Sabo se ne smatra krivim za zlouporabe gradonačelničke dužnosti

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo u utorak se na Općinskom sudu izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice, kojom ga se tereti za zlouporabe gradonačelničke dužnosti, odnosno da je prisvojio dio novca za ljetovanje vukovarske djece na moru te da je “sredio” zaposlenje jednog SDP-ovog vijećnika u gradskoj komunalnoj tvrtki.

Sabinim negiranjem krivnje održano je prvo ročište na suđenju po optužnici u kojoj su objedinjena spomenuta dva kaznena djela – pronevjera i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Sabo je optužen da je od srpnja 2005. do rujna 2009. kroz humanitarnu akciju ljetovanja vukovarske djece na Jadranu prisvojio najmanje 76.567 kuna koje su roditelji uplaćivali na ime troškova ljetovanja.

Njega, tada predsjednika vukovarsko-srijemske županijske organizacije SDP-a, kao i čelnika gradskog stranačkog ogranka Željka Pinjuha i tajnika Sinišu Mudrog je u ljeto 2012. za pronevjeru kazneno prijavilo osmero tadašnjih vukovarskih SDP-ovaca. Osumnjičili su ih da su se okoristili novcem socijalno ugroženih Vukovaraca i djece iz obitelji slabijeg materijalnog stanja, naplaćujući nekoliko puta veće troškove od stvarnih, pri čemu su razliku podijelili.

Prema drugoj točki optužnice Sabo se tereti da je u vrijeme dok je bio vukovarski gradonačelnik svoj položaj i ovlasti iskoristio kako bi se tadašnji SDP-ov vijećnik Srđan Šijaković zaposlio u gradskoj tvrtci “Komunalac”.

Sabin odvjetnik Ante Nobilo rekao je kako će tijekom sudskog postupka dokazati da konstrukcija optužnice leži na pogrešnim činjenicama.

“Vidjet ćemo da je između roditelja djece i Gradskog odbora SDP-a Vukovar sklopljen svojevrstan građanski ugovor po kojem roditelji participiraju s iznosom od 100 do120 kuna. GO SDP-a Vukovar svoju je ugovornu obvezu ispunio i djeca su besplatno ljetovala. Višak novca, po ugovoru, nije morao biti vraćen roditeljima i nije bilo zapreke da ga GO SDP Vukovar troši kao svoj vlastiti, a Željko Sabo nije za svoju osobnu korist potrošio niti jednu kunu“, rekao je Nobilo.

Dodao je kako će obrana dokazati i da Sabo nije intervenirao prigodom zapošljavanja Srđana Šijakovića.

Iduća sudska rasprava zakazana je za 26. travnja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah