Rodiljne i roditeljske potpore: SDP ‘predlaže’ potpore koje je uskraćivao dok je bio na vlasti

Vlada Republike Hrvatske će na sjednici predložiti da se odbije SDP-ov prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji je SDP predložio iako zna da nema sredstava u proračunu. Tako se SDP nakon 4 godine ograničavanja roditeljskih potpora i nametanja štetnog i lošeg Obiteljskog zakona (bezuspješno) pokušava predstaviti kao branitelj žena i obitelji.

Istovremeno, Vlada argumentira neprovedivost njihovog prijedloga, te ostaje u obrambenoj poziciji jer do sada nije dala barem okvir za populacijske mjere i mjere potpore ženama, djeci i obiteljima.

Kako navode, SDP je procijenio kako je za provedbu ovih izmjena potrebno osigurati dodatna sredstva u iznosu od 480 milijuna kuna u 2016. godini, a u narednim godinama 640 milijuna kuna godišnje.

“Budući da je Republika Hrvatska u proceduri prekomjernog proračunskog deficita, te da u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu nisu osigurana sredstva za ovu namjenu u visini u kojoj to zahtijeva navedeni zakonski prijedlog, Vlada Republike Hrvatske predloženi zakon ne može podržati”, poručuju iz Vlade.

Željka Markić: Nude nam nove zakone kojima u stvari „napadaju“ aktualnu vlast

“SDP i HNS nisu ništa učinili od 2011. do 2015. godine za zaštitu djece, žena i obitelji, jedino su smanjivali potpore. Imali su dovoljno ruku u Saboru i novaca i za Lex Perković i za Zakon o predstečajnim nagodbama i za preloš Obiteljski zakon i za nametanje Zakona o životnom partnerstvu homoseksualnih osoba. A sada nam velikodušno, par mjeseci nakon što su izgubili vlast nude nove zakone kojima u stvari „napadaju“ aktualnu vlast, a ne da se odjednom brinu za hrvatske obitelji. S druge strane, žalosno je da aktualna Vlada još nije iznijela 5 konkretnih mjera kojima HDZ i Most ispuniti svoja predizborna obećanja i osigurati status majke odgajateljice za majke u obiteljima sa 4 i više djece mlađe od 18 godina, produženje pune plaća za porodiljni dopust od 16 mjeseci, jednokratne mjere pomoći za svako novorođeno dijete, mjere koje omogućuju ženama da bolje usklađuju svoje poslovne i obiteljske obaveze”, rekla je za narod.hr Željka Markić, predsjednica udruge ‘U ime obitelji’.

Što Vlada poručuje SDP-u?

Tekst koji će Vlada iznijeti na sjednici pročitajte u nastavku:

“Vlada Republike Hrvatske predlaže Hrvatskome saboru da ne prihvati Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, s Konačnim prijedlogom zakona, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnio Klub zastupnika SDP-a, aktom od 23. veljače 2016. godine, iz sljedećih razloga:

Člankom 24. stavkom 2. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama(Narodne novine, br. 85/08, 110/08, 34/11, 54/13 i 152/14) – u daljnjem tekstu: ZRRP, propisano je da, za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust naknada plaće za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj, odnosno za prvih osam mjeseci ako to pravo koriste oba roditelja, iznosi 100% osnovice za naknadu plaće, a koja ne može za puno radno vrijeme iznositi više od 80% proračunske osnovice mjesečno.

Nadalje, člancima 41., 42. i 43. ZRRP-a propisano je pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete koja iznosi 70% proračunske osnovice, što trenutno iznosi 2.328,20 kuna.

Predlagatelj predmetnog Prijedloga zakona predlaže povećanje limita naknade plaće za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust s 80% na 100% proračunske osnovice mjesečno, a iznimno, kada je korisniku osnovica za naknadu plaće veća od 100% proračunske osnovice, predlaže da se naknada plaće za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust utvrđuje najviše do prosječne plaće isplaćene u Republici Hrvatskoj u zadnjem tromjesečju.

Ujedno, predlaže se uvođenje nove jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete u iznosu od 8.000,00 kuna koja bi se isplaćivala iz državnog proračuna.

S tim u vezi, Vlada Republike Hrvatske ukazuje na to da je Ustavom Republike Hrvatske propisana osobita zaštita obitelji, majčinstva i djece, te napominje da je demografski razvoj Republike Hrvatske ključni nacionalni prioritet koji zahtijeva sveobuhvatne i usklađene mjere svih tijela državne uprave.

U tom smislu, Vlada Republike Hrvatske podržava inicijativu predlagatelja za uvođenjem mjera koje su usmjerene poticanju demografskog razvoja Republike Hrvatske, međutim, Vlada upozorava da je radi postizanja toga cilja nužno utvrditi sveobuhvatni paket usklađenih mjera usmjerenih poticanju demografskog razvoja, koje će biti pažljivo ciljane te koje će se međusobno nadopunjavati.

U odnosu na prijedlog izmjene odredbi ZRRP-a, koje propisuju povećanje limita naknade plaće za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust, Vlada Republike Hrvatske napominje da će prilikom donošenja budućih mjera u okviru nacionalnih strateških dokumenata osobitu pažnju posvetiti mjerama usmjerenim na osnaživanje obitelji, pa tako i mjerama koje uključuju promjene u odredbama o limitaciji iznosa naknade plaće za vrijeme roditeljskog dopusta, pri čemu svaka donesena mjera, kako bi postigla očekivani rezultat u smislu poticanja demografske obnove, mora biti rezultat detaljne analize i prethodne procjene učinaka, te za provedbu mjere moraju biti osigurana adekvatna proračunska sredstva.

Naime, predlagatelj predmetnog Prijedloga zakona procijenio je da je za provedbu predloženih izmjena i dopuna ZRRP-a potrebno osigurati dodatna sredstva u iznosu od 480 milijuna kuna u 2016. godini, a u narednim godinama 640 milijuna kuna godišnje. Budući da je Republika Hrvatska u proceduri prekomjernog proračunskog deficita, te da u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu nisu osigurana sredstva za ovu namjenu u visini u kojoj to zahtijeva navedeni zakonski prijedlog,

Vlada Republike Hrvatske predloženi zakon ne može podržati. Vlada Republike Hrvatske podržava i inicijativu predlagatelja zakona za uvođenje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete u iznosu od 8.000,00 kuna, međutim smatra kako je radi zaštite pravne sigurnosti, budući da se radi o uvođenju potpuno nove naknade, nužno zakonom detaljno urediti pojedinosti vezano uz navedenu naknadu, a osobito krug korisnika, uvjete i način ostvarivanja prava.

Ujedno, Vlada Republike Hrvatske napominje da se u nenormativnom dijelu Prijedloga zakona, u točki III. Osnovna pitanja koja se trebaju urediti zakonom te posljedice koje će donošenjem zakona proisteći, te u obrazloženju članka 2. Prijedloga zakona, pogrešno navodi da se jednokratna novčana potpora za novorođeno dijete iz članaka 41. do 43. ZRRP-a isplaćuje na teret sredstava Zavoda (Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje).

Naime, u okviru sustava rodiljnih i roditeljskih potpora na teret sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje isplaćuje se samo naknada plaće za vrijeme rodiljnog dopusta iz članka 12. ZRRP-a, uključujući i dodatni rodiljni dopust kao pravo na rad s polovicom punog radnog vremena iz članka 15. stavka 2. ZRRP-a, te naknada plaće tijekom dopusta radi smrti djeteta u slučaju kad je do smrti djeteta došlo tijekom rodiljnog dopusta prema članku 17. ZRRP-a.

Također, Vlada Republike Hrvatske napominje da je Ministarstvo socijalne politike i mladih, u okviru razrade sustavnih mjera poticanja demografskog razvoj Republike Hrvatske kao ključnog nacionalnog prioriteta, započelo s izradom prijedloga izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojim će se detaljno propisati pravo na novu novčanu potporu za novorođeno dijete (krug korisnika, uvjeti i način ostvarivanja i dr.), te će prijedlog uputiti u proceduru usvajanja u II. kvartalu 2016. godine.

Slijedom svega navedenoga, Vlada Republike Hrvatske ne podržava donošenje predmetnog Prijedloga zakona.
Za svoje predstavnike, koji će u vezi s iznesenim mišljenjem biti nazočni nasljednicama Hrvatskoga sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila Bernardicu Juretić, ministricu socijalne politike i mladih, Antu Babića, zamjenika ministrice socijalne politike i mladih, te Dianu Topčić Rosenberg, pomoćnicu ministrice socijalne politike i mladih.

PREDSJEDNIK

Tihomir Orešković”

Detaljnije možete pronaći OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah