Sabor će raspravljati o Državnom inspektoratu

Zagreb, 03.12.2018 - Hrvatski sabor nastavlja skupnu sjednicu na kojoj æe glasovati o Državnom proraèunu za iduæu godinu te o više zakona, meðu njima i o novom zakonu o udomiteljstvu koji izaziva nesuglasice izmeðu HDZ-a i HNS-a. Na fotografiji zastupnici tijekom glasovanja. foto HINA / Denis CERIÆ /dc

Hrvatski sabor u danas će sjednicu nastaviti raspravom o konačnom prijedlogu zakona o Državnom inspektoratu kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava.

Tako će tržišnu i rudarsku inspekciju, inspekciju opreme pod tlakom te inspekciju gospodarenja otrovnim kemikalijama Državni inspektorat preuzeti od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; sanitarnu inspekciju od Ministarstva zdravstva; veterinarsku, poljoprivrednu, lovnu, šumarsku te fitosanitarnu inspekciju od Ministarstva poljoprivrede; turističku inspekciju od Ministarstva turizma; energetsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, inspekciju zaštite prirode te vodopravnu inspekciju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike; inspekciju rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a građevinsku inspekciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Oporba kaže da se zna tko je novi glavni državni inspektor – Andrija Mikulić

On će de facto nadzirati cijelo gospodarstvo i “biti zamjenik premijera”, u ruke mu se daje 17 inspekcija, imat će sedam pomoćnika i između tisuću i dvije tisuće zaposlenika, a nema nikoga tko bi ga kontrolirao, istaknuo je Branimir Bunjac (ŽZ) 24. listopada, pitajući se zna li premijer posljedice donošenja zakona.

Zašto glavnog državnog inspektora imenuje Vlada, a ne Hrvatski sabor, zanima Joška Klisovića (SDP), dok Saša Đujić (SDP) pritom navodi se već godinu dana bruji da će to biti jedan HDZ-ov zastupnik koji ne dolazi iz struje bliske premijeru Plenković i visoko je pozicioniran u zagrebačkom HDZ-u.

Mikulić (HDZ) pozdravio povratak Državnog inspektorata: Čelnog čovjeka predlaže premijer

I dok je Đujić prešutio ime, Mirando Mrsić (Demokrati) ustvrdio je da će novi glavni državni inspektor biti HDZ-ov Andrija Mikulić. Džaba vam je moliti da inspektorat ide izvan Zagreba, jer u njemu treba osigurati mjesto za Mikulića, on je novi glavni državni inspektor i zbog toga se sve ovo radi, poručio je Mrsić Davoru Vlaoviću (HSS) koji se zauzimao da sjedište inspektorata bude u Slavoniji.

Ima još HDZ-ovaca u Zagrebu, pa ćemo vidjeti, uzvratio je Đujić.

Poocjeni ministra gospodarstva Darka Horvata, obavljanje inspekcijskih poslova unutar jedinstvenog tijela dovest će do odgovarajuće koordinacije, učinkovitijeg obavljanja inspekcijskih poslova te posljedično do manjeg broja nadzora i ujednačavanja postupanja inspekcija.

Predloženim zakonom uvode se i promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima na način da se uvodi mogućnost otklanjanja nepravilnosti u određenom roku bez sankcija ako nepravilnosti ne predstavljaju teži prekršaj, te u slučaju ako subjekt u razdoblju od godine dana nije već počinio isti prekršaj.

Na dnevnom redu u srijedu je i niz tehničkih izmjena zakona po hitnom postupku vezanih za objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija te provedbu zaključka Vlade o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina