Preporod: Željko Jovanović je postao ministar „opasnih namjera“

Foto: Fah

Željko Jovanović se od ministra ‘neozbiljnih izjava’ prometnuo u ministra ‘opasnih namjera’, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

„On nastoji demontirati kolektivne ugovore i na tome radi već godinu dana. Po svoj prilici to će mu i uspjet kroz mjesec dana, što nije uspjelo nijednom od sedam ministara prije njega. Ovaj Pravilnik ne smije biti donesen!“ rekao je Stipić.

„Kako mi nismo sigurni da na Sveticama ozbiljno razumiju ono o čemu danas govorimo, mi ćemo pokrenuti široku akciju da tablice s izračunima na Svetice dođu od svih naših članova koji će biti pogođeni ovakvim Pravilnikom. Dakle, napravit ćemo nešto što bi odgovorna vlast napravila prije donošenja odluke, dakle sagledala posljedice pa onda donijela rješenje“, dodao je Stipić.

Kazao je kako se ovim Pravilnikom izravno ugrožava prvenstveno 5000 nastavnika tjelesnog, likovnog, glazbenog i tehničkog odgoja kojima će se ovakvim Pravilnikom primanja smanjiti s prosječnih 5500 kuna na nešto više od 4000 kuna.

Ovaj je prosvjetni kadar do sada nepunu satnicu nadopunjavao nizom drugih zaduženja što bi po novom pravilniku bilo onemogućeno.

„Zahtjevni satničarski poslovi koji su se valorizirali s 4 sata, a sada s 1-3 sata. Isto vrijedi i za poslove sindikalnog povjerenika, radničkog vijeća i povjerenika zaštite na radu što je očit znak da se ova Vlast obračunava sa sindikatima, odnosno njihovom kralježnicom“, precizirao je Stipić.

Objasnio je kako će posljedice toga biti smanjenje moći sindikata što otvara prostor lakšem manipuliranju ravnatelja radničkim pravima i težoj zaštiti radnika.

„To što smo ih izabrali, nismo im dali zeleno svjetlo da uništavaju što je ovom narodu najvrjednije!“ naglasio je Stipić i dodao: „Jovanoviću sport ne silazi s usana, a ovakvim pravilnikom onemogućit će i djelovanje sportskih klubova“.

„Sve ide k tome da se značajno smanji zaposlenje u školama, ali se to neće dogoditi kontinuirano, promišljeno, s pažnjom da se nekog elementarno ne ugrozi, nego preko noći. Doći će do toga da će školstvo dati najveći doprinos Vladinom smanjenju proračunskog deficita“, kazao je Stipić te dodao kako smo mi jedina zemlja u kojoj opstaje općina sa 16 ljudi, ali ne i škola sa 20 učenika.

Iako se ključna primjedba Preporoda odnosi na novo obračunavanje norme, iznesen je i niz drugih primjedbi, kao što su visina norme predmetnih učitelja ili neprilagođavanje uvjeta otočnim i planinskim školama.

„Ne može norma bez ustupaka biti ista na Visu i u Zagrebu“, istaknuo je Stipić dodajući kako se po dosadašnjim postupcima ministra Jovanovića vidi da teži smanjenju broja takvih škola.

Rekao je i kako će se članovi sindikata bez sumnje priključiti potpisivanju peticije za prijevremene parlamentarne izbore te da 14000 potpisa skupljenih u akciji „Mijenjajte ga“ svjedoči o tome.

Na upit novinarke portala narod.hr o nizu mladih koji u školama rade puno radno vrijeme za 1600 kuna po tzv. Mrsićevom modelu, dok se ovdje govori o približnom smanjenju plaće za zaposlenike koji nemaju puno radno vrijeme, Stipić je odgovorio kako se ne slaže s tom mjerom općenito pa tako ni u ovom slučaju te kako je svjestan da postoji određeno „zagušenje“ u prosvjetnom sustavu, ali da se ne može zbog drugih loših mjera pravdati ovakve, još gore.

Dodao je i kako treba rasteretiti sustav, ali planski i kroz vrijeme postupnim umirovljenjima i ulaganjem u prosvjetu. Pojasnio je kako Hrvatska ima velik broj zaposlenih u odnosu na broj stanovnika, ali da je razlog tome specifičnost hrvatskog područja koje ima otočna i planinska mjesta što ulazi u izračun prosjeka i donekle iskrivljuje statističku sliku.

Ipak, naglasio je i kako su ovakve škole nužne jer bi njihovo ukidanje značilo osiromašenje i raseljavanje ovakvih mjesta.

.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr