Prijava protiv ministrice Pejčinović-Burić zbog slučaja u veleposlanstvu u Australiji: Povjerenstvo za sukob interesa nije reagiralo?

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Slučaj sumnje da je u hrvatskom veleposlanstvu u Cannberi diplomatkinja Loreta Bertoša-Kušen protupravno zaprimala dohotke iz državnog proračuna već je dulje vremena poznat medijima, a riječ je o tek jednoj od afera koje potresaju MVEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u srpnju ove godine zaprimilo je prijavu protiv ministrice Marije Pejčinović Burić, s optužbom da je prikrivala ovu aferu te da nije pokrenula postupke protiv njezinih sudionika. Prijavu je uputio diplomat Damir Sabljak, koji se ovog tjedna obratio i medijima, upozoravajući da Povjerenstvo nije reagiralo na upućenu prijavu.

(VIDEO) General Glasnović: ‘Anacionalni kadrovi došli su direkt iz jugodiplomacije u ministarstvo vanjskih i europskih poslova’

Uz ponovnu pritužbu Povjerenstvu i obavještavanje medija, Damir Sabljak obratio se i Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora od kojeg traži da pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja ministrici Pejčinović-Burić “zbog dokumentiranih sumnji o njenoj korumpiranosti odnosno o njenom pružanju političke zaštite počiniteljima protupravnih isplata državnog novca u veleposlanstvima RH Washington i Canberra”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, protupravna isplata u Washingtonu odnosi se na slučaj veleposlanika Joška Para koji je time oštetio hrvatski državni proračun za 1.900 000 kuna.

Slučaj Joška Para te Lorete Bertoše Kušan u više je navrata bila tematizirana i u Hrvatskom saboru.

(VIDEO) Grmoja o mogućoj aferi u MVEP-u: ‘Postoje dokazi o sudjelovanju diplomata u organiziranim prijevarama’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Samo ću kratko iznijeti, imate primjer gospođe Bertoša-Kušen koja je dobivala dohotke a nije nikad radila na tom mjestu. Gospodin Joško Paro u Washingtonu, veleposlanik. On je tamo dulje nego što je vladala kraljica Viktorija, a vladala je mislim 80 godina. On je još tamo i koštat će državni proračun još 1.7 milijuna kuna.” – upozorio je u travnju general Željko Glasnović.
Na ova dva slučaja posebno se osvrnuo Nikola Grmoja koji je prozvao predsjenika Sabora Jandrokovića i predsjednika Vlade Plenkovića jer nisu reagirali na upozorenja niti se očitovali o tom slučaju, a od javnosti i saborskih zastupnika skrivali dokaze o tim aferama.

Povjerenstvo za sukob interesa ni nakon 4 sjednice nije uvrstilo prijavu protiv ministrice na dnevni red

U nastavku prenosimo pritužbu Damira Sabljaka Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, u kojemu navodi da predsjednica Povjerenstva Novaković ni nakon četiri sjednice nije uvrstila njegovu prijavu na dnevni red te poziva Povjerenstvo da to učini na prvoj sljedećoj sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poštovani članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukob interesa (Povjerenstvo), gospođo Jozić-Ileković, gospodine Ivanjek, gospođo Vučetić i gospođo Božić,

17. srpnja 2018. sam gospođi Nataši Novaković, predsjednici Povjerenstva, dostavio prijavu (Prilog) protiv gospođe Marije Pejčinović Burić, ministrice vanjskih i europskih poslova (MVEP) i potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, zbog kršenja članaka 2. i 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI), odnosno zbog kršenja Zakona o državnim službenicima (ZDS) i Zakona o pravu na pristup informacijama (ZPPI). Prijavu temeljim na činjenici da je gospođa ministrica Pejčinović Burić prekršila članke 104., 112. i 114. ZDS i nije pokrenula postupke zbog teške povrede službene dužnosti protiv gospođe Lorete Bertoša-Kušen, glavne tajnice MVEP-a – iako su već mjesecima javno dostupni dokumenti koji potvrđuju da je gospođa Bertoša-Kušen lažnim rasporedom u Veleposlanstvu RH Canberra godinama protupravno prisvajala nepripadnu imovinsku korist na štetu hrvatskih poreznih obveznika.

Slučaj veleposlanika Joška Para: Predsjednica odbija potpisati vjerodajnice dok joj MVEP ne dostavi dosje?

Štoviše, iz članka Večernjeg lista od 14. lipnja 2018. vidljivo je da gospođa ministrica Pejčinović Burić od hrvatske javnosti namjerice prikriva informacije o tome da je gospođa Bertoša-Kušen godinama bila protupravno raspoređena u Veleposlanstvu RH u Canberri, čime krši ZPPI – što potvrđuju tvrdnje gospodina Ante Rajkovače, ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka i gospođe Anamarije Musa, Povjerenice za informiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema javno dostupnom dokumentu gospođa Novaković, predsjednica Povjerenstva, je četiri dana od podnošenja prijave na dnevni red sjednice Povjerenstva predložila uvrštavanje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv gospođe Martine Dalić, bivše potpredsjednice Vlade RH, a Povjerenstvo je odluku donijelo u roku od 8 dana od dana podnošenja prijave.

Kontroverzna imenovanja veleposlanika: Paro u Belgiji, Kušen u Južnoj Koreji

Međutim, gospođa Novaković, predsjednica Povjerenstva, još uvijek nije predložila uvrštavanje na dnevni red sjednice Povjerenstva moje prijave protiv gospođe Pejčinović Burić, sadašnje potpredsjednice Vlade RH – iako je od podnošenja prijave proteklo 60 dana, a Povjerenstvo je u međuvremenu održalo već 4 sjednice.

Sukladno članku 38. ZSSI: “Povjerenstvo odlučuje na sjednicama Povjerenstva većinom glasova svih članova Povjerenstva.”, što članovima Povjerenstva omogućava predlaganje i donošenje odluke o uvrštavanju prijave na dnevni red sjednice Povjerenstva neovisno o prioritetima predsjednice Povjerenstva gospođe Novaković.

Imenovanje HNS-ovog Borisa Blažekovića: Do kada će hrvatska diplomacija trpjeti zbog političke trgovine?

Zato vas, poštovani članovi Povjerenstva, molim predložite i izglasajte uvrštavanje moje prijave protiv potpredsjednice Vlade gospođe Pejčinović Burić na prvoj slijedećoj sjednici Povjerenstva. Također Vas molim predložite i izglasajte odluku o mom pozivanju na javno ispitivanje pred Povjerenstvom, kako biste informiranu odluku o odgovornosti potpredsjednice Vlade gospođe Pejčinović Burić za kršenje članaka 2. i 5. ZSSI donijeli na temelju relevantnih podataka, sukladno uspostavljenoj praksi Povjerenstva. Izražavam uvjerenje da hrvatskim poreznim obveznicima, koji isplaćuju vaš visoki dužnosnički osobni dohodak kako biste štitili javni interes, nitko nema pravo prikrivati informacije o dokumentiranim sumnjama o pružanju političke zaštite počiniteljima višegodišnjeg protupravnog trošenja novca hrvatskih poreznih obveznika u Veleposlanstvu RH Canberra.

Poštovani članovi Povjerenstva, službene osobe, koje su sudjelovale u protupravnom trošenju novca hrvatskih poreznih obveznika u Veleposlanstvu RH Canberra, od dana podnošenja moje prijave do danas su nastavile u MVEP-u primati visoke osobne dohotke s upravljačkih položaja s kojih ih nije udaljila gospođa potpredsjednica Vlade Pejčinović Burić, čime je prekršila ZDS, odnosno ZSSI. Navedena okolnost trebala bi vas dodatno potaknuti da bez odgode na dnevni red Povjerenstva postavite moju prijavu kako biste pred hrvatskom javnošću utvrdili sve činjenice i donijeli odluku u skladu sa zakonom i geslom koje ste postavili na javnu e-stranicu Povjerenstva: “Zaštitimo javni interes zajedno.”

Ovu predstavku dostavljam i hrvatskim sredstvima javnog priopćavanja – važnim čuvarima demokracije, pravne države i hrvatske javnosti od korumpiranosti nositelja javne vlasti. Uvjeren sam da će odgovorni ljudi u hrvatskim sredstvima javnog priopćavanja, koji ne pristaju da ih dužnosnici Vlade sprječavaju u objavljivanju informacija (o čemu je nedavno svjedočila bivša potpredsjednica Vlade), razumjeti značaj informacija iz ove predstavke, te će preuzeti svoj osobni dio društvene odgovornosti za zaštitu javnog interesa od korumpiranih dužnosnika i službenika.

U svjetlu informacija iz ove predstavke nadam se da ćete svoj osobni dio društvene odgovornosti bez odgađanja preuzeti i vi, poštovani članovi Povjerenstva, gospođo Jozić-Ileković, gospodine Ivanjek, gospođo Vučetić i gospođo Božić.”

S poštovanjem,

Damir Sabljak
hrvatski porezni obveznik

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [934.22 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [108.54 KB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.