Prijedlog Ministarstva turizma strancima će dati da tumače našu povijest kako hoće, uključujući i Domovinski rat?

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Već nekoliko dana dolaze reakcije na Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu kojeg je Ministarstvo turizma i sporta objavilo u ponedjeljak te otvorilo javnu raspravu koja traje do 7. veljače.

“Malo je reći kako smo zabrinuti činjenicom što je Ministarstvo turizma i sporta ovim prijedlogom strane turističke vodiče inauguriralo u hrvatske turističke vodiče bez potrebe bilo kakve edukacije. (…) Svaka čast kolegama iz drugih zemalja, ali oni, posve jasno, ne mogu tumačiti hrvatsku povijest, jer nemaju (a kako bi i imali?) toliko potreban osjećaj nacionalne privrženosti i pripadnosti Hrvatskoj. Treba li posebno spomenuti da se to odnosi i na Domovinski rat, temelj slobodne i suverene Hrvatske. Ukratko, strancima je dopušteno da svojim načinima tumačenja hrvatske povijesti rade njezinu reviziju po svom slobodnom nahođenju.” – poručili su iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske istoga dana kada je započelo javno savjetovanje.

Podrška je vodičima došla i iz redova HDZ-a. U četvrtak je dubrovački gradonačelnik Mato Franković održao sastanak s s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik te je dao je punu podršku njihovoj inicijativi kojom traže izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu, a čiji konačan prijedlog liberalizira ovo tržište.

”Obećavam Vam da ću ne samo kao gradonačelnik Grada Dubrovnika, koji će sudjelovati u redovnoj proceduri te putem e savjetovanja predložiti izmjene Zakona, već i kao saborski zastupnik inzistirati na tome da se zaštite lokalni vodiči, koji ne samo što tumače stariju povijest Grada nego itekako vjerno svjedoče noviju povijest, posebno Domovinski rat. Stoga ne možemo dopustiti da o Gradu i njegovoj povijesti pričaju osobe koje nisu dovoljno educirane”, rekao je gradonačelnik Franković, na sastanku kojeg je održao zajedno sa zamjenicom Jelkom Tepšić, prenosi Dubrovački vjesnik.

Ministrica se opravdava: “Svi se mogu uključiti u javnu raspravu”

O svemu se oglasila i ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac. Ona je izjavila da su predložene izmjene zakona o pružanju usluga u turizmu u javnoj raspravi, na koju se mogu javiti svi zainteresirani, pa i turistički vodiči koji su iznijeli kritike na račun Ministarstva.

“Sada imamo na snazi 21 stručni ispit plus jedan opći koji se moraju polagati, i tu Europska komisija traži da racionaliziramo sami sustav obrazovanja i da se kroz zakon na zaštićenim lokalitetima, što uključuje i one vezane za Domovinski rat, omogući stručno i kompetentno vođenje”, istaknula je Brnjac.

Za strane vodiče je kazala da i oni, da bi mogli raditi, moraju imati položen stručni ispit, što, ako žele raditi u Hrvatskoj, moraju dostaviti u Ministarstvo turizma i sporta, koje to onda evaluira i odobrava im ili ne da dođu i mogu raditi u Hrvatskoj.

“To ne znači da mogu voditi po zaštićenim lokalitetima”, poručila je ministrica.

Što su poručili turistički vodiči?

Iz Zajednice udruga turističkih vodiča Hrvatske u ponedjeljak su upozorili na mnoge negativnosti tog prijedloga, poručivši da se treba upitati zašto Hrvatska ne želi štititi svoju baštinu, povijest i svoje građane te da je Ministarstvo odbilo poslušati njihov glas kao glas struke “bez obzira na argumente, navedene modalitete zaštite drugih europskih zemalja te bezrezervnu podršku kustosa, povjesničara i braniteljskih udruga.”

-Poražavajuće i razočaravajuće je što smo kao članovi radne skupine za konačan prijedlog izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu doznali s, pazite sad, web stranice Ministarstva turizma i sporta. Od resornog ministarstva očekivali smo poštivanje osnovnih uzusa komunikacije, kao i elementarne pristojnosti u međusobnim odnosima. Međutim, nakon predstavljenih stavova ZDTVH, ni pisma, ni razglednice – stoji u priopćenju Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

– Jasno je da im do mišljenja i stava struke nije nimalo stalo. Malo je reći kako smo zabrinuti činjenicom što je Ministarstvo turizma i sporta ovim prijedlogom strane turističke vodiče inauguriralo u hrvatske turističke vodiče bez potrebe bilo kakve edukacije. Nula. Naravno, bez obzira imaju li ili nemaju adekvatnu izobrazbu u svojoj domicilnoj državi. Zamislite, čak ne trebaju vladati ni osnovnim znanjem hrvatskog jezika, što naše Ministarstvo očito ni malo ne brine, jer oni i onako s njima neće imati baš nikakvog kontakta.

Svaka čast kolegama iz drugih zemalja, ali oni, posve jasno, ne mogu tumačiti hrvatsku povijest, jer nemaju (a kako bi i imali?) toliko potreban osjećaj nacionalne privrženosti i pripadnosti Hrvatskoj. Treba li posebno spomenuti da se to odnosi i na Domovinski rat, temelj slobodne i suverene Hrvatske. Ukratko, strancima je dopušteno da svojim načinima tumačenja hrvatske povijesti rade njezinu reviziju po svom slobodnom nahođenju. Doduše, zakon predviđa da bi strani vodiči trebali polagati stručne provjere znanja i prolaziti procedure kao hrvatske kolege samo u slučaju ako bi vodili na zaštićenim lokalitetima. To će biti jedina mjesta na kojima će naša država u smislu ovog zakona imati koliko toliko suverenitet.

Međutim, činjenica je da Ministarstvo ima namjeru taj broj zaštićenih lokaliteta znatno umanjiti na ostatke ostataka hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine pravilnikom koji će ubrzo stupiti na snagu. Mirne duše može se konstatirati kako će kroz koji dan inozemni vodiči bez ikakvog stručnog i profesionalnog kriterija voditi goste diljem lijepe naše i eto nama poplave tzv. fake news informacija, pseudo tumačenja i, po svojoj biti, kraja kulturnog turizma u Hrvatskoj, posredno i srozavanja ugleda zemlje u svijetu, što je posvjedočila i Češka, a objavila sama Europska Komisija u svojem izvješću.

Svjedočimo vulgarizaciji struke, opasnoj i krajnjoj degradaciji kvalitete interpretiranja naše baštine, ne vodeći čak računa o zaštiti potrošača, te i njihovom pravu na kvalitetnu uslugu. Sve se prepušta samovolji predatorskog kapitalizma i ekonomiji velikih brojeva, a brojni vodiči će biti primorani iseliti van zemlje i naći drugi posao, što im, kao velikom broju visoko obrazovanih osoba s odličnim poznavanjem stranih jezika neće biti problem. Toliko o demografskoj politici… Ministarstvo ide toliko daleko u nepoznavanju profesije i zakonskih propisa da u e-savjetovanju navodi kako u Hrvatskoj ima samo 340 aktivnih turističkih vodiča, što bi bilo smiješno da nije žalosno.

Republika Hrvatska broji preko pet i pol tisuća vodiča i svi oni uplaćuju značajna financijska sredstva u državni proračun putem obrta, agencija, udruga, ugovora o djelu odnosno uplaćenih poreza, prireza i doprinosa. Nepoznavanje materije samo je nastavak prakse koju smo uočili prilikom proučavanja testa proporcionalnosti koje je objavila Europska Komisija prije nekoliko godina, gdje se nisu potrudili ni sve rubrike ispuniti, a da ne spominjemo polupismenu razinu popratnog teksta.

“Sve ovo se događa u zemlji zbog čije su slobode mnogi dali svoje živote”

I sve to uz opravdanja inzistiranjima Europske Komisije s kojima smo upoznati. Međutim proučili smo i prezentirali sve primjere zaštite nekih drugih europskih zemalja. Sudeći po ovom postupku, ne očekujemo ništa pozitivno ni u Pravilnicima o edukaciji i zaštićenim lokalitetima koji nam slijede. Posebno smo užasnuti činjenicom da se uopće nisu iskoristili primjeri modela zaštite ni prema državljanima trećih zemalja koji će nam držati lekcije o našoj povijesti i baštini. Ovakav čin slobodno se može nazvati eutanaziranjem kulturnog naslijeđa, ujedno i potpunim krahom načela zaštite potrošača. Radi se o svojevrsnoj izdaji Hrvatske, i to na globalnoj razini. Žalosti da doslovce niti jedan naš prijedlog, kao članova radne skupine, nije prihvaćen. Ministarstvo turizma i sporta, kojem je obveza štititi interese struke hrvatskih vodiča, odbilo je poslušati glas struke bez obzira na argumente, navedene modalitete zaštite drugih europskih zemalja te bezrezervnu podršku kustosa, povjesničara i braniteljskih udruga.

Treba se zapitati zašto Hrvatska ne želi štititi svoju baštinu, povijest i svoje građane na način kako su to napravile druge europske zemlje, primjerice Grčka i Cipar? I sve ovo se događa u zemlji zbog čije su slobode i obrane nacionalnog identiteta prije samo 25 godina mnogi dali svoje živote. Zar ni to više nije važno? Ne možemo se oteti dojmu kako je hrvatski kulturni identitet predan kao na pladnju. Tko god hoće neka jede i kusa kako želi. Kriteriji tu ne postoje. Vjerovali smo da u našem resornom Ministarstvu imamo majku, a ne maćehu. Na žalost, pogriješili smo, ali ćemo ustrajati u goloj borbi za egzistenciju i boriti se svim demokratskim sredstvima – stoji u priopćenju hrvatskih turističkih zajednica, prenio je Dubrovniknet.

Jesu li bojazni turističkih vodiča opravdane?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr