Rudolf Perešin počasni građanin Zagreba

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici odlučili stožernog brigadira, pilota Rudolfa Perešina posmrtno proglasiti počasnim građaninom Grada Zagreba za izniman doprinos uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb.

Predlagatelj zaključka, kojeg su gradski zastupnici jednoglasno prihvatili, bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a na skupštinskoj sjednici iznijela ga je pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih.

U povelji koja će na svečanoj skupštinskoj sjednici na Dan grada Zagreba, 31. svibnja, biti uručena obitelji Rudolfa Perešina ističe se i kako je Perešin jedan od najvećih heroja Domovinskog rata koji su svojom hrabrošću i istinskim domoljubljem dali izniman doprinos uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Bio je jedan od najistaknutijih pilota Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, a u čin stožernog brigadira promaknut je posmrtno.

Rođen je u Jakšincu kraj Gornje Stubice, 25. ožujka 1958., a Zrakoplovnu vojnu akademiju u Zadru je završio 1981. i stekao zvanje borbenog pilota, pilotska zlatna krila i prvi časnički čin. Zbog iznimnih letačkih i psihofizičkih sposobnosti ušao je u grupu pilota odabranih za preobuku za nadzvučni zrakoplov MIG-21, a kasnije je određen za pilota –izviđača.

Na početku Domovinskog rata se istaknuo povijesnim preletom sa zrakoplovom agresorske JNA u zračnu luku u Austriji te kada je cijeli svijet, uz fotografiju hrvatskog pilota i zrakoplova MIG-21 u zračnoj luci pokraj Klagenfurta, prenio njegove riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod”. Tim svojim domoljubnim činom je skrenuo pozornost svjetske javnosti na stradanje hrvatskog naroda. Četiri dana kasnije se vratio u Hrvatsku te je pristupio novoustrojenomu Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

U svom prvom intervjuu nakon preleta, na pitanje novinara smatra li se herojem rekao je: “Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske. Svatko tko Hrvatsku smatra svojom domovinom treba pridonijeti borbi za slobodu. Pravi su heroji u Vukovaru i na drugim borbenim linijama, no za mnoge od njih nikada se neće ni čuti.”

Rudolf Perešin osobno te njegova prva lovačka eskadrila su izvršavali brojne borbene zadaće u svim akcijama Hrvatske vojske te su branili Zagreb i zračni prostor Hrvatske. Drugoga dana akcije “Bljesak”, 2. svibnja 1995., na borbenome zadatku kod Stare Gradiške, njegov MIG je pogođen te je pao na hrvatski, u akciji “Bljesak”, već oslobođeni prostor, a njegovo je tijelo nakon katapultiranja ostalo na neprijateljskome teritoriju.

Posmrtni ostatci Rudolfa Perešina su vraćeni u Hrvatsku 4. kolovoza 1997., a 15. rujna pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoju.

U spomen na Rudolfa Perešina, od 1997. u Gornjoj Stubici se svake godine održava jedan od najvećih aeromitinga u Hrvatskoj pod nazivom “Susreti za Rudija”. U Gornjoj Stubici je 24. lipnja 2004. otvoren spomen-park “Rudolf Perešin” s njegovom statuom i konzerviranim MIG-21. Zagrebački zrakoplovno-tehnički savez Rudolfa Perešina je nazvan u njegovu čast.

Rudolf Perešin je za izniman doprinos i hrabrost odlikovan brojnim odličjima: Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Spomenicom Domovinskog rata, Medaljom Bljesak, Medaljom za iznimne pothvate, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana sa srebrnim pleterom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Spomenicom Domovinske zahvalnosti, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića i Redom Stjepana Radića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: snimka zaslona