Programi DP-a i Mosta: Identitet, sigurnost, borba protiv korupcije i razvitak

programi
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona

Izborni programi Domovinskog pokreta i Mosta, svaki na svoj način, težišta stavljaju na aktualne izazove kao i na dugoročna pitanja identiteta hrvatskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Domovinski pokret posebno naglašava teme vezane za identitet, Most ističe potrebu jačanja demokratskih struktura. Obje stranke međutim svojim programima daju da znanja da su im važna pitanja nacionalne sigurnosti, borbe protiv korupcije, socijalne zaštite i gospodarskog razvitka.

Domovinski pokret u središte svoga predizbornog programa stavlja teme koje se tiču karaktera hrvatskog društva i njegova povijesnog identiteta. Posebna poglavlja u programu DP-a posvećena su srednjoeuropskom identitetu Hrvatske i potrebi zaštite Hrvata u BiH.

Obitelj u programu DP-a zauzima istaknuto mjesto

Iz toga programa proizlazi da su DP-u važna pravila političke igre kao i formalni okviri društvenog razvitka. Nadalje, DP ukazuje na socijalne i gospodarske prioritete, kao i neka specifična pitanja vezana za strukturu društva i njegovo blagostanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Penava: Domovinski pokret nudi tradicionalne vrijednosti

DP na samom početku programa ističe slogan “Obitelj – temelj naše budućnosti”, naznačivši da demografsko pitanje vidi kao gorući problem. DP potiče natalitet i podržava obitelj, smatrajući da je obitelj srce društva a njezino jačanje ključno za stabilnu i prosperitetnu Hrvatsku.

Ništa manje važno za DP je i pitanje nacionalne sigurnosti, pri čemu ističe pitanja važna za osobnu i opću sigurnost kao zalog hrvatske budućnosti.

Čuvanje naslijeđa Domovinskog rata i otkazivanje Istanbulske konvencije

U tom kontekstu, DP se osvrće i na noviju prošlost, zahtijevajući osiguravanje punog pijeteta Domovinskog rata. “Branitelji su naš ponos”, ističe DP, uz poziv na poštovanje i čuvanje naslijeđa Domovinskog rata kao temelja slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka u svome programu nastoji nametnuti i svjetonazorske teme, posebno ističući Istanbulsku konvenciju koju želi otkazati. U tom smislu DP se ponovno poziva na obitelj kao temelj društva, naglašavajući potrebu njezine zaštite odbacivanjem štetnih ideologija.

>Radić (DP) o ukidanju Istanbulske konvencije, suradnji s Mostom

DP je jedna od stranaka koje tradicionalno kritiziraju okvire političke integracije u Hrvatskoj, napose izborni zakon. To je istaknuto i u izbornom programu, u kojemu DP traži omogućavanje elektroničkog i dopisnog glasovanja. Osim toga, DP želi omogućiti pravednu raspodjelu glasova kao i to da svaki građanin može glasovati.

Program DP-a ističe potrebu prehrambene samoodrživosti

Kad je riječ o gospodarstvu i socijalnoj politici, DP naglašava ulogu sela u gospodarskom sustavu te potrebu poticanja proizvodnih investicija i prehrambene samoodrživosti. U tu svrhu DP traži odgovarajuće reforme. DP smatra da je “jako selo temelj jake države” i jamstvo identiteta.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to se nadovezuje i socijalni kontekst, koji je u izbornom programu DP-a izražen u naglasku na brizi za mlade, posebice u smislu njihova stambenog zbrinjavanja. Nadalje, DP se zauzima za ekonomsku politiku koja potiče rast, punu zaposlenost i pravedne plaće te mirovine koje jamče dostojanstven život.

Podrška mladima, borba protiv ovrha i zaštita privatnosti

DP posebno ukazuje na potrebu politike koja će zadržati mlade u Hrvatskoj, a sukladno tome zauzima se i za kulturu poduzetništva, potičući inovacije i stvaranje novih poslovnih prilika.

Reagirajući na kronične boljke hrvatskog gospodarskog i socijalnog sustava, DP se zauzima za ovršene, protiv nepravednih praksi i jednaku zaštitu za sve građane.

Na temelju iskustava iz pandemije, DP naposlijetku upozorava na opasnost izvrgavanja građana kontroli pod izlikom zdravstvenih kriza. “Sigurnost i privatnost su neotuđiva prava svakog građanina”, poručuje DP, uz poruku kako će ih čuvati “pod svaku cijenu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program Mosta na prvom mjestu ističe demokraciju

Most navodi čitavi niz potrebnih mjera u cilju jačanja demokratskih struktura. To su reforma referendumskih pravila i smanjenje broja potrebnih potpisa, omogućavanja prikupljanja potpisa elektroničkim putem, olakšavanje lokalnih referenduma, uvođenje elektroničkih peticija i drugih oblika participacije. Most kao i DP traži izmjenu izbornog zakonodavstva, ali i uvođenjem obveze kvoruma na saborskim sjednicama i snažniju ulogu Sabora naspram Vladi.

Most se zauzima i za reformu pravosuđa i provođenje protukorupcijskih mjera. To se posebno odnosi na Državno odvjetništvo, Poreznu upravu i druga odgovarajuća tijela.

>Mostovci otkrili što će im biti jedan od prvih poteza: Odgovorni će odgovarati!

Most navodi i niz mjera potrebnih za podizanje životnog standarda i osiguravanja energetske neovisnosti Hrvatske. U to spadaju mjere fiskalne politike, a kad je riječ o energetici, Most traži gradnju plinskih elektrana, povećanje kapaciteta NE Krško i proširenje kapaciteta postojećih hidroelektrana.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Široki raspon mjera gospodarske i socijalne politike

Mjere gospodarske i socijalne politike koje predlaže Most obuhvaćaju široki raspon područja, od podrške turizmu, preko potpore zapošljavanju hrvatskih državljana, odgovorne primjene umjetne inteligencije, ulaganja u znanost, sve do zaštitnih mjera za ranjive skupine i poljoprivredne samodostatnosti.

Most se zauzima za demografsku revitalizaciju Hrvatske uvođenjem jedinstvenog dječjeg doplatka, potporom roditeljima i stambenim zbrinjavanjem mladih obitelji. Most želi omogućiti “priuštivo stanovanje” uz pomoć niza odgovarajućih mjera. Također, smatra potrebnim ojačati pravnu i društvenu skrb za starije osobe, kako bi i u toj životnoj dobi imale mogućnost za dostojanstven život.

Uz to, Most ukazuje i na potrebu podrške studentima i za mjere kojima bi se mladim ljudima olakšalo stupanje u poslovni život.

Program Mosta predviđa i slanje vojske na granice ‘prema potrebi’

Most se zauzima i za reformu bolničkog sustava i pojačanu brigu za zdravstvene probleme.
Glede obrazovanja, Most potiče istraživački usmjerenu nastavu uz korištenje tehnologije, profesionalno usmjeravanje i povećanje izdvajanja za znanost.

>Program Mostove koalicije: Olakšavanje referenduma, dječji doplatak za svu djecu, vojska na granici...

Kad je riječ o nacionalnoj sigurnosti, Most traži jačanje nadzora hrvatske državne granice, “po potrebi i slanjem Hrvatske vojske na kritične točke na granici”. Osim toga, zahtijeva uvođenje pravila podnošenja zahtjeva za azil isključivo izvan granica Republike Hrvatske.

Most ukazuje i na izazove unutar Europske unije, prije svega tražeći očuvanje načela jednoglasnosti. Najvažnijim hrvatskim vanjskopolitičkim pitanjima Most smatra pitanje jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.