Sabor: skinut imunitet zastupniku Culeju vezano za prosvjede protiv ćiriličnih ploča

Hrvatski sabor u petak je skinuo zastupnički imunitet Stevi Culeju (HDZ), ne i Ranku Ostojiću (SDP) i Maru Krstiću (Most), a o tome zasupnici su odlučili bez rasprave i većinom glasova.

Sabor je time nastavio dosadašnju praksu da imunitet skida kada to traži Državni odvjetništvo RH (DORH) ili sud koji vodi postupak, a ne i kada to traže privatni tužitelji.

Općinski sud u Vukovaru tražio je da se HDZ-ovom saborskom zastupniku Culeju skine imunitet kako bi se protiv njega mogao nastaviti postupak zbog kaznenog djela remećenja javnog reda i mira, odnosno izazivanja nereda.

Riječ je o djelu počinjenom u Vukovaru u rujnu 2013. vezano za prosvjede Vukovaraca protiv postavljanja ćiriličnih ploča na državne institucije u tome gradu.

Culej je ranije objasnio kako je riječ o drugostupanjskom postupku na temelju njegove žalbe te kako mu je i osobno u cilju da mu se skine imunitet, kako bi sa sebe skinuo optužbe da je prosvjednike protiv čiriličnih ploča u Vukovaru poticao na nasilje.

Nisam pozivao na mržnju, ni na uništavanje ploča, u Vukovaru sam “ghandijevski nastupio i ništa drugo”, istaknuo je Culej novinarima.

Zastupnici su se suglasili da Ostojiću i Kristiću ne treba skidati imunitet s obzirom da su to tražili privatni tužitelji Darko Antolić i Jozo Ostojić koji ih terete za kaznena djela dogovaranja, zločinačkog udruživanja, zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno kaznenog djela prijetnje.

U Ostojićevu slučaju, kaznena je prijava odbačena rješenjem USKOK-a, no Antolić je progon preuzeo kao privatni tužitelj.

Isto je, u slučaju Mara Kristića, postupio Jozo Ostojić, nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku odbacilo kaznenu prijavu protiv njega.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah