Afera Zambija: Koje ključne informacije do sada znamo?

zambija
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, iStock

Još nema raspleta afere s osam uhićenih hrvatskih državljana u Zambiji, a koja je postala dio šire međunarodne istrage. Posljednje informacije kažu kako su djeca iz Konga, po koju su išli Hrvati, dobila hrvatske dokumente na temelju sudskih odluka. Zbog ove situacije izvješća od sudova zatražio je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić. Postavlja se važno pitanje – kako je moguće da su hrvatski suci donijeli rješenja o posvojenju temeljem kojih su izdani dokumenti za djecu iz Konga ako hrvatski Obiteljski zakon ne dopušta međudržavno posvojenje bez odluke nadležnog Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, izgledno je da je jedna od uhićenih osoba izigrala hrvatske i kongoanske zakone jer se predstavlja kao muško, a žena je.

Za vas smo pobrojali najvažnije informacije o ovoj aferi.

> Vrhovni sud tražio izvješće od sudova koji su odobrili posvojenje djece iz Konga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Uhićenje hrvatskih državljana

Osmero Hrvata uhićeno je 6. prosinca i pritvoreno u Zambiji, državi s 19 milijuna stanovnika na jugu Afrike. Uhićeni su u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe s četvero djece u dobi od jedne do tri godine. U policijsku postaju su privedeni na temelju prijave, a zbog sumnje da su u Zambiju iz Konga s falsificiranim dokumentima doveli četvero djece, piše Zambia News. Tamošnje vlasti sumnjaju na trgovinu ljudima, odnosno djecom.

2. Uhićena i Noah Kraljević, ‘transrodna’ vijećnica Možemo

Među uhićenima su 44-godišnji Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva, Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) sa suprugom Aleksandrom (40) te LGBTIQ aktivistica i vijećnica Možemo koja je rođena pod imenom Dalija Pintarić (45) i njezina partnerica Ivona (36), pa se postavlja pitanje zašto hrvatski mediji skrivaju njihove identitete, iako su zambijski mediji prenijeli izvješće policije s punim imenima i prezimenima.

Dalija Pintarić je prvotno bila lezbijka, a zatim je odlučila napraviti tzv. “operaciju spola” te “postati muško”, stoga je promijenila ime u Noah Pintarić, a zatim u Noah Kraljević. Ona bi stoga mogla biti, nakon prvog muškarca u ženskom zatvoru i prvi slučaj žene u muškom zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Informacije institucija i totalni kaos

Od četiri hrvatska para uhićena u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, dva su u registru potencijalnih posvojitelja. To znači da su dobili pozitivno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje, s tim da je jedan par u registru od 2021., a drugi od 2022. godine, izvijestilo je Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike je portalu Narod.hr uz potvrdu da nisu dobili zahtjeve za posvajanje djece iz DR Konga, odgovarajući na naš dodatni upit, objasnilo da za djecu iz DR Konga, države koja nije potpisnica Haške konvencije o posvajanju djece – oni nisu uključeni u posvajanje. Odnosno, da potencijalni posvojitelji trebaju ispuniti sve uvijete za posvajanje djece u svojoj državi, a onda biti odobreni za posvajanje djece u državi u kojoj posvajaju djecu.

Četiri hrvatska para u Hrvatskoj dobila su potrebne dokumente da bi djeca iz DR Konga dobila nova imena, putovnice i hrvatsko državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Kako je akterica afere Zambija izigrala zakone: ‘Transrodna’ osoba ne smije posvojiti dijete niti u Hrvatskoj niti u Kongu

Da bi se dobilo državljanstvo za djecu u RH potrebno je dobiti rješenje o posvajanju sa suda u inozemstvu koje se potom predaje sudskom tumaču u RH. Nakon toga se zakazuje ročište na sudu države u koju se djeca posvajaju, a kada se sudska odluka prizna ona se nosi u matični ured. U matičnom uredu dobiva se rodni list i domovnica, a zatim se na MUP-u prijavljuje prebivalište i vadi putovnica. Tek tada je moguće ići po posvojeno dijete.

Prema dosad skupljenim informacijama MUP izdaje putovnice za djecu iz DR Konga, a Ministarstvo obitelji uopće ne zna da su ta djeca posvojena. I to iz države koja je prema informacijama američkog Ministarstva vanjskih poslova suspendirala međunarodna posvajanja svoje djece.

4. Nitko nije tražio pomoć Ministarstva

Inače, u Obiteljskom zakonu stoji i: “Ako su posvojitelj ili dijete strani državljani, posvojenje se može zasnovati samo uz prethodno odobrenje ministarstva nadležnog za poslove socijalne skrbi”.

Nitko od uhićenih Hrvata nije tražio pomoć države oko posvojenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Isti se nisu obraćali ministarstvu za nikakve informacije ni pomoć, niti su ikakav zahtjev podnosili tako da ministarstvo nema veze s njima”, navela je Josipa Crnoja Bartolić, načelnica Sektora za zaštitu obitelji i djece Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za dnevnik.hr

Nisu se ni morali obratiti jer je drugačija procedura za zemlje koje nisu potpisnice konvencije o zaštiti djece, a ovdje je riječ o demokratskoj republici Kongo.

“Onda cijeli postupak posvojenja propisuje država od kud se dijete želi posvojiti. Oni su ti koji propisuju uvjete koji se moraju zadovoljiti i za cijelu je nadležna država porijekla djeteta koje se želi dovesti u Hrvatsku”, navodi Crnoja Bartolić.

5. Iz DR Kongo u Hrvatsku posvojeno je 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna

Parovi koji su već posvojili djecu iz DR Kongo tvrde da ih je u Hrvatskoj oko 180. I da su sva djeca posvojena na temelju iste procedure koja uključuje sudove. I u Kongu i u Hrvatskoj. Iako DR Kongo od 2016. ima na snazi suspenziju međunarodnog posvajanja djece, kako to u svom Godišnjem izvješću o međunarodnom posvajanju navodi američko Ministarstvo vanjskih poslova. Naime, DR Kongo je promjenom Obiteljskog zakona 15. srpnja 2016. suspendirao izdavanje dozvola za izlazak djece iz države radi međunarodnog posvajanja te je time, kako se navodi  Izvješću,  onemogućio zakonito posvajanje djece iz Konga. U Izvješću se također navodi da su predstavnici SAD-a imali sastanak s predstavnicima kongoanskog Ministarstva pravosuđa te da su ih zatražili objašnjenja oko rješenja o posvajanju koja, unatoč ovakvoj promjeni Obiteljskog zakona, donose kongoanski sudovi.

> Afera Zambija: MUP izdaje putovnice za djecu iz DR Konga, a Ministarstvo obitelji ne zna da su ta djeca posvojena
>Zašto mediji šute da je u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima uhićena Noah Kraljević, vijećnica Možemo?

Posljednjih je godina, kako nam potvrđuju parovi koji su posvojili djecu iz Konga, s hrvatskim putovnicama, hrvatskim imenima i prezimenima otputovalo oko 180 djece.

Posvojiteljima bi odvjetnici iz Konga koji su posredovali u posvajanju objasnili da se djecu preuzima u Zambiji, zbog nesigurne situacije u Kongu. Dakle, već godinama, djeca iz DR Konga preko Zambije ulaze sa svojim posvojiteljima u Hrvatsku pomoću hrvatskih dokumenata a da Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi o njima išta zna. Putovnice bi u zračnoj luci Ndoli ili nekoj drugoj zambijskoj luci, prekontrolirali carinici te bi djecu i roditelje, s hrvatskim državljanstvom i urednim dokumentima, pustili da putuju iz Zambije u Hrvatsku.

> Afera Zambija: MUP izdaje putovnice za djecu iz DR Konga, a Ministarstvo obitelji ne zna da su ta djeca posvojena
>Zašto mediji šute da je u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima uhićena Noah Kraljević, vijećnica Možemo?
>Iz DR Kongo u Hrvatsku je posvojeno 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna

6. DR Kongo ne dopušta posvajanje djece homoseksualnim ili transrodnim parovima

DR Kongo, uz suspenziju izdavanja dozvola za legalan izlazak djece radi posvajanja, ne dopušta posvajanje djece homoseksualnim ili transrodnim parovima. Dakle, postavlja se pitanje kako je homoseksualno/transrodni par Pintarić/Kraljević dobio od nadležnog Centra za socijalnu skrb potvrdu da su kvalificirani za posvajanje djeteta (u RH ili bilo gdje drugdje), a onda kako im je MUP izdao putovnicu za posvajanje djeteta iz države koja ne dopušta posvajanje djece homoseksualnim i transrodnim parovima?

7. Posvajanje djece homoseksualnim ili transrodnim parovima nije dozvoljeno ni u Hrvatskoj

Hrvatski Obiteljski zakon jasno definira da posvojitelji mogu biti izvanbračni i bračni drugovi, a oboje je definirano kako zajednica muškarca i žene. Bračna zajednica kao zajednica muškarca i žene definirana je i hrvatskim Ustavom nakon što je tu ustavnu zaštitu referendumom 2013. izborila udruga U ime obitelji.

”Dijete mogu posvojiti bračni i izvanbračni drugovi zajednički, jedan bračni/izvanbračni drug ako je drugi bračni/izvanbračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta, jedan bračni/izvanbračni drug uz pristanak drugog bračnog/izvanbračnog druga te osoba koja nije u braku ili izvanbračnoj zajednici”, stoji u hrvatskom Obiteljskom zakonu.

U istom zakonu stoji i da su i bračne i izvanbračne zajednice one između muškarca i žene.
> Afera Zambija: MUP izdaje putovnice za djecu iz DR Konga, a Ministarstvo obitelji ne zna da su ta djeca posvojena
>Zašto mediji šute da je u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima uhićena Noah Kraljević, vijećnica Možemo?
>Iz DR Kongo u Hrvatsku je posvojeno 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna

Kako je onda moguće da su dvije žene, LGBTIQ i ‘transpolna’ aktivistica Noah Kraljević koja se nekoć zvala Dalija Pintarić i njezina partnerica uspjele u Hrvatskoj dobiti sve papire za posvajanje djeteta iz Konga?

8. Zabrinutost zbog nepostojanja evidencije i nadzora 

Da procedura međudržavnog posvojenja djece koja dolaze iz država koje nisu potpisnice haške Konvencije o zaštiti djece nije regulirana kako treba, upozorava dječja pravobraniteljica.

“Nadležno ministarstvo socijale trebalo bi davati suglasnost za takva posvojenja prije njihovog formalnog priznanja na sudovima što znači da bi sudovi prije priznavanja stranih odluka prethodno trebali zatražiti suglasnost nadležnog ministarstva socijale”, rekla je dječja pravobraniteljica Helena Pirnat Dragičević za dnevnik.hr

Brine ju i nepostojanje evidencije niti nadzora države o posvojenoj djeci iz država koje nisu potpisnice Konvencije: “Postoji opasnost odnosno nedopustivo je i vrlo zabrinjavajuće jer takva djeca nam prolaze ispod radara, sama Konvencija je donesena kako bi se spriječile neke nelegalne situacije odnosno eventualno prodaja ili trgovanje djecom.”

Inače, u MUP-u se pozivaju na tajnost izvida u priči koja poprima sve šire razmjere i samo poručuju: “… kako je hrvatska policija u suradnji s državnim odvjetništvom započela s provođenjem izvida te putem međunarodnih policijskih komunikacijskih kanala već zatražila određene provjere, a u istraživanje su uključene sve relevantne institucije.”

Preliminarna istraga upućuje na to da dokumenti za posvajanje koje je izdao Kongo “nisu autentični”, izjavio je policijski načelnik provincije Copperbelt Peacewella Mweembe, pisali su lokalni mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.