Sastav ličko-senjske Županijske skupštine proširen s dva predstavnika Srba

Foto: Fah

Prema konačnim rezultatima izbora za članove ličko-senjske Županijske skupštine, broj članova Županijske skupštine povećan je s 31 na 33 vijećnika, jer nije bila osigurana srazmjerna zastupljenost vijećnika srpske nacionalne manjine, doznaje se u Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP), koje je konačne rezultate izbora objavilo u petak.

U radu Županijske skupštine sudjelovat će 14 vijećnika s liste HDZ-HSU-HSP AS -HSS-HBS, osam s liste Darka Milinovića, šest s liste HSP-a, tri nezavisna vijećnika predvođena Antom Dabom i dva vijećnika SDSS-a.

Potpredsjednica ŽIP-a Žana Vlainić rekla je Hini da je proširenjem sastava Županijske skupštine s dvoje pripadnika srpske nacionalne manjine osigurana dosljedna zastupljenost od ukupno četiri pripadnika srpske nacionalne manjine.

ŽIP dosad nije zaprimio niti jedan prigovor na provedeni izborni postupak, dodala je.

Temeljem Zakona o lokalnim izborima i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina Statutom Županijske skupštine je propisano da u Skupštini mora biti najmanje četiri mandata za predstavnike srpske nacionalne manjine.

Kuščević odbacio mogućnost koalicije HDZ-a s Milinovićem u Lici

U sastav Skupštine su prema rezultatima izbora ušli Milan Uzelac i Milan Knežević, obojica kandidati Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon povećanja broja vijećnika s 31 na 33 vijećnika, pravo da daju po jednog svog vijećnika iz reda srpske nacionalne manjine ostvarile su lista Darka Milinovića i lista HDZ-HSU-HSP AS -HSS-HBS, a to su Boško Stapar i Danica Janjatović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina