Donosimo sve o udruzi koja je nositelj transrodne agende u Hrvatskoj, a iza koje stoji Noah Kraljević iz afere Zambija

zambija
Montaža: Narod.hr, izvor: Snimka zaslona

Udruga Trans Aid, danas kolekTIRV, čija je suosnivačica Noah Kraljević, jedna od akterica afere Zambija, deset godina lobira preko hrvatskih institucija i medija za ‘transseksualnu’ agendu, olakšavanje tzv. ‘promjene spola’ i uvođenje konstrukta roda. Udruga među čijim su donatorima i Otvoreno društvo Georga Sorosa te Grad Zagreb, preko raznih projekata sudjeluje u donošenju pravilnika te sudjeluje u edukaciji o tzv. promjeni spola i u hrvatskim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoć Dalija Pintarić, danas Noah Kraljević od 2012. je aktivna u promicanju transrodne agende u Hrvatskoj. U intervjuu s tada još Noom Pintarić objavljenom na stranicama udruge kolekTIRV stoji da je ona jedna od osnivačica udruge kolekTIRV Hrvatska, ”prve udruge u Hrvatskoj koja se bavi pravima transrodnih i transeksulanih osoba”.

>Dr. Vukušić o aferi Zambija i poplavi zahtjeva za tzv. promjenom spola

Dalija/Noah Pintarić/Kraljević iz afere Zambija o Trans Aidu/korekTIRV-u

”Do osnutka kolekTIRVa, trans pitanjima su se uglavnom bavile LGBT udruge. Međutim, obzirom da su potrebe trans populacije specifične u odnosu na LGBT osobe, ukazala se potreba za osnivanjem udruge koja će se pretežno baviti trans tematikom. Te potrebe se uglavnom odnose na medicinske i zakonske prakse, kao što je primjerice medicinska skrb tijekom tranzicije, ili pak donošenje zakonske regulative i provedba iste prilikom promjene upisa spola u osobnim dokumentima”, kazala je 2013. Pintarić, koja je tada već iz Dalije postala Noah, da bi kasnije promijenila prezime u Kraljević.

>Afera Zambija: Osmero Hrvata optuženo za pokušaj trgovanja djecom

Kako je Pintarić/Kraljević Dalija/Noah mijenjala svoja imena i prezimena, tako je udruga koja se danas zove kolekTRIV nekoć bila poznata pod imenom Trans Aid. Do promjene je došlo jer se ‘trans’, kako su objasnili, odnosi samo na ‘transseksualce’, dok se TIRV odnosi na ‘trans, interspolne i rodno varijantne’ osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrada pravilnika koji regulira tzv. ‘promjenu spola’

Udruga Trans Aid, kasnije kolekTIRV, tijekom deset godina postojanja, promicala je ‘transseksualnu’ agendu preko raznih institucija u Hrvatskoj.

>Noah Kraljević preko svoje udruge sudjelovala u izradi Pravilnika za utvrđivanje uvjeta za promjenu spola

Pintarić inače 2013. godine povodom razgovora za Libelu o osnivanju udruge Trans Aid Hrvatska, kazala je da postoji potreba za udrugom koja promovira pravo na samoodređenje spola i roda kao temeljno ljudsko pravo.

Zanimljivo je i da Pintarić otkriva kako je upravo njezina udruga bila angažirana i na izradi novog Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije i utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili života u drugom rodnom identitetu koji je kao podzakonski akt vezan za Zakon o državnim maticama. ”Uskoro nas očekuju i sastanci pri Ministarstvu zdravlja gdje će Trans Aid imati priliku iznijeti mišljenje o sadržaju i formi novog Pravilnika”, najavila je tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je Pintarić/Kraljević prošla sve te procedure, kako je i sama ranije opisala:  ”Operativna promjena ženskog u muško spolovilo vrlo je složena, zahtjevna i s neizvjesnim učinkom. Kad sam o tome pričao s psihijatrom, pitao me jesam li ja ovako zadovoljan i funkcioniram li u seksualnom smislu. Kad sam odgovorio potvrdno, složio se da onda nema stvarne potrebe za operacijom… Ja sam muškarac i želim biti otac, a ne majka. Imam silnu želju za roditeljstvom i nastojat ću ga ostvariti – kao otac”, kazala je svojedobno u jednom intervjuu. 

Promjenom dokumenata i imena, što među ostalim, omogućuje i pravilnik u čijoj je izradi sudjelovala i njezina udruga, Pintarić/ Kraljević je očito preko DR Kongo pokušala ostvariti svoj naum da postane ”otac” iako je u Kongu zabranjeno posvajanje djece transrodnim i homoseksualnim osobama.

Djelatnike kaznionica educiraju o ‘transspolnim, transrodnim i rodno nenormativnim osobama’

Udruga je sudjelovala u izobrazbi službenika hrvatskih kaznionica u organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave o ”pravima i specifičnosti rada s transspolnim, transrodnim i rodno nenormativnim osobama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu su konkretno službenici hrvatskih kaznionica učili na toj izobrazbi, navedeno ministarstvo nije nam željelo odgovoriti.

”Uprava za zatvorski sustav i probaciju, kroz aktivnosti Centra za izobrazbu te u suradnji s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Sekcijom za penološku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva tijekom više godina kontinuirano radi na podizanju razine stručne osposobljenosti zaposlenih u zatvorskom sustavu za rad s osobama lišenih slobode, među kojima je program osposobljenosti rada s LGBT osobama.

S obzirom na to da je riječ o programima koje se tiču tretmanskog rada s osobama lišenih slobode nismo u mogućnosti dostaviti Vam isti”, odgovorili su nam na naš raniji upit poslan kada je postavljeno pitanje hoće li Brazilac koji je početkom studenog prošle godine uhićen u zagrebačkoj zračnoj luci zbog švercanja droge, biti pritvoren na muškom ili ženskom odjelu s obzirom na to da se izjašnjavao kao žena.

>Zašto je Brazilac koji je pao s kokainom smješten na ženski odjel zatvora? Evo što nam je Ministarstvo odgovorilo

Među donatorima Otvoreno društvo, Erste banka, Grad Zagreb…

Udruga Trans Aid/ koleTIRV prema financijskom izvješću za 2013. imala prihode od tek 52 tisuće kuna. S godinama su se prihodi znatno povećali pa u financijskom izvješću za 2021. godinu stoji da su u toj godini uprihodili 781 tisuću kuna. Sredstva su uglavnom došla od donacija (737 tisuća kuna), a te donacije su uglavnom od ”inozemnih vlada i međunarodnih organizacija” (609 tisuća kuna). Oko sto tisuća kuna donirala su ”trgovačka društava i ostale pravne osobe”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

26.773 kuna dobili su pak od donacija iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Poznato je da su u 2021. godini od Grada Zagreba na čelu kojeg je stranka Možemo, koja je po habitusu bliska LGBT/trans sceni u Zagrebu dobili deset tisuća kuna i to od Gradskog ureda za zdravstvo, 15 tisuća kuna od Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava te 29 tisuća kuna od Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

> Starešina: Srećom, postoji Zambija. Da rasvijetli trulež hrvatskih institucija
>Kako je akterica afere Zambija izigrala zakone: ‘Transrodna’ osoba ne smije posvojiti dijete niti u Hrvatskoj niti u Kongu

Dodijeljene potpore organizacijama civilnoga društva u 2021. (1)

No, od Grada su dobivali sredstva i ranijih godina. Tako su recimo 2018. dobili čak 45 tisuća kuna.

U 2021. dobili su i 31.560,00 eura u programu ERASMUS+ u području obrazovanja odraslih. Riječ je o daleko najvećem dodijeljenom iznosu u toj kategoriji.

Početkom 2020. udruga je sudjelovala u Erasmus + projektu ”Classroom inclusion” gdje su o ‘transrodnim pitanjima’ ‘educirali’ učenike i učenice Škole za medicinske sestre Vinogradska i Škole za primalje.

Na mrežnim stranicama udruge kolekTIRV navedeni su donatori. Tu je Otvoreno društvo koje je najveći donator , Astraea: Lesbian Foundation for justice, Dreilinden, Erste&Steiermärkische Bank d.d, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Grad Zagreb.

Snimka zaslona

Strateški plan udruge čiji je osnivač akter afere Zambija

U njihovom Strateškom planu 2020.-2022. otkriva se modus operandi za primicanje ‘transrodnu agendu’ u Hrvatskoj. Za cilj su si dali ”ostvarenje i produbljenje kontinuirane komunikacije i suradnje s Listom medicinskih stručnjaka_inja, najmanje dva saborska zastupnika, relevantnim ministarstvima, pravobraniteljstvima i drugim institucijama”. Među ciljevima im je i da na ”različitim sastancima relevantnim institucijama i dionicima predstavljaju rezultate istraživanja o proceduri pravnog priznanja roda”.

U cilju im je i ”afirmativna zastupljenost TIRV osoba i tema u medijskom prostoru”.

Crkva i ‘desničarske struje’ ističu kao prijetnje

U tzv. swot analizi naveli su i dvije rubrike: mogućnosti i prijetnje.

Pod mogućnostima navode među ostalim: Mogućnost dobivanja institucionalne podrške – koja nam omogućava efektivniji rad i veći fokus na direktan rad sa zajednicom, mogućnost korištenja EU resursa – EU fondovi, VE, EU sustav pravde, norveški fondovi, Erasmus+ i slično, iskorištavanje postojećih javno političkih i pravno obvezujućih
dokumenata, suradnja s medicinskim stručnjaštvom s Liste stručnjaštva…

U rubrici prijetnje navode: ”jačanje desničarskih struja, nedostatak podrške – moralne, političke i financijske, transfobični postojeći mehanizmi i sustavi vrijednosti, Crkva (nametanje njihovih uvjerenja i LGBTIQ+ fobni stavovi i zagovaranja)…

Lista stručnjaka za tzv. ‘promjenu spola’

Lista stručnjaka koju stalno spominju, odnosi se na listu uglavnom psihijatara i psihologa, koju je 2015. oformio nekadašnji SDP-ov ministar zdravstva Siniša Varga, prvi su korak za dijagnosticiranje rodne disforije temeljem čega pojedinci onda mogu krenuti u tzv. ‘promjenu spola’ koja u hrvatskoj obuhvaća hormonsku terapiju, izmjenu dokumenata i operativni zahvat uklanjanja dojki.

>RH: Epidemija ‘promjene spola’ među mladima: Tko su stručnjaci koji im to omogućuju?

O toj je listi Narod.hr ranije detaljno izvijestio te smo analizirali imena stručnjaka s liste u kontekstu velikog skoka dijagnoza rodne disforije za maloljetnike.

Većina onih s liste navijački i nekritički gleda na trend tzv. ‘promjene spola’ koji se očito iz SAD-a prelijeva i kod nas. Tako je na listi stručnjaka i Iva Žegura koja je na listi tzv ‘LQBTIQ frendly’ psihologa i koja je bila psihologinja udruge korekTIRV.

O njoj i ostalim stručnjacima s liste detaljno možete pročitati ovdje.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.