Prof. dr. sc. Kušević u raspravi o ‘transrodnosti’: ‘Udruge u javnom govoru trebaju iznositi točne medicinske podatke’

kušević
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona

Prof. dr. sc. Zorana Kušević, specijalistica psihijatrije iz Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju KBC Zagreb, kazala je da je nakon pandemije porasla potražnja za psihijatrijskim uslugama. Na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbora za obitelj istaknula je da većina djece uz dijagnozu rodne disforije ima druge psihičke smetnje, a dodala je i kako bi udruge u javnom govoru trebale iznositi točne medicinske podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina pacijenata je adolescentske dobi

“Sve veći broj djece se javlja sa smetnjama iz kruga afektivnih poremećaja gdje vodi depresija, poremećaja iz kruga stresa pa i pitanja rodne disforije“, istaknula je Kušević.

Dodaje da u klinike dolaze djeca s različitim smetnja “pa i djeca koja imaju smetnje iz kruga rodne disforije koja po klasifikaciji više neće biti kategorizirana kao smetnje nego kao stanja vezana uz seksualno zdravlje.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Ljevica napustila sjednicu o ‘transrodnoj’ djeci; otkriven pritisak ‘trans’ aktivista na stručnjake i institucije
>Dr. Arbanas napustio listu stručnjaka za ‘promjenu spola’ zbog pritisaka aktivističke udruge

“Studije nam govore da se ne može sve objasniti biologijom. Epidemiologija ovih poremećaja u dječjoj dobi je takva da su oni kod djece izraženiji, a da padaju prema adolescenciji. Većina pacijenata koja nam se javlja su osobe u adolescenciji. Ono što primjećujemo u dječjoj psihijatriji u ovo postpandemijsko vrijeme je definitivno porast za našim uslugama”, kazala je Kušević.

Istaknula je da se uz pitanja rodne disforije javljaju i problemi iz drugih psihičkih područja na što se upozorava zadnjih 10-ak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca dolaze prekasno

“Želim naglasiti da je jako važno u javnom govoru, to je moja poruka udrugama i s jedne i druge i treće strane, kada se govori o medicinskim informacijama i činjenicama, da one budu točne“, ističe Kušević.

Kazala je da je u dječjoj psihijatriji na snazi multimodalni pristup. Odnosno, u diferencijalnu dijagnostiku, i obradu i liječenje djece uključeni su ne samo dječji psihijatri, nego i psiholozi, defektolozi, logopedi, neurolozi.

“Zbog stigmatizacije dječje psihijatrije općenito događa se da nam djeca dolaze prekasno. To je inače jedan trend, da su bila u različitim drugim nemedicinskim setinzima. U dječjoj psihijatriji vlada jedan stav da nam je užasno važno da imamo ranu intervenciju i ranu terapiju i onda je uspješnost liječenja vrlo visok. Preko 90 posto. Međutim, ako nam se djeca prekasno jave, ako smetnje dugo traju taj postotak je vrlo nizak“, kazala je Kušević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za problematiku rodne disforije kazala je da se radi o rijetkom poremećaju koji je sa stanovišta učestalosti i brojki ne spada u javnozdravstveni aspekt.

“Ono što je ipak određeni trend je da se za razliku od kada se počelo istraživati ovo područje, gdje su od ovih problema patili uglavnom zdravi dječaci, danas imamo jedan problem da nam se sve više javljaju djevojčice. Djevojčice adolescentice. To je i u svijetu trend. Nemamo podataka da bi se na biološkom planu nešto događalo, da bi se s x kromosomom nešto događala, da bi trudnice bile izložene nečemu što bi vodilo ovoj problematici. Trebalo bi ozbiljno razmotriti i studije koje govore o tome koji su drugi faktori koji su uvjetovali ovakvu epidemiologiju“, zaključuje Kušević.

Ljevica napustila sjednicu

Podsjetimo, jučer je održana tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbora za obitelj, mlade i sport na temu: Porast broja transrodne djece i mladih ljudi u Republici Hrvatskoj: Mogući uzroci i kliničke posljedice održana je jučer u Hrvatskom saboru. Saborski zastupnici ljevice i ekstremne ljevice, SDP-a, Možemo i ostalih napustili su sjednicu. Nisu željeli uopće raspravljati o ovoj temi. Političke stranke pratila su i četiri stručnjaka pozvana sudjelovati na sjednici: psihologinje Nataša Jokić Begić i Marina Grubić, psihijatrica Davorka Šarić i Velimir Altabas, endokrinolog.

Goran Arbanas, dr. med., psihijatar, forenzički psihijatar, terapeut i seksualni terapeut koji je bio na Listi stručnjaka Ministarstva zdravstva za “promjenu spola”, otkrio je da je prije godinu dana zatražio da ga se makne s Liste ”jer su postojali pritisci na njega osobno i na Kliniku za psihijatriju Vrapče od strane aktivističke udruge.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.