Kako je akterica afere Zambija izigrala zakone: ‘Transrodna’ osoba ne smije posvojiti dijete niti u Hrvatskoj niti u Kongu

posvojiti
Montaža: Narod.hr, izbor: Fah, iStock

Afera Zambija otvorila je niz ozbiljnih pitanja oko funkcioniranja pravne države, a među njima i pitanje kako tzv. transrodna osoba i homoseksualna osoba mogu posvojiti dijete. Naime, jedna od protagonistica ove afere je i članica stranke Možemo, Noah Kraljević, žena koja je djelomično ‘promijenila spol’ i koja je u vezi s drugom ženom iako Obiteljski zakon jasno definira da posvojitelji mogu biti izvanbračni i bračni drugovi, a oboje je definirano kako zajednica muškarca i žene. Bračna zajednica kao zajednica muškarca i žene definirana je i hrvatskim Ustavom nakon što je tu ustavnu zaštitu referendumom 2013. izborila udruga U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Dijete mogu posvojiti bračni i izvanbračni drugovi zajednički, jedan bračni/izvanbračni drug ako je drugi bračni/izvanbračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta, jedan bračni/izvanbračni drug uz pristanak drugog bračnog/izvanbračnog druga te osoba koja nije u braku ili izvanbračnoj zajednici”, stoji u hrvatskom Obiteljskom zakonu.

U istom zakonu stoji i da su i bračne i izvanbračne zajednice one između muškarca i žene.

> Afera Zambija: MUP izdaje putovnice za djecu iz DR Konga, a Ministarstvo obitelji ne zna da su ta djeca posvojena
>Zašto mediji šute da je u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima uhićena Noah Kraljević, vijećnica Možemo?
>Iz DR Kongo u Hrvatsku je posvojeno 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna

Kako je onda moguće da su dvije žene, LGBTIQ i ‘transpolna’ aktivistica Noah Kraljević koja se nekoć zvala Dalija Pintarić i njezina partnerica uspjele u Hrvatskoj dobiti sve papire za posvajanje djeteta iz Konga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu dolazimo i do još jednog hrvatskog apsurda o kojem smo i ranije pisali, a to je da su četvero djece iz afere Zambija dobila i hrvatske dokumente izdane od Ministarstva unutarnjih poslova, iako drugo, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, nema informacije o posvajanju četvero djece iz Konga.

Uz to, tek su dva od četiri para u službenom registru posvojitelja.

No, ova afera, osim očitog propusta i neusklađenosti državnih institucija, otvara i drugo pravno i antropološko pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par Kraljević izigrao je hrvatske i kongoanske zakone

Naime, iz pregršt javnih objava jasno je da je jedan od tih parova istospolan. Riječ je o Noah Kraljević i njezinoj partnerici Ivoni Kraljević.

>RH: Epidemija ‘promjene spola’ među mladima: Tko su stručnjaci koji im to omogućuju?

Ovaj je par zapravo izigrao hrvatske zakone koji ne dopušta posvajanje od strane onih u istospolnim zajednicama.

Pojam bračne i izvanbračne zajednice definiran je u Obiteljskom zakonu, a bračna zajednica kao zajednica muškarca i žene dodatno je osnažena i ustavnom definicijom nakon referenduma 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kongo zabranjuje posvajanje djece ‘transrodnim’ osobama

Ipak, naše zakonodavstvo ne prepoznaje pojam ‘transrodne osobe’ u kontekstu obiteljskih odnosa, što ne znači da je posvajanje djece transrodnim osobama dozvoljeno, za razliku od onog Demokratske Republike Kongo u čijem obiteljskom zakonu u članku 653. jasno stoji da se zabranjuje posvajanje djece od strane homoseksualnih i transseksualnih parova.

Vijećnica, u Zagrebu vladajuće stranke Možemo, Noah Kraljević, biološka je žena iako je, kako je sama izjavila, uzimala hormonsku terapiju, odstranila dojke, no nije prošla operaciju spolnih organa.

> U RH ‘lista stručnjaka’ koja se nije mijenjala od 2015. traži ‘promjenu spola’ za stotine djece i mladih
> Dr. Vukušić upozorava: Zbog utjecaja društvenih mreža i trans aktivističkih grupa više od 500 djece i adolescenata u Hrvatskoj ima dijagnozu rodne disforije
> Žrtve ‘transrodne’ ideologije: Dokumentarac o djevojkama koje su nasjele na priču da će riješiti sve probleme ako postanu muškarci

Takva osoba niti po hrvatskim niti po zakonima DR Kongo ne može posvojiti dijete, iako joj je u Hrvatskoj to očito pošlo za rukom činjenicom da je ‘spol promijenila’ u osobnim dokumentima pa je tako Noah Kraljević, nekoć Dalija Pintarić, u dokumentima zapravo muškarac koji je u partnerstvu sa ženom.

S obzirom na to da je navedeni par dobio zeleno svjetlo za posvajanje na sudu u Kongu, tj. tako tvrde, a riječ je u predmetu za koje vlasti u Zambiju sumnjaju da uključuje krivotvorene dokumente, vlasti Konga, ako su doista dale zeleno svjetlo za posvajanje, prevarene su s obzirom na to da je prema njihovom zakonu ‘transseksualnim’ osobama zabranjeno posvajanje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko zakonodavstvo

U Hrvatskoj pak, ‘transrodnost’ ne možemo naći ni u jednom zakonu, već samo u Pravilniku o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu. S obzirom na to da identitet i ime spadaju u ljudska prava, ako je riječ o promjeni, to mora biti definirano zakonom, a ne samo pravilnikom koji ima znatno manju pravnu težinu od zakona. To je protivno vladavini prava i hijerarhiji pravnih odnosa.

A upravo bi osoba poput Noah Kraljević, koja je u Hrvatskoj sudjelovala u osnivanju udruga koje okupljaju tzv. trans osobe i o tome javno progovarala, a uz to je aktivna u zagrebačkoj vladajućoj, ekstremno lijevoj stranci Možemo, trebala biti upoznata sa svom zakonskom regulativom kako u Hrvatskoj tako i u Kongu.

>Ministarstvo za Narod.hr potvrdilo: Od privedenih u Zambiji nismo dobili zahtjeve za posvajanjem djece iz DR Konga

Riječ je o očitom kršenju i hrvatskih i kongoanskih zakona, a pravorijek o tome dat će najprije pravosuđe u Zambiji u kojoj su četiri para i uhićena zbog sumnje na trgovinu ljudima, a potom i domaće institucije koje su neusklađenim i protuzakonitim djelovanjem očito dale zeleno svjetlo za posvajanje djece iz Konga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.