Pupovčeve Novosti pozivaju na prosvjed novinara pod znakom komunističkog srpa i čekića

Foto: Fah, Novosti; fotomontaža: Narod.hr

Tjednik Novosti Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca i koalicijskog partnera Andreja Plenkovića, koje se financiraju iz hrvatskog državnog proračuna u visini od 3,200.000 kuna (oko 400.000 eura) godišnje, a redovito objavljuju članke i naslovnice koji su primjer izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom narod, pozvale su u petak pod komunističkim simbolom srpa i čekića na prosvjed novinara. U demokratskom svijetu srp i čekić simboli su totalitarizma i gušenja novinarskih sloboda, dok su za Pupovčeve Novosti srp i čekić i dalje bojni poklič.

“Novinari, aktivisti, umjetnici i političari koji bojkotiraju HRT govore za Novosti uoči velikog novinarskog prosvjeda u subotu u 12.05 sati koji pod parolom ‘Novinarstvo ne damo’ organizira Hrvatsko novinarsko društvo”, napisali su uz ilustraciju vandalizma – grafita srpa i čekića na postamentu nedavno postavljenog spomenika dr. Franji Tuđmanu u Zagrebu.

Foto: Snimka zaslona, facebook
Foto: Snimka zaslona

Novinarski prosvjed “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!”, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), počet će u subotu u 12,05 sati pred zgradom zagrebačkog Novinarskog doma kako bi, u prosvjednoj šetnji, osam zahtjeva protiv cenzure ostavili Ministarstvu kulture u Runjaninovoj ulici i nakon toga ih uručili Vladi na Trgu sv. Marka.

Podsjetimo, srp i čekić simbol su totalitarnog komunizma, a Pupovčeve Novosti često promiču simbole totalitarnog jugoslavenskog režima. Uz to i druge naslovnice Novosti šire mržnju prema Hrvatima, izruguju se prvom hrvatskom predsjedniku, a Hrvatsko novinarsko društvo ih u tim slučajevima brani pozivajući se na zaštitu novinara.

Komunistički režim, jednako kao i nacistički i fašistički, u dugom razdoblju od 45 godina uključivao je pojedinačna i skupna ubojstva, smaknuća, smrti u koncentracijskim logorima i druge oblike masovnog fizičkog i psihičkog terora, kao i nedostatak političkog pluralizma.

Procjenjuje se da je broj žrtava komunističkih režima između 65 i 93 milijuna.

Hrvatska je od rijetkih država bivšeg komunističkog bloka koja nije provela lustraciju – u tu skupinu praktički spadaju samo još ostale države bivše SFRJ s izuzetkom Makedonije, te Rumunjska i dio država proizašlih iz bivšeg SSSR-a a koje nikad prije nisu ni bile države. Lustracija je osobito temeljito provedena u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Njemačkoj, danas najuspješnijim tranzicijskim državama, dok je u baltičkim zemljama problem bio KGB koji prije povlačenja pokupio dokumentaciju koja bi ih mogla kompromitirati.

Iako je Vijeće Europe 2006. izglasovalo Rezoluciju 1481 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima koja snažno osuđuje zločine komunizma, a Hrvatski sabor iste godine, kao svojevrsni odjek Rezolucije 1481, donio vlastitu Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990., tu Rezoluciju i Deklaraciju mnogi kod nas ignoriraju i već dugo vremena sustavno opstruiraju istraživanje komunističkih poratnih zločina na hrvatskome tlu.

Saborska deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990

Hrvatski sabor je 10. srpnja 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine u kojoj ističu kako su: “Jedinstveni u osudi svakog pojedinačnog i svih zločina koji su se doista dogodili u vrijeme totalitarnog komunizma u današnjoj Republici Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 20, 50 ili 100 kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr