Sabor danas raspravlja o poreznoj reformi

Foto: Fah

Hrvatski sabor ulazi u drugi tjedan rada u kojem bi trebao raspraviti Vladin prijedlog porezne reforme, odnosno paket izmjena i dopuna devet zakona koji se tiču poreza, a koje će Sabor u srijedu uvrstiti u dnevni red.

Treći je to krug poreznog i administrativnog rasterećenja u okviru porezne reforme koja je započela krajem 2016., s primjenom 2017. godine.

Među zakonima koji bi se trebali naći u saborskom dnevnom redu su i izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020.

U poreznom paketu su i izmjene zakona o porezu na promet nekretnina, zakona o porezu na dobi i na dohodak, izmjene i dopune Općeg poreznog zakona itd.

Nakon što dopuni dnevni red, Sabor će raspravljati o izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara za koje Vlada traži hitno donošenje.

Vladini predstavnici to obrazlažu potrebom usklađivanja tog Zakona s novim Zakonom o muzejima i potrebu žurnog riješavanja pravnog statusa građevina od arheološkog značaja, uključujući rudarske i slične objekte, koji su od interesa za državu, a za koje nije riješeno pitanje upravljanja i korištenja zbog neriješenih vlasničkošravnih odnosa.

Predloženim zakonskim izmjenama, pravno se odvaja građevina arheološkog značaja i drugi arheološki lokaliteti te rudarski objekti od interesa za Republiku Hrvatsku koji se nalaze ispod zemljine površine od katastarskih čestica koje se nalaze iznad njih te se propisuje postupak utvrđivanja statusa javnog dobra u općoj uporabi.

Osim toga, uređuje se korištenje zakonskog prava prvokupa na kulturnim dobrima, na način da država i lokalne jedinice mogu donijeti odluku da se u određenom vremenskom razdoblju ili za određena kulturna dobra neće koristiti pravom prvokupa, čime se olakšava pravni promet nekretninama na njihovom području.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/nb