RTL-ova Pastorčić i udruga Kolektirv u hajci: ‘Stat ćemo na kraj Markić i Vukušiću’

Foto: snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

“Problem je u osobama poput Željke Markić i Hermana Vukušića koje imaju puno osoba uz sebe, oni su izrazito vokalni, ali vjerujemo da su manjina i da ćemo ih nadjačati, samo trebamo podršku. Stat ćemo im na kraj“, poručila je Diana Avdić iz aktivističke udruge Kolektirv, nekadašnja Transaid u RTL Direktu u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolektirv i Pastorčić u huškačkom pohodu na dr. Markić i dr. Vukušića

Avdić je zajedno sa Espi Tomičićem, transrodnim muškarcem, gostovala kod Mojmire Pastorčić. U huškačkom razgovoru, Pastorčić je iznijela neistine o tematskoj sjednici u organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbora za obitelj na temu “Porast broja transrodne djece i mladih ljudi u Republici Hrvatskoj: Mogući uzroci i kliničke posljedice”. Pastorčič je ponovila neistinu da je dr. Željka Markić, dotkorica medicine, izvršna direktorica U ime obitelji bila pozvana kao ekspert za transrodnost. A da nisu pozvani drugi stručnjaci. Iako je bilo općepoznato da je dr. Markić pozvana kao direktorica udruge civilnog društva. A snimka cijele sjednice bila je odmah dostupna.

> Prof. dr. sc. Kušević u raspravi o ‘transrodnosti’: ‘Udruge u javnom govoru trebaju iznositi točne medicinske podatke’
> Udruga U ime obitelji oglasila se o neistinitim informacijama o dr. Markić i tematskoj sjednici o transrodnosti djece
> Dr. Arbanas napustio listu stručnjaka za ‘promjenu spola’ zbog pritisaka aktivističke udruge

Dr. Arbanas: “Aktivistička udruga radila je pritisak na mene i bolnicu Vrapče”

Pastorčić je zatajila da su na saborsku sjednicu pozvani stručnjaci – između ostalih i prof. Zorana Kuščević, dječji psihijatar s Rebra. I dr. Goran Arbanas, psihijatar iz bolnice Vrapče. I drugi stručnjaci. Pastorčić, naravno, nije postavila pitanje predstavnicima Kolektirva – jesu li se oni možda pokušavali uplitati u rad psihijatra Gorana Arbanasa i bolnice Vrapče. Naime, dr. Arbanas u Saboru je naveo da je tražio da ga se “skine” s Liste stručnjaka za rad s transrodnim osobama koju je 2015. formirao ministar Varga – zbog pritisaka aktivističke udruge na njega osobno i bolnički tim Vrapča. I naravno, Pastorčić je cijelo vrijeme razgovora kroz koji je huškala javnost na dr. Markić i dr. Vukušića, psihijatra – postavljala pitanja predstavnicima aktivističke udruge – kao da su oni stručnjaci za transrodnost.

‘Tolerantnost transrodnih’ u RTL Direktu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici aktivističke udruge Kolektirv, uz ostale, vrijeđali oboljele od PTSP-a, bez reakcije voditeljice

U nastavku donosimo što su govorili i na koji su način pokazali netoleranciju onih koji razmišljaju drugačije.

“Mi nismo sudjelovali, podržali smo udaljavanje, upravo jer je prepoznato da se radi o političkoj agendi. Herman Vukušić i Željka Markić i njihovi krugovi vrše veliki pritisak na prava transrodnih osoba u političke ciljeve pa ovo nisu znanstvene rasprave”, kaže Avdić.

“Problem je u osobama poput Željke Markić i Hermana Vukušića koje imaju puno osoba uz sebe, oni su izrazito vokalni, ali vjerujemo da su manjina i da ćemo ih nadjačati, samo trebamo podršku. Stat ćemo im na kraj“, poručila je Diana Avdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko gostovanja dr. Vukušića i dr. Markić još kažu: “Kompetentne osobe da razgovaraju o tome, onda ima smisla rasprava, ali Vukušić i Markić koji se bave PTSP-om branitelja, kleče na trgovima, narušavaju prava žena, reproduktivna, i napadaju djecu i koriste u političke svrhe. Jadna propaganda. Liste stručnjaka nisu ni poznate nego su na svoju inicijativu došle. Nisu trebali prisustvovati, nije znanstvena diskusija”, govori Diana Avdić.

RTL-ovi gledatelji ostali prikraćeni za informacije iznesene na Sjednici

RTL-ovim je gledateljima Pastorčić predstavila važnu temu porasta transrodnosti u djece potpuno jednostrano, propagandistički. Nije navela već spomenuto izlaganje dr. Arbanasa koji je o pritiscima na njega kao psihijatra i njegovu kliniku obavijestio i o tome pisao Ministru zdravstva, Nacionalnom zdravstvenom vijeću, Hrvatskoj liječničkoj komori, Hrvatskom liječničkom zboru, Hrvatskom psihijatrijskom društvu, Hrvatskom psihološkom društvu i Hrvatskom društvu za seksualnu terapiju te je odgovor dobio od samo dvije institucije. Nakon toga se, ne želeći se izlagati, ni on osobno ni institucija u kojoj radi, povukao iz područja, odnosno s liste stručnjaka za “promjenu spola”.

Pastorčić je informirala gledatelje što Kolektirv misli o dr. Markić, ali ne o tome što je ona govorila u Saboru 

Iako su gledatelji RTL-a imali priliku detaljno čuti što gosti RTL Direkta misle o dr. Željki Markić, nisu imali priliku čuti što je ona govorila u Saboru. Na primjer, o nedostupnim brojevima mladih koji su od 2015. izvršili u RH samoubojstvo nakon “promjene spola”. Ali su u emisiji čuli od predstavnika aktivističke udruge kako postoji opasnost da će se mlada osoba ili dijete ubiti ako ne uđe u tranziciju. Gledatelji nisu mogli čuti o transtrendingu – o pojavi da u nekim srednjim školama, na primjer, u zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna ima mnogo više djece koja se osjećaju transrodno, nego u drugim školama. A drugu djecu, koja nemaju poremećaj spolnog identiteta i profesore traži se da mladića ili djevojku oslovljavaju u rodu suprotnom od njegova spola, odnosno do promocije transrodnosti među djecom i mladima na način koji nije sukladan potrebama osoba koje pate od transrodnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ignoriranje potresnog pisma majke čije dijete “mijenja spol”

Ljiljana Dragić, predsjednica udruge Hrvatska mati koja je inicirala održavanje zajedničke sjednice saborskih odbora o sve većem broju “transrodne” djece, pročitala je potresno pismo jedne majke čije dijete misli da je “transrodno”. Ni o tome RTL-ovi gledatelji nisu mogli ništa čuti.

Donosimo samo neke dijelove ovdje:

“Kad mi je moje dijete reklo da se osjeća kao osoba suprotnog spola, moja srž, moja utroba je počela vrištati. Moje je dijete i po svojim ponašanjima i po interesima od najranijeg djetinjstva u svemu odgovaralo svom spolu cijeli svoj život.”

“Moje dijete je, svega par mjeseci nakon 18. rođendana počelo uzimati hormone jer njegova konzervativna mama nije podržala laž da je jedan spol drugi samo zbog osjećaja pa makar ta laže dolazila iz usta liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim hormonima, ako je moje dijete muško, sada ima erektilnu disfunkciju. Ako je žensko događaju se promjene u rodnici. Moje jadno, introvertirano dijete, emocionalno nezrelo, zbunjeno promjenama tijela u pubertetu, koje se vjerojatno nije nikada zaljubilo ili poljubilo
nekoga, osjetilo leptiriće u trbuhu i koje je internet gurnuo u čudnu priču koju ste proglasili normalnom, NIKADA u životu neće imati niti jedan jedincati normalan spolni odnos u kojem će osjetiti užitak..

Hormoni mijenjaju i tijelo. Ako je moje dijete žensko sada ima duboki glas i kreću rasti dlake po licu. Ako je muško kreću mu rasti grudi. Sve to će isto ostati ako se predomisli. TRAJNO I ZAUVIJEK.

A ništa od navedenog neće dijete učiniti stvarno i funkcionalno osobom suprotnog spola.

Hormoni će već sami učiniti da moje dijete u dobi od 18-19 godina postane sterilno. ZAUVIJEK. Tko je od nas s 19 godina želio imati dijete? Kako je moguće da liječnici pogurnu djecu u sterilitet?”

Pismo u cijelosti pročitajte ovdje:

> U Saboru pročitano potresno pismo majke iz Hrvatske čije dijete ‘mijenja spol’

 

Ljevica bez širine dijaloga i tolerancije

Iako ovi primjeri pokazuju koliko je pitanje “transrodnosti” trenutačno važna tema u Hrvatskoj, gostovanja poput ovog u RTL Direktu pokazuju da ne postoji širina dijaloga o ovoj temi u hrvatskoj javnosti.

Riječ je o još jednom primjeru netolerancije, kakav su pokazali i saborski zastupnici ljevice i ekstremne ljevice, SDP-a, Možemo i ostalih kad su napustili navedenu sjednicu. Nisu željeli uopće raspravljati o ovoj temi. Političke stranke pratila su i četiri stručnjaka pozvana sudjelovati na sjednici: psihologinje Nataša Jokić Begić i Marina Grubić, psihijatrica Davorka Šarić i Velimir Altabas, endokrinolog.

 

Netolerantnost “progresivne ljevice”

Najbolji zaključak o stanju u Hrvatskoj o pitanju teme “transrodnosti”, dala je predsjednica saborskog odbora, Renata Sabljar-Dračevac iz redova Socijaldemokrata istaknuvši da je izlazak pripadnika progresivne ljevice pokazao da ona nema širinu dijaloga i tolerancije za druga i drugačija mišljenja. “Čuti drugoga je osnovna pretpostavka svakog parlamentarizma”, zaključila je.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.