Šeparović: Sramotno je što su neki naši govorili da je Oluja više genocidna, nego Ovčara

Foto: Narod.hr

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je da je mučeništvo polaganje života iz ljubavi i svjedočanstva, obraćajući se prisutnima na međunarodnom znanstvenom skupu “Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost” u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravnik i političar Zvonimir Šeparović osvrnuo se na hrvatsku prošlost i današnju situaciju u kojoj tužbu protiv Srbije za genocid razmatra Međunarodni sud pravde u Haagu: “Dokazujemo u Haagu genocid koji su Srbi i Crnogorci izvršili nad Hrvatima i nad Hrvatskom. Sada se konačno vode rasprave i slušamo laži o tome što se sve tobože dogodilo. I naši neki odavde govorili su da je Oluja više genocidna, nego Ovčara. Sramota je što su mogli tako zboriti”.

Šeparović je dodao da “voditelji države koja tuži pred Međunarodnim sudom izjavljuju kako tužba nije neophodna, kako postoje druga sredstva, kako se može povući tužbu, kako im je žao što nije povučena tužba. To je besprimjerno. Citira se predsjednik ove države da je on rekao da u Hrvatskoj nije bio progonjen nitko poslije Oluje. To je laž”.

Kao pravnik sudjelovao je u procesu suđenja hrvatskom mučeniku i svecu Alojziju Stepincu kojeg smatra primjerom mučenika jer je branio Crkvu i s optuženičke klupe optužio jugokomuniste riječima:”Vi ste učinili fatalnu pogrešku što ste pobili svećenike. Narod vam to neće nikada zaboraviti. U nijednoj civiliziranoj državi na svijetu ne bi toliki svećenici bili tako kažnjeni za te krivice koje im imputirate. U nijednoj drugoj civiliziranoj državi ne bi se tako sudilo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na znanstvenom skupu govorio je Goran Črpić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta koje je osnovalo Centar za istraživanje totalitarnih sustava. Črpić je naglasio važnost otkrivanja i posvješćivanja žrtava i mučenika koji su utkani u povijesni hod hrvatskog naroda.

“Najgore što se jednom narodu može dogoditi jest da prihvati kako je žrtva stvar zaborava, a mučeništvo besmisleno. Narod koji zaboravlja svoje žrtve i ne mari za svoje mučenike nema budućnosti”, upozorio je Črpić.

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Tonći Matulić nadovezao se na temu i rekao: “Bačve i bačve krvi nevinih žrtava, među kojima zasigurno i mučenika, prolivene su na ovim prostorima, a svi mi nečasno i nedostojanstveno gazimo katkada po toj zemlji. Zato je važno da znamo da će budućnost našeg naroda i ovog društva, osvjetljavajući svjetlo vjere u stvarnost žrtve i mučeništva, biti sretna i uistinu ćemo ju biti dostojni primiti iz Božje ruke kad zadnje ime i prezime bude znano i zapisano, a na mjestu gdje je stradalo bude dostojanstveno ukopano”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta u Splitu Ante Mateljan prisjetio se evanđeoske rečenice iz Ivanova evanđelja gdje je Isus rekao: “Istina će vas osloboditi”.

“Gospodin se smilovao onima koji su u Njegovo ime izginuli, ali neka se nama smiluje da mi svoj dio povijesti, za dobro ovog naroda i na koncu konceva za spasenje svojih duša, učinimo tako da ta svjedočanstva ne zaboravimo jer krv mučenika jest sjeme kršćanske vjere”, rekao je Mateljan.

Gospićko-senjski biskup i predsjednik Komisije HBK Mile Bogović govorio je o radu Komisije za hrvatski martirologij i dodao da je nedostatak prvog održanog znanstvenog skupa bila nerazjašnjena razlika između žrtve i mučenika, čijem su razjašnjavanju pomogla visoka učilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško naglasio je važnost svih žrtava i njihovu neprocijenjivost. “Koliko je samo hrvatskih ljudi sebe ugradilo u živote drugih Crkava i dalo život na području neke druge zemlje i u drugim narodima. Koliko je onih koji nisu bili Hrvati podrijetlom, a postali su gorljivi promicatelji kršćanskih vrijednosti sve do mučeništva u širem smislu i davanja života u našoj Domovini”, rekao je Šaško.

Temu teološkog poimanja mučeništva obradila je doktorica teologije Nela Gašpar i naglasila važnost čovjekove odluke da ostane vjeran Isusu Kristu i načelima kršćanskog života, što čini mučenika. Dodala je da su mučenici obilježili povijest Katoličke Crkve i ostali vjerni Isusovu imperativu te u njemu pretrpjeli mučeničku smrt. Izdvojila je citat: “Isus, objavljujući misterij Oca i Njegove ljubavi, potpuno otkriva i čovjeka njemu samome te mu objavljuje uzvišenost njegova poziva”.

Monsinjor Tomo Vukšić započeo je svoje izlaganje na temu “Crkveno-pravni aspekti mučeništva i kanonizacija (pravni vid)” istaknuvši da se različite znanosti bave mučeništvom. Vukšić je naveo mučenika, progonitelja, nasilnu fizičku smrt i motiv smrti kao četiri bitna elementa i prisjetio se primjera Nevine Dječice koji su postali mučenici zbog sudioništva u smrti Kristovoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.