene kreću između 200.000 i 250.000.

U obje države živi hrvatska dijaspora, tako je posjet iseljenim Hrvatima jedan je od razloga – ali ne i jedini – za ovo putovanje.

Hrvatska je od proglašenja neovisnosti bila usredotočena na vanjskopolitičke ciljeve ulaska u NATO i EU, kao i na suradnju sa susjednom regijom i Europom u cjelini. Po ostvarenju tih ciljeva, stekli su se uvjeti za značajnije širenje vanjskopolitičke suradnje na druge kontinente, pa tako i na azijsko-pacifičke zemlje koje u novim hrvatskim geostrateškim okolnostima predstavljaju potencijalno važne gospodarske partnere. Treći razlog za ovo putovanje je, u svakom slučaju, jačanje suradnje dviju Vlada, koja se do sada odvijala na kurtoaznoj i vrlo formalnoj razini. Politički interes za suradnjom oduvijek je postojao, ali se odvijao uglavnom u okviru multilateralnih organizacija. Ulaskom Hrvatske u EU mogućnosti suradnje dodatno su se proširile, navodi se u priopćenju Vlade.

Prošle je godine Novi Zeland ukinuo vize za hrvatske državljane, a tijekom predstojećeg službenog posjeta potpisat će se i Dogovor o programu radnog odmora između dviju država, kojim će se omogućiti da do 100 mladih ljudi (18-30 godina) godišnje otputuje iz Hrvatske na Novi Zeland, da tamo studiraju ili se odmaraju, a svoj boravak financiraju zaposlenjem tijekom maksimalno godinu dana. Time se očekuje dodatno približavanje ovih dviju udaljenih država.

Raspored aktivnosti hrvatskog izaslanstva podređen je trima razlozima za posjet, a to su službeni susreti s premijerima-domaćinima i predstavnicima saveznih, regionalnih i lokalnih vlasti; susreti s poslovnom i akademskom zajednicom Australije i Novog Zelanda te susreti s hrvatskim iseljeništvom. Iako se konačni detalji programa još dogovaraju, potvrđeno je 17 službenih sastanaka i 12 susreta s hrvatskom zajednicom, u svih pet gradova koje će predsjednik Vlade posjetiti. Značajne hrvatske zajednice prisutne i u Perthu, Alice Springsu i Adelaideu, ali zbog velikih udaljenosti i duljine boravka premijer Milanović ih neće posjetiti.

Predsjednik Vlade Milanović, u sklopu posjeta Australiji i Novom Zelandu održat će predavanja na tri važna sveučilišta: Macquire (Sidney) te Monash (Melbourne) i Auckland koja se nalaze među sto najboljih na svijetu. Sveučilište u Sidneyu slavi 30. godišnjicu «Croatian Studies Programa», prvog priznatog programa hrvatskog jezika u svijetu, kojeg već godinama sufinancira i hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, pišu u priopćenju Vlade RH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vlada.rh
Photo: narod.hr