Propust suda u Zadru: Pada li presuda protiv Daruvarca?

Foto: Snimka zaslona

Presuda Darku Kovačeviću Daruvarcu (31) od pet godina bezuvjetnog zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke mogla bi biti ukinuta u rekordnom roku zbog pogreške sutkinje Općinskog suda u Zadru Mitre Meštrović, odnosno zbog bitne povrede procesnog prava, javlja Zadarski.hr.

Naime, sutkinja Meštrović je prilikom izricanja osude Daruvarcu 10. siječnja pročitala tekst presude koji ne odgovara pisanom otpravku presude koju je osam dana kasnije poslala strankama u postupku. Štoviše, pisani tekst presude upućuje na zaključak da je sutkinja presudu Daruvarcu donijela mjesec dana prije ročišta na kojem mu je stvarno izrekla osudu, što bi značilo da je sutkinja Daruvarca osudila unaprijed, a da nije održala niti jedno ročište!

Podsjetimo, sutkinja Meštrović je nastavila suđenje protiv Daruvarca nakon što se sudac Tomislava Šimić razbolio, i presudu je donijela nakon samo jednog održanog ročišta.

Prilikom pisanja ostala joj stara ‘špranca’ teksta

Pretpostavlja se da je sutkinja presudu Daruvarcu ispisala još prije ročišta 13. i 14. prosinca prošle godine, ali kako su ta ročišta bila odgođena, postupak je morala nastaviti u siječnju.

Nagađa se da joj je prilikom pisanja presude 10. siječnja ostala stara “špranca” teksta koji je samo dopunila izmjenama opisa ozljeda u skladu s dopunom optužnice i proširila obrazloženje za dodijeljenu kaznu.

Nekoliko pravnih stručnjaka iz redova sudaca i odvjetnika s kojima je Zadarski.hr razgovarao slaže se da je propust sutkinje Meštrović dovoljno ozbiljan da se presuda ukine automatski, bez zadiranja u druge razloge i okolnosti koje je zasigurno odvjetnik Radman naveo u žalbi, a tiču se i vremena dok je Daruvarca branio odvjetnik Andrej Korljan. Štoviše, neki njihovi sugovornici smatraju da se ovako “skrojena” presuda može tumačiti i kao krivotvorina pa čak i zlouporaba položaja od strane raspravne sutkinje, što otvara prostor mogućnosti za podnošenje kaznene prijave.

Ako dođe po ukidanja presude i novog postupka, što sugovornici Zadarskog.hr ocjenjuju više nego izglednim, žrtva i njena obitelji bit će izloženi novom maltretiranja, a javnost novoj blamaži zadarskog pravosuđa koje nije bilo u stanju zakonito donijeti presudu u jednom više nego jasnom postupku za obične teške tjelesne ozljede.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zadarski.slobodnadalmacija.hr