Afera Zambija: Osmero Hrvata optuženo za pokušaj trgovanja djecom

ljudima
Montaža: Narod.hr, izvor: mwebantu, iStock

Na ročištu održanom jutros na sudu u Ndoli, pročitana je optužnica hrvatskim državljanima uhićenim prije mjesec dana u tom zambijskom gradu na granici s DR Kongo. Osmero Hrvata zambijsko pravosuđe optužuje za kazneno djelo trgovine ljudima, odnosno djecom, u pokušaju. Svi su u utorak na sudu izjavili da se ne osjećaju krivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovom slučaju javljaju i tamošnji mediji. Na Facebook stranici portala Mwebantu objavljene su prve fotografije uhićenih Hrvata.

Optužnica je podignuta na temelju Zakona protiv trgovine ljudima Republike Zambije – Anti-Human Trafficking Act, članak 3., stavak 1. i 2., u vezi s člankom 12. za kazneno djelo trgovine ljudima (djecom) u pokušaju.

Portal Mwebantu javlja da su četiri para danas zatražila da ih se pusti uz jamčevinu, dok se tužiteljstvo tome usprotivilo zbog opasnosti od bijega optuženih. S tim se ne slaže odvjetnih osmero hrvatskih državljana Kelvin Silwimba koji je rekao da je kazneno djelo trgovanja ljudima u pokušaju podložno puštanju uz jamčevinu i da za njih ne postoji opasnost od bijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da njegovi klijenti neće utjecati na svjedoke.

Međutim, viši javni tužitelj Francis Mulenga usprotivio se zahtjevu navodeći da postoji opasnost od bijega.

Sudac Makalicha odgodio je odluku o jamčevini za četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeni portal iz Zambije podsjeća, navodeći njihova zanimanja, da su 7. prosinca uhićeni Damir Magić, elektrotehničar i Nadica Magić, profesorica kemije, Zoran Subošić i Aazra Imamović Subošić, službenica Ustavnog suda, veterinar Ladislav Peršić i njegova supruga Aleksandra Peršić, vlasnica obrta za njegu kućnih ljubimaca te Noah Kraljević, ”aktivist za ljudska prava” i Ivona Kraljević, koja radi u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Navedeni portal navodi da su svi oni optuženi da su pokušali trgovati djecom unutar teritorijalnih granica Zambije u svrhu iskorištavanja.

>Afera Zambija: Uhićeni pred sudom za teška kaznena djela, Možemo šuti o svom trans vijećniku!

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što smo pisali aferi Zambija

Prvi su put uhićeni parovi dovedeni pred prvostupanjski sud u Ndoli u petak, 6. siječnja, dan prije isteka zakonskog roka od 30 dana od uhićenja u kojem moraju biti izvedeni pred suca.

Četiri hrvatska para sami su zatražili pristup Visokom sudu u Lusaki, zatraživši tzv. habeas corpus, odnosno tražili su od suda da procijeni jesu li zakonito uhićeni i pritvoreni.

Njih osmero u petak je bilo izvedeno pred sud u Ndoli, no kako su već ranije tražili preispitivanje zakonitosti njihovoga pritvaranja, ročište je odgođeno dok Visoki sud ne odluči o njihovom zahtjevu. Visoki sud će najvjerojatnije samo potvrditi da je zahtjev bespredmetan budući da je ipak u međuvremenu zakazano ročište.

Osmero hrvatskih državljana uhićeno je 7. prosinca u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe u Ndoli u Zambiji s četvero djece iz DR Konga koji su već imali hrvatske putovnice i nova imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na teret im se stavljaju tri kaznena djela

Četiri para pritvorena su u četiri policijske postaje – Chifubu, Kansensji, Centralna Ndola i Masala dok su djeca zbrinuta u ustanovama socijalne skrbi.

> Ministarstvo za Narod.hr potvrdilo: Od privedenih u Zambiji nismo dobili zahtjeve za posvajanjem djece iz DR Konga
>Zašto mediji šute da je u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima uhićena Noah Kraljević, vijećnica Možemo?
>Iz DR Kongo u Hrvatsku je posvojeno 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna

Par Magić uhićeni s djetetom starim godinu dana i tri mjeseca, Zoran Subošić (gitarist Hladnog piva) i Azra Imamović Subošić (zaposlenica Ustavnog suda) uhićeni s djetetom starim tri godine, par Peršić uhićeni s djetetom starim tri godine, te lezbijski par Noah (vijećnik stranke Možemo na Trešnjevci) i Ivona Kraljević uhićeni s djetetom starim tri godine; sutra bi trebali biti izvedeni pred sud. Tek se treba utvrditi postoje li osnove za optužnicu, a parovi će se sutra očitovati o krivnji.

Zambija osporava zakonitost posvojenja djece iz DR Kongo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo je i da je uhićene u pritvoru tri puta posjetio službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji, a posjet djeci nije moguć jer Zambija osporava zakonitost njihova posvojenja, a samim time i hrvatsko državljanstvo djece. Dodali su i da se veleposlanstvo ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država.

”Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pretoriji je promptno i samoinicijativno reagiralo u subotu 10. prosinca 2022. godine te je već temeljem medijskih napisa od Visokog predstavništva Republike Zambije uobičajenim diplomatskim putem zatražilo službenu potvrdu o uhićenju i pritvaranju hrvatskih državljana, kao i informacije o radnjama koje poduzimaju nadležna tijela Republike Zambije”, odgovorili su za Narod.hr.

> Prof. Hrabar o aferi Zambija: Sud u Zlataru nije smio izdati odluke za uhićene parove, ako im tamo nije prebivalište
> Afera Zambija: Koje ključne informacije do sada znamo?
> Šef Vrhovnog suda Dobronić prvo pomiješao dva Konga pa poručio: Hrvatski sudovi samo su potvrdili odluku o posvajanju suda DR Kongo

Tijekom svog boravka u Republici Zambiji, službenik Veleposlanstva sastao se s predstavnicima nadležnih tijela Republike Zambije, kao i Delegacije Europske unije u Lusaki.

DR Kongo zabranio međunarodna posvojenja 2013.

Podsjećamo, Demokratska Republika Kongo zabranila je međunarodna posvojenja 25. rujna 2013. godine. Predstojnik Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Nenad Hlača upozorava, između ostalog, da se upravo ta država navodi kao primjer države u kojoj gotovo da i ne postoje matične knjige. Matične knjige nisu samo osnova za priznavanje pravnog subjektiviteta te upisane osobe. Podatci iz matica osnova su za uspostavljanje obiteljskih veza s roditeljima, a time i srodnicima koje imaju mnogostruke pravne učinke, ističe prof. dr. sc. Hlača. “Ne čudi da je za safari u mutnom izabrana upravo jedna takva afrička država. Nadležna tijela u RH ostala su zatečena i obratila se za pomoć između ostaloga i svemoćnoj SO(V)I. Čudi da nitko nije posumnjao u vjerodostojnost isprava koje su na općinske sudove, poput onog u Zlataru, počele pristizati u postupcima priznanja stranih (sudskih!) odluka”, upozorava hrvatski stručnjak za obiteljsko pravo.

> Vučemilović: Da nije bilo institucija strane države, Hrvatska ne bi reagirala na krijumčarenje djece iz Zambije
> Zbog afere Zambija država uvodi nova pravila za posvajanje djece iz inozemstva
>Iz DR Kongo u Hrvatsku je posvojeno 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna

“Nije slučajno da je izabrana upravo ta država u kojoj nemamo diplomatsko konzularno predstavništvo i da se baš sud u Zlataru upustio bez prethodne provjere u nadležnom ministarstvu u postupak priznavanja strane sudske odluke”, smatra prof. dr. sc. Hlača.

Četiri sudske odluke o posvojenju djece iz Demokratske Republike Kongo prihvaćene su na sudovima u Varaždinu i Zlataru, ondje čak tri. Od Općinskog suda u Zlataru Narod.hr zatražio je odgovore, ali ih još nismo dobili. Zasad nema jasnog odgovora zašto je to učinjeno baš u Zlataru, a ne u mjestu prebivališta koje, prema zasad dostupnim informacijama, nije u tom mjestu.

Među parovima koji su dobili odluku u Zlataru su i LGBTIQ aktivistica i vijećnica Možemo koja je rođena pod imenom Dalija Pintarić (45) i njezina partnerica Ivona (36). Dalija Pintarić je prvotno bila lezbijka, a zatim je odlučila napraviti tzv. “operaciju spola” te “postati muško”, stoga je promijenila ime u Noah Pintarić, a zatim u Noah Kraljević.

“Transrodna” osoba ne smije posvojiti dijete ni u Hrvatskoj ni u Kongu

DR Kongo, uz suspenziju izdavanja dozvola za legalan izlazak djece radi posvajanja, ne dopušta posvajanje djece homoseksualnim ili transrodnim parovima. Dakle, postavlja se pitanje kako je, odnosno je li homoseksualno/transrodni par Pintarić/Kraljević dobio od nadležnog Centra za socijalnu skrb potvrdu da su kvalificirani za posvajanje djeteta (u RH ili bilo gdje drugdje), a onda kako im je MUP izdao putovnicu za posvajanje djeteta iz države koja ne dopušta posvajanje djece homoseksualnim i transrodnim parovima?

Također, kako je osoba koja je promijenila “spol”, nekoć Dalija Pintarić pa potom Noah Pintarić da bi se danas zvala Noah Kraljević uspjela od suda u DR Kongo i od hrvatskih sudova dobiti dozvolu za posvajanje?

> Starešina: Srećom, postoji Zambija. Da rasvijetli trulež hrvatskih institucija
>Kako je akterica afere Zambija izigrala zakone: ‘Transrodna’ osoba ne smije posvojiti dijete niti u Hrvatskoj niti u Kongu

Naime, kongoanski zakoni izričito kažu da je transrodnim i homoseksualnim osobama zabranjeno posvajanje djece, dok hrvatsko zakonodavstvo ne spominje izričito te termine, već u Obiteljskom zakonu jasno navodi kako posvojitelji mogu biti u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici, a te zajednice čine, kako je u Zakonu navedeno, muškarac i žena.

> Prof. Hrabar o uhićenima u Zambiji: Ako nisu prošli proceduru, a ‘dobili’ su djecu – to ne sluti na dobro
>Udruga Noah Kraljevića sudjelovala u izradi Pravilnika za utvrđivanje uvjeta za promjenu spola

Noah Kraljević, biološka žena koja se deklarira kao muškarac i koja je prošla djelomičnu “promjenu spola”, dijete iz Konga posvojila je sa svojom partnericom Ivonom Kraljević.

Noah Kraljević aktivistkinja je s LGBTIQ i feminističke scene koja godinama promovira “transrodnu” agendu u Hrvatskoj o čemu više možete pročitati ovdje.

Šutnja Možemo

Podsjećamo također, Narod.hr još je 28. prosinca poslao pitanja bivšim i sadašnjim koordinatorima stranke Zagreb je naš (dio platforme Možemo) kojoj pripada Noah Kraljević te obnaša i dužnost vijećnika stranke Zagreb je naš u mjesnom odboru Samoborček na Trešnjevci.

> Hrvatski misionar u Kongu o aferi Zambija: Djeca iz Konga ne mogu se posvajati izvan države; to je neka mafija
> Milanović Litre o vezi eko aktivizma stranke Možemo s eksploatacijom djece u Kongu

Pitali smo ih sljedeće: Može li s obzirom na okolnosti Noah Kraljević i dalje obnašati dužnost vijećnika u mjesnom odboru Grada Zagreba u kvoti stranke Možemo te ostaje li i dalje u članstvu stranke?

Do danas nismo dobili odgovore na ta pitanja.

O činjenici da im je članica stranke uhićena u Africi zbog mogućeg počinjenja teškog kaznenog djela trgovanja ljudima, nisu se oglasili vodeći ljudi iz Možemo, ali ni saborski zastupnici iste stranke, dok je zagrebački gradonačelnik tek rekao da za slučaj zna iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.