Premijer Plenković u Dubrovniku u povodu Dana branitelja, s Dobroslavićem i Frankovićem razgovarao o Pelješkom mostu

Foto: fah

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u utorak Dubrovnik u povodu Dana dubrovačkih branitelja te je tom prigodom kod križa na Srđu položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule branitelje u Domovinskom ratu, obišao Muzej Domovinskog rata i sastao se s predstavnicima dubrovačkih braniteljskih udruga. Također se sastao s s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem te gradonačelnicima i načelnicima s kojima je razgovarao o ključnim projektima za razvoj Dubrovačko-neretvanske županije te boljoj prometnoj povezanosti kroz rješavanje pitanja graničnih prijelaza i Pelješkog mosta.

Premijer Plenković je istaknuo kako su dubrovački branitelji u najtežim trenutcima 1991. godine branili Dubrovnik, jug Hrvatske i hrvatsku slobodu.

“Prije nekoliko dana smo u Saboru usvojili novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i obitelji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Vjerujem da je to vrlo snažna i vrlo čvrsta poruka Vlade da želimo regulirati sva pitanja na cjelovit, dugoročan i financijski izdrživ način. Time smo poslali poruku dostojanstva Domovinskog rata i trajnoga poštovanja prema onima koji su dali najviše za Hrvatsku”, rekao je.

Na novinarsko pitanje jesu li ga branitelji upoznali s problematikom Muzeja Domovinskog rata u sklopu još neobnovljene tvrđave, predsjednik Vlade je odgovorio kako je tvrđava jedno od simbolički najprimjerenijih mjesta za muzej koji bi u njoj trebao imati svoje trajno mjesto.

(FOTO) Što sve krije Tvrđava Imperijal na Srđu?

Razgovori sa županom Dobroslavićem i gradonačenikom Frankovićem: Pelješki most i cestovni pravci koji bi rasteretili promet u ljetnim mjesecima

Komentirajući sastanak sa županom Dobroslavićem, gradonačelnikom Frankovićem i  lokalnim čelnicima, premijer je istaknuo:

“Razgovarali smo o cestovnim pravcima koji bi olakšali gužve u ljetnim mjesecima, bilo da je riječ o cesti preko Pelješca za Orebić ili iz Dubrovnika prema jugu do Zračne luke. Nemamo alternativne pravce pa će Ministarstvo prometa kroz prometne studije pronaći prava rješenja koja bi olakšala čepove tijekom ljetne sezone“, rekao je premijer Plenković i dodao da je bilo riječi i o prometnoj povezanosti otoka s kopnom.

“Ova je sezona bila najbolja za Hrvatsku, ali i za ovu županiju te Dubrovnik. Rezultati se već vide. Ovo je grad gdje je turistička ponuda najviše kvalitete i može biti primjer drugima te razvijati dalje koncept kongresnog turizma kojim se jača destinacija i produžuje sezona. To je jedna od osnovnih zadaća naše strategije održivog turizma u Republici Hrvatskoj“, istaknuo je.

“Održavamo vrlo kvalitetnu i dinamičnu interakciju sa svim jedinicama područne i lokalne samouprave, a vidim da su naši prijatelji ovdje zadovoljni Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave, osobito oni gradovi koji će imati veće prihode. Dakle, poruka fiskalne decentralizacije nije samo deklaratorna, već i vrlo konkretna“, izjavio je predsjednik Vlade.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako se za Pelješki most brzo očekuje izbor izvođača radova, da se Trgovački sud vraća u Dubrovnik, a Vlada daje potpunu potporu inicijativi za kongresni centar u Dubrovniku.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalio je premijeru na mnogim mjerama u rješevanju problema građana Dubrovnika.

“Imali smo brojne probleme s Hrvatskom poštom, a sad se sustav unaprijedio i znatno je bolji. Jasni su problemi s Croatia Airlinesom pa ćemo u petak imati sastanak s predsjednikom Uprave i vjerujemo da će se i to uskoro riješiti. Vila Čingrija uskoro će biti u vlasništvu Grada Dubrovnika, a pokrenuta je procedura za prijenos vlasništva dvije trećine ljetnikovca Caboga na Grad Dubrovnik, čime ćemo tim ljetnikovcem gospodariti u potpunosti”, rekao je Franković.

Plenković ponovio da se neće voziti u novim blindiranim vozilima

U vezi s dvije blindirane limuzine koje je naručio MUP premijer je rekao kako se o tome već očitovao te da je riječ o redovitoj nabavi takvih vozila za potrebe štićenih osoba. “Koliko znam, mislim da nitko od dužnosnika na političkoj razini trenutačno ne treba ta vozila niti ih koristi”, rekao je Plenković.

Prometni stručnjak Marušić: Otkazivanje blindiranih vozila opasna demagogija

Riječ je o dva mercedesa s najvišom razinom zaštite (VR9) koji vrijede 12 milijuna kuna. Kad je jesenas natječaj za blindirane limuzine objavljen u medijima, premijer Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekli su da se ne namjeravaju voziti tim limuzinama, a iz MUP-a su izvijestili da su automobili visokog stupnja sigurnosti zbog prijevoza stranih izaslanstava koja zahtijevaju takva vozila prema njihovim sigurnosnim prosudbama.

U premijerovoj pratnji u Dubrovniku bili su potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina