Prof. Lidija Blagojević: ‘Hod za život u Osijeku odgodili smo zbog epidemioloških mjera – aktivnosti se nastavljaju’

Foto: fah

„Neće biti uobičajenog Hoda za život u subotu 12. rujna zbog epidemioloških mjera“, kaže prof. Lidija Blagojević, glavna koordinatorica Hoda za život u Osijeku u razgovoru za Narod.hr i dodaje da se aktivnosti nastavljaju.

> (VIDEO) Prof. Blagojević i dr. Tabak o Hodu za život u Osijeku i početku ljudskog života

>Otvoreno pismo silovane žene koja je odbila pobačaj gradonačelnici Siska: ‘Prošla sam pakao, ali ne zbog nedužnog djeteta’

Narod.hr: Kako je došlo do Hoda za život u Osijeku?

Prof. Lidija Blagojević: Nekoliko puta sam sa svojim Osječanima bila na Hodu za život u Zagrebu i svidjelo nam se radosno okruženje kao i plemenita poruka koju Hod prenosi, a to je da je potrebno zaštiti svako rođeno i nerođeno dijete – od začeća do prirodne smrti. Zbog toga mi je bilo osobito drago što su prošle godine Slavonci, Baranjci i Srijemci mogli hodati za život svakog čovjeka, baš ovdje, u našoj dosta ispražnjenoj Slavoniji.

Narod.hr: Kada započinje ljudski život i zašto je to važno?

Prof. Lidija Blagojević: Znanost i zdrav razum bez sumnje govore činjenicu – a to je da svaki ljudski život počinje začećem, spajanjem muške i ženske spolne stanice. Svi medicinski fakulteti u Hrvatskoj kao i Klinički bolnički centar Zagreb jasno su potvrdili ovu tezu. Kada prihvatimo ovu činjenicu naučit ćemo više cijeniti ljudski život i razumjeti da je važno dati podršku svakoj ženi, svakoj majci, svakoj trudnici i svakoj obitelji jer prema istraživanjima 75% žena se odlučuje na pobačaj zbog pritiska okoline i ekonomskih razloga.

Narod.hr: Ove godine nije bilo Hoda za život u svibnju, a najavljivali ste ga u rujnu. Kada će ponovno biti Hod za život u Osijeku?

Prof. Lidija Blagojević: Ove godine su otkazani Hodovi za život u svibnju zbog epidemioloških mjera i odgođeni za rujan. Hod za život u Osijeku trebao se održati 12. rujna, međutim, neće biti uobičajenog Hoda za život u subotu 12. rujna zbog epidemioloških mjera. Svi hrvatski gradovi koji su planirali Hod za život, obilježit će ga ali će na drugačiji način poslati svoju poruku. Pratite našu web stranicu i društvene mreže na kojima ćemo vas o svemu izvijestiti na vrijeme.

Narod.hr: Što želite poručiti Hodom za život?

Prof. Lidija Blagojević: Hodom za život želimo poručiti da je pravo na život temeljno ljudsko pravo koje treba čuvati od začeća do prirodne smrti. Želimo da svaka naša žena, svaka Slavonka, Baranjka i Srijemka osjeti našu ljubav i potporu. Da svaka trudnica osjeti da mi znamo da je ono što ona nosi u svom tijelu – najvrjednije što naš narod i društvo ima – čovjek, čije srce počinje kucati 18. dan od začeća! Usto, želimo da se našim novcem, iz proračuna, financira potpora mladim obiteljima koje žele imati djecu i da zakoni u Hrvatskoj – bez ikakvog “ali” štite život svakog čovjeka! Očekujemo da ljudi koji nas predstavljaju u Saboru i izglasavaju zakone, poštuju istinu i znanost i bez straha zastupaju temeljno ljudsko pravo – pravo na život!

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr