U RH ‘lista stručnjaka’ koja se nije mijenjala od 2015. traži ‘promjenu spola’ za stotine djece i mladih

djece
Foto: iStock by Getty Images

U kolovozu je Narod.hr istražio, poslao upite HZZO-u i drugim institucijama te objavio kako se u Hrvatskoj medicinski postupci povezani sa “promjenom spola” – koju nazivaju “tranzicija” ili prelazak – obavljaju na teret HZZO-a. Na trošak poreznih obveznika. U te troškove spadaju troškovi psihološke i psihijatrijske procjene – ako se ne odvija u privatnoj praksi, zatim endokrinološki pregledi, pretrage i na kraju davanje hormonske terapije, zatim operativni zahvati i dr. Pri tom HZZO nije želio otkriti portalu Narod.hr koliko je novca poreznih obveznika potrošeno na tranziciju. Niti broj djece, mladih ili odraslih koji su zatražili “promjenu spola”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> ‘Promjena spola’ u Hrvatskoj obavlja se na teret HZZO-a, no ne žele otkriti koliko je na to potrošeno

Prodor LGBT agende u zdravstveni sustav za Milanovićeve vlade

Prodor te LGBT agende u zdravstveni sustav RH omogućen je za vrijeme Milanovićeve vlade 2014. te je bio ojačan 2016. godine kada su u “Narodnim novinama” objavljene Stručne smjernice za izradu mišljenja zdravstvenih radnika i psihologa o utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i životu u drugom rodnom identitetu. Njima je opisan cijeli postupak kako na račun HZZO-a “promijeniti spol”, a u smjernicama se navodi da je “hodogram dijagnostike te izrade mišljenja za Nacionalno zdravstveno vijeće jednak bez obzira radi li se o odrasloj osobi ili djetetu…”.

Kako Pravilnik objavljen 2014. godine, tako i Smjernice objavljene 2016. velikim su dijelom kopirani iz dokumenta koji izdaje WPATH – Svjetska strukovna organizacija za zdravlje transrodnih osoba pod nazivom “Standardi skrbi za zdravlje transpolnih, transrodnih i rodno nenormativnih osoba”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Vrtoglavo rastu brojke ‘transrodne djece i tinejdžera’, zažale kad je kasno: ‘Odrezali su mi dojke, društvo me napustilo’

Stariji dokument, pravilnik iz 2014. godine objavljen je pod nazivom “Pravilnik o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i o životu u drugom rodnom identitetu”.

Prema tom Pravilniku prikupljanje medicinske dokumentacije i utvrđivanje uvjeta i pretpostavki za tzv. “promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu” temelji se na: načelu humanosti zaštite prava pacijenata, načelu zaštite dobrobiti i prava djeteta, načelu zabrane diskriminacije i načelu zaštite tajnosti osobnih podataka.

Iz tog je Pravilnika nadalje, nastala “Lista stručnjaka koji imaju iskustva u radu s transseksualnim osobama”, dokument također objavljen u Narodnim novinama 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Pročitajte svjedočanstvo muškarca koji je promijenio spol  – i požalio!

Lista stručnjaka koji imaju iskustva u radu s transseksualnim osobama  nije se mijenjala od 2015.

Listu stručnjaka posložio je i potpisao tadašnji SDP-ov ministar zdravlja Siniša Varga, u svibnju 2015. godine. Ona definira stručnjake čiji je “nalaz i mišljenje obvezan dostaviti podnositelj zahtjeva u postupku ishođenja mišljenja Nacionalnog zdravstvenog vijeća o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu”. Lista je prema dostupnim podacima – do danas, do 2022. godine nepromijenjena.

Među stručnjacima, kako za odrasle tako i za djecu, navedena su 4 psihologinje, 5 psihijatara, 3 endokrinologa, 2 ginekologa i 1 kirurg.

Među 15 navedenih stručnjaka je jedan bračni par – Nataša Jokić Begić, sestra poznatijeg Borisa Jokića nesuđenog nositelja “Kurikulne reforme” i njezin suprug Dražen Begić. Dok je Nataša Jokić-Begić zaposlena na Filozofskom fakultetu, na odsjeku za psihologiju, njezin je suprug zaposlen u KBC Zagreb. Među popisanim stručnjacima je i psihologinja Iva Žegura, zaposlena u Klinici za psihijatriju Vrapče. Žegura je povezana s lobističkom udrugom Transaid/Kolektirv koja je nedavno plaćenim oglasom u Večernjem listu objavila demanti brojki i podataka koje je na stručnom sastanku KBC Zagreb i u javnosti iznio dr. Vukušić. Na listi su i psihologinja Marina Grubić, dječji psiholog zaposlena na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, kroz koju je i prošao najveći broj djece koja “traže promjenu spola”.  Uz te tri psihologinje, na popisu stručnjaka je još i Vesna Antičević sa Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, Sveučilišta u Splitu.

Od psihijatara za odrasle na Listi iz 2015. navedeni su dr. Goran Arbanas, dr. Davor Moravek i Dražen Begić, a psihijatri za djecu dr. Nenad Jakušić i dr. Davorka Šarić. Na popisu stručnjaka je i 71-godišnja ginekologinja s privatnom praksom, povezana s Možemo Jasenka Gruić Koraćin, a kao drugi ginekolog naveden je dr. Dražen Butorac iz KBC “Sestre milosrdnice”. Na popisu su i endokrinolozi dr. Velimir Altabas, Miroslav Dumić i Gordana Stipančić te kirurg Srećko Budi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje su tu djeca i mladi?

I dok se u zemljama koje su prije Hrvatske bile izložene rodnoj ideologiji i poticanju djece i mladih putem društvenih mreža i raznih lobističkih grupa – na promjenu spola – sve glasnije čuju tragična iskustva onih koji su bez dovoljno informacija, bez dovoljno empatije i potpore bili poticani na “tranziciju” – u hrvatskim glavnostrujaškim medijima može se gotovo isključivo čitati o pozitivnim iskustvima.

Ipak, društvenim mrežama sve se više pronose i druge informacije. Na primjer slučaj mladog Zagrepčanina koji je dobio sve dokumente potrebne za “promjenu spola”, otišao u Beograd na operaciju da bi na kraju počinio samoubojstvo. Navodno zbog neprepoznatog bipolarnog poremećaja.

Koliko je još takve djece i mladih – čije se stvarne psihološke i psihijatrijske probleme – ne liječi već dodatno zamagljuje pričom – kako će se svi njihovi problemi riješiti – “promjenom spola”? I tko prati što se događa s djecom, mladima, svima kojima se izda “dozvola” za “promjenu spola”? Ima li kakvu ulogu u “postavljanju dijagnoza” LGBT aktivizam nekih od psihologa na “Listi”? Tko nadzire rad “stručnjaka s liste” od kojih veliki dio privatno radi ( i zarađuje) na djeci, mladima i obiteljima koje traže njihovu pomoć?

Narod.hr nastavit će izvješćivati o ovoj važnoj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.