Profesori, posrednik i studenti proglašeni krivima zbog trgovine ispitima na osječkom Ekonomskom fakultetu

Zbog korupcije i trgovine ispitima na osječkom Ekonomskom fakultetu, u petak su na osječkom Županijskom sudu, nepravomoćno osuđeni profesori Miljenko Crnjac i Luka Crnković, posrednik Božo Omazić te studenti Dragana Karlušić, Branko Maravić i Dražen Šestić.

Profesor Miljenko Crnjac osuđen je na 16 mjeseci, od čega je šest mjeseci mora provesti u zatvoru, dok se preostali dio zatvorske kazne, neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Uz to je dužan platiti sudske troškove u iznosu od 2.500 kuna, a u kaznu će mu se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru od 6. do 22. travnja 2013.

Njegov kolega, profesor Luka Crnković osuđen je na šest mjeseci zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro u trajanju od 50 radnih dana, što je dužan izvršiti u roku od osam mjeseci od pravomoćnosti presude. Uz to, Crnković je dužan u državni proračun uplatiti 500 eura koje je primio kao mito za jedan kupljeni ispit te platiti troškove suđenja u iznosu od 1.400 kuna.

Obojici profesora sudsko je vijeće, na čelu sa sucem Darkom Krušlinom, izreklo i mjeru zabrane obavljanja djelatnosti na fakultetima u trajanju od tri godine.

“Svojim su djelima naštetili ugledu Ekonomskog fakulteta te su bacili ljagu na sve profesore tog fakulteta. Budući da postoji realna opasnost da daljnjeg narušavanja ugleda, odlučili smo se na izricanje mjere zabrane rada”, pojasnio je sudac Krušlin.

Osuđeni profesori nisu se u petak pojavili na izricanju presude.

Preostali optuženici, posrednik Božo Omazić te studenti Dragana Karlušić, Branko Maravić i Dražen Šestić također su, kao i profesor Crnković, osuđeni na kazne od po šest mjeseci zatvora koju mogu zamijeniti radom za opće dobro u trajanju od 50 radnih dana te svatko od njih mora platiti sudske troškove u iznosu od 1.400 kuna.

Sudac Krušlin u obrazloženju presude je istaknuo kako su tijekom dokaznog postupka, iz iskaza saslušanih svjedoka te audio snimki koje je Uskok napravio dok je nadzirao profesore i studente, nedvojbeno dokazani svi navodi iz optužnice. Kazne koje su izrekli optuženima, smatra sudac Krušlin, adekvatne su i dovoljne da se njima postigne svrha kažnjavanja.

Nakon izricanja presude, Uskokov tužitelj Darko Dodig naglasio je kako je zadovoljan presudom te da će o eventualnoj žalbi na visinu kazne odlučiti nakon što im stigne pismeno obrazloženje presude, dok su odvjetnici najavili žalbe na osuđujuće presude.

Podsjetimo, osuđena šestorka optužena je u velikoj osječkoj aferi Indeks i jedini su od ukupno 38 optuženika koji nisu pristali na nagodbu. Ostali optuženici, među kojima su i profesori i studenti i posrednici, sklopili su ranije nagodbu sa Uskokom o sporazumnom donošenju presude.

Profesori za ‘prolaz’ primali novac i darove

Optužnica ih tereti da su tijekom 2010. i 2011. u Osijeku, sukladno prethodnim dogovorima s posrednicima i studentima, u više navrata studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta, bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje, a za što su primali novac i razne poklone. Time su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja mita te protuzakonitog posredovanja.

Uskok optužnicom profesora matematike Miljenka Crnjca tereti da je tri studentice zamolio da mu prepišu znanstvene radove, ponudivši im zauzvrat ocjenu više. Sve su tri dobile jedinice na pismenom ispitu pa im je upisana dvojka u indeks. Tereti ga se i da je upisao dvojku Barbari Lukavečki i to bez ispitivanja, nakon što je sve sredio posrednik Ivan Vukadinović, preko profesora Gorana Marijanovića. Za to su dobili prase, janje i tisuću eura, a prema optužnici, to su među sobom podijelili posrednik Vukadinović i profesor Marijanović.

Inače, profesor Marijanović, prvooptuženi u ovoj aferi, pristao je na nagodbu te mu je već određena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i 11 mjeseci. Izrečena mu je i djelomična uvjetna osuda na način da mora u zatvor na godinu dana, dok se preostali dio zatvorske kazne, u trajanju od godinu i 11 mjeseci, neće izvršiti ukoliko u pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Optuženog profesora Luku Crnkovića optužnica tereti da je Barbari Lukovečki, upisao trojku bez provjere znanja, iako je na pismenom dobila jedinicu. U optužnici se navodi kako je posrednik Ivan Vukadinović, koji se također nagodio s Uskokom, od Barbare Lukovečki uzeo 800 eura za ocjenu, a potom preko profesora Marijanovića od Crnkovića zatražio upis pozitivne ocjene. Vukadinović je dao 500 eura Marijanoviću, a ostalo zadržao, dok je Marijanović 500 eura predao Crnkoviću.

Posrednika Božu Omazića, tereti se da je u dogovoru s profesorom Marijanovićem sredio dvojku studentu Branku Maraviću, koja mu je bila uvjet za upis u treću godinu studija, dok su optuženi studenti Dragana Karlušić i Dražen Šestić, uz pomoć profesora Marijanovića te drugih profesora koji su se nagodili s Uskokom, prošli na ispitima kojima nisu ni pristupili.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.