Željko Horvat iz Petrinje nositelj je OPG-a na kojemu se bavi ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom. U izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika ušao je među deset finalista stoga smo ga zamolili da za Narod.hr kaže više o svom radu u poljoprivredi i viđenju te važne grane u današnjem društvu.
Predstavite našim čitateljima svoj OPG. Čime se bavite, što je razlog da ste se našli među deset finalista u izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika?
Od 2009. sam preuzeo OPG. Radim u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i radimo na 35 hektara zemlje. Bavimo se proizvodnjom hrane za ishranu stoke. Na našem OPG-u imamo 22 krave i stotinjak svinja – banijskih šara. Naši kupci uglavnom kamionima dolaze s Jadrana. Mnogo teladi tako odlazi na more gdje ih prodajemo.
Osim poljoprivrede prilikom izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika spominjali ste i seoski turizam. Kakvi su Vam planovi po tom pitanju?
Prenamijenili smo dio poljoprivrednog zemljišta u građevinsko i imamo planove razvijati seoski turizam, ali skup je to projekt. Imamo planove, ali čekamo natječaje. Riječ je o velikim novcima i čekamo natječaje Europske unije koji bi nam u ostvarivanju ideje mogli pomoći. Turistima bi se moglo ponuditi plovidba, pecanje, kampiranje, bicikliranje i slično, a sve to uz ponudu autohtonih vlastitih proizvoda. To bi bilo prva liga, ali vidjet ćemo kako će se to još razvijati. Sad smo to pokrenuli, a vrijeme će pokazati svoje. To ne ide preko noći.
Kakvo je Vaše viđenje današnjeg poljoprivrednika u Hrvatskoj? Na koji način se uspijeva i pokazuju li ljudi interes za domaću proizvodnju?
Nije lako, ali interesa ima. Mene dosta ljudi zove zainteresirano za ekološku proizvodnju, a isto tako i za naše svinje – vrstu banijskih šara. Ono što je problem u poljoprivredi danas je administracija. Za natječaje ili bilo kakve prijave i slično – potrebno je puno papira, mnogo toga se svodi na papirologiju. To je jedna zamjerka. Previše je administracije i zato puno ljudi odustaje. Ja sam mlađi i uspijevam voditi papire i držati ih pod kontrolom. Imam živce, uporan sam i zato sam i opstao. Ipak, stariji i oni koji to ne znaju – brzo odustaju jer je previše muke s administracijom.
Je li onda upornost tajni recept za uspjeh u poljoprivredi?
Tako je. Morate biti uporni i onda ćete uspjeti. Na sve se mora paziti, kao što sam spomenuo – različite dokumente i papire – sve treba biti u redu. No, treba biti uporan. Ulazak među deset finalista u izboru za najboljeg poljoprivrednika meni predstavlja potvrdu za moj rad. Na taj način šira javnost upoznaje rad nas poljoprivrednika. Mene su već nekoliko puta mediji kontaktirali radi uzgoja banijskih šara, a sada i radi natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika. Ponosan sam da se na taj način čuje za moj kraj, tako ga prezentiram. Nije meni do mog izlaganja javnosti već mi je drago da se čuje za naš kraj.