Ljevica napustila sjednicu o ‘transrodnoj’ djeci; otkriven pritisak ‘trans’ aktivista na stručnjake i institucije

Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

U Hrvatskom saboru održala se zajednička tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbora za obitelj, mlade i sport na temu: Porast broja transrodne djece i mladih ljudi u Republici Hrvatskoj: Mogući uzroci i kliničke posljedice. Na početku su saborski zastupnici ljevice i ekstremne ljevice, SDP-a, Možemo i ostalih napustili dvoranu ne želeći uopće raspravljati o ovoj važnoj temi. Političke stranke su pratila i 4 stručnjaka pozvana sudjelovati na sjednici: psihologinje Nataša Jokić Begić i Marina Grubić, psihijatrica Davorka Šarić i Velimir Altabas, endokrinolog. Njih četvero su stručnjaci s liste stručnjaka formirane 2015. godine. Ovom Listom utvrđen je “popis stručnjaka s iskustvom i edukacijom iz područja zdravstvene zaštite transrodnih osoba čiji je nalaz i mišljenje obvezan dostaviti podnositelj zahtjeva u postupku ishođenja mišljenja Nacionalnog zdravstvenog vijeća o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:40 Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelj kazala je na sjednici da bi željela svratiti pozornost javnosti na 3 stvari.

”Prvo, javljaju nam se nastavnici i roditelji iz hrvatskih škola da dobivaju uputu da djecu koja se osjećaju transrodno oslovljavaju zamjenicom suprotnog spola. Dakle da npr. biološkog dječaka oslovljavaju u ženskom rodu ili suprotno. Ono što smo dobili kao informacije jest da postoje neke škole u Zagrebu u kojima ima velik broj djece  koji izražavaju disforične tegobe. Kao na primjer Škola za primjenjenu umjetnost u Zagrebu. I škole u kojima ima malo takve djece i mladih. Prema informacijama koje imamo sa ostalom djecom i mladima se ne radi, ne provjerava se kako oni doživljavaju da svog do jučerašnjeg kolegu, dječaka, moraju  oslovljavati u ženskom rodu. Ne provjerava se kako oni, dakle druga djeca u razredu to doživljavaju… istaknula je Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktorica Markić je postavila pitanje dovode li upravo ovakve preporuke upućene profesorima i učenicima do pojave tzv. transtrendera, odnosno do promocije transrodnosti među djecom i mladima na način koji nije sukladan potrebama osoba koje se muče i trpe od transrodnosti?

‘Kao drugo, naglasila je dr. Markić, “već smo čuli da nemamo te informacije, a važno nam je imati informacije o saumobojstvima mladih i odraslih koji su prošli tranziciju I kao treće, slučaj Zambija ukazao je na problem vezan za neiskazivanje promjene spola. Brojni pravni stručnjaci već su upozoravali da je potrebno promijeniti članak 42. Zakona o državnim maticama i osigurati da se promjena spola iskazuju u slučajevima posvojenja i sklapanja braka. U najmanje ta dva slučaja postoji interes druge osobe ili javni interes koji ma prevagu nad zaštitom privatnosti”, zaključila je izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

13:12 Goran Arbanas, dr. med., psihijatar i seksualni terapeut koji je bio na listi stručnjaka Ministarstva zdravstva za promjenu spola, otkrio je da je prije godinu dana zatražio da ga se makne s te liste  stručnjaka ”jer su postojali pritisci na njega osobno i na Kliniku za psihijatriju Vrapče od strane aktivističke udruge. Uplitali su se u način kako bismo mi trebali raditi naše procjene”, otkrio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:05 Prof. Zorana Kušević, specijalist psihijatar, uži specijalist dječje i adolescentne psihijatrije i uži specijalist psihoterapije naglasila je da je većina pacijenata u adolescentskoj dobi. ”Primjećujemo sve veći porast djece s depresijom i anksioznošću te rodne disforije”, kazala je i dodala da većina njih uz dijagnozu rodne disforije ima druge komorbiditete, tj. druge psihičke smetnje. Apelirala je da na listi stručnjaka ne budu aktivisti nego stručnjaci.

13:00 Ljiljana Dragić predsjednica udruge Hrvatska mati koja je inicirala održavanje zajedničke sjednice saborskih odbora o sve većem broju “transrodne” djece, pročitala je potresno pismo jedne majke čije dijete misli da je “transrodno”.

Izvor: Narod.hr

12:39 Psihijatar dr. Herman Vukušić izložio je svoju prezentaciju. Hrvatska medicina ima obavezu ispitati zašto je došlo do ovakvog trenda u ovako kratko vrijeme. Prezentacija dr. Hermana Vukušića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:29 Prema podacima HZZO-a iz primarne zdravstvene zaštite i bolničkog sektora. 2017. 115 osoba koje su se javile doktoru primarne zdravstvene zaštite. Od toga pet maloljetnih. Tu promatramo određeni porast pa je 2021. 209 osobe, od toga njih devet do 18 godina.

>UŽIVO Burno krenula tematska sjednica o eksploziji ‘transrodne’ djece u Hrvatskoj; ljevica napustila dvoranu

12:20 Saborski zastupnik Stjepo Bartulica pozdravio je sazivanje ove sjednice i izrazio žaljenje što su pojedini zastupnici napustili sjednicu. ”Ja kao roditelj četvero djece ću reći da djeca koja možda prolaze kroz fazu zbunjenosti, nisu im potrebne suvišne operacije u kojima im se uklanjaju grudi, nisu im potrebne sulude hormonske terapije nego razumijevanje, strpljenje i ljubav. Ovo je rodno ludilo u Hrvatskoj i vidi se po ponašanju da nisu spremni na raspravu.

12:18 Zastupnici lijevog bloka i SDP-a napustili su sjednicu. Sjednicu su napustili i pojedini stručnjaci prim. dr. sc. Velimir Altabas, Davorka Šarić, dr. med, prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić. Sjednicu su napustili i predstavnici udruge KolekTirv.

12:15 Vesna Vučemilović, predsjednica saborskog Odbora za obitelj, na počeku je molila da se o ovom problemu govori s medicinske perspektive. “Apeliram na sve kolege, bez obzira na grimase koje vidim u prvom redu, da se ponašaju kako ovaj visoki dom i zaslužuje.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:10 Ivana Kekin (Možemo) tražila je da se ova sjednica prekine i kritizirala sazivanje sjednice.

”U Republici Hrvatskoj kroz proteklih sedam godina bilježimo porast problematike spolne orijentacije u djece i adolescenata i ta se stanja najčešće opisuju terminima “rodna disforija” ili “rodna inkogruencija”. Oba termina odnose se na duševni stres života u spolu u kojem je osoba rođena, a kojem po svojem unutarnjem identitetu ne pripada.

>Dr. Vukušić: ‘Epidemija rodne disforije uvelike je potaknuta promicanjem suludih ideja rodne ideologije’
>Donosimo sve o udruzi koja je nositelj transrodne agende u Hrvatskoj, a iza koje stoji Noah Kraljević iz afere Zambija

Ilustracije radi, rast dijagnoza iz skupine poremećaja spolnog identiteta prema podacima Zavoda za psihološku medicinu, KBC-a Zagreb, za dječju i adolescentnu populaciju kreće se od 16 slučajeva 2015. godine do 184 slučaja tijekom 2021. te 133 slučaja do konca kolovoza prošle godine.

>Dr. Vukušić o aferi Zambija i poplavi zahtjeva za tzv. promjenom spola
>Vrtoglavo rastu brojke ‘transrodne djece i tinejdžera’, zažale kad je kasno: ‘Odrezali su mi dojke, društvo me napustilo’

Namjera je sjednice razmotriti uzroke ovolikog porasta broja slučajeva jednog kliničkog stanja, kao i moguće negativne zdravstvene posljedice prerane uporabe hormonalnih i kirurških intervencija u procesu spolne tranzicije kod djece i adolescenata”, stoji u najavi sjednice.

Sjednicu možete pratiti ovdje.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.