Prošla su dva mjeseca od potresa, građani se bore s birokracijom: ‘Predugo traje procedura’

Petrinja, 30.01.2021 - Nakon poèetka rušenja objekata ošteæenih u potresu mehanizacija je prestala s radom. Na fotografiji stara vojarna u Petrinji. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Dva mjeseca prošla su od razornog potresa na Banovini.

Život je ondje još daleko od onoga kakva je bio prije, no duh građana ne umire. Točno u 12.19 minuta u Petrinji su zaplesali i zapjevali. Predaja zahtjeva za obnovu je počela ali građani se i dalje muče s birokracijom.

Prije dva mjeseca – trenutci su koje stanovnici Banovine neće nikada zaboraviti. Potres je zatresao i razrušio njihov grad, a oni danas u isto vrijeme pjesmom pokazuju da Petrinja živi.

“Stradala je kuća, prije dva mjeseca sam ostala bez majke. Pitaš se do kada, ali kad vidiš ljude koji se bore da opstanu i ostanu ovdje svoj na svome… Jednom smo otišli s vrećicama i više nikada”, rekla je Petrinjka Katica Taradajčuk za RTL.

Postavljeno više od 1500 kontejnera i kućica

U Banovini je postavljeno više od 1500 kontejnera i kućica. Prije 10 dana kontejnersko naselje postalo je dom obitelji Mišković čiji je stan u centru Petrinje uništen.

“Mislim da najmanje dvije godine neće završiti ta obnova, ovdje sad stanujemo, provodimo dane. Sporo ide ta obnova, rušenje svega toga, predugo traje procedura”, kazao je Petrinjac Stipo Mišković.

U kontejnerskom naselju trenutno živi 60-ak građana, a ni dva mjeseca od potresa ono nije do kraja spremno.

“Utorak navečer očekujem da će kontejnersko naselje biti složeno do kraja, peći, hladnjaci i sve ostalo i danas se radi i sutra će se raditi da bi se završilo tih 57 kontejnera koji su stigli iz Turske”, kazao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Prijavljeno 50 tisuća oštećenih objekata
Prijavljeno je gotovo 50 tisuća oštećenih objekata. Statičari su do sada pregledali njih 35 tisuća, a posla ima još.

“Sad se polako širimo na područja gdje nismo uspjeli doći i sve molim za strpljenje, ali ograničeni smo resursima, trudimo se i vjerujemo da ćemo u što skorije vrijeme doći i do njih”, rekao je koordinator stožera Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo u Petrinji Alen Kadić.

Potres je rastvorio i tlo, a geolozi bilježe gotovo stotinjak vrtača koje se još istražuju.

Počelo je i zaprimanje zahtjeva za obnovu, do sada ih je predano oko tisuću i 800. Iz inicijative građana Petrinjsko proljeće poručuju mnogi još ne znaju na koji način sve funkcionira.

“Da znamo koja prava uopće imamo, na koji ih način ostvarujemo, kako se podnose i na koga se odnose zahtjevi za obnovu, koliki postotak troškova će biti pokriven javnim sredstvima, a koliko će trebati vlastitog novca”, kazala je Marija Mažić iz inicijative građana Petrinjsko proljeće.

Crveni križ počeo je s isplatama jednokratne novčane pomoći za više od 30 tisuća kućanstava. Donacijama je prikupljeno više od 50 milijuna kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr