Starešina: (Pre)golema tolerancija prema lijevom antisemitizmu u Hrvatskoj

starešina ivošević puljak
Foto: Narod.hr, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Kad je Bojan bio mali, svega 26 godina star, volio je svašta pisati na Fejsu. Pa je tako u raspravi s Ronijem u vrijeme izraelsko-palestinskog sukoba 2017., Bojan napisao:

“Slušaj momčino još jednom probaj aludirat da je itko od mojih počinia neki zločin jedini zločin unutar mog obiteljskog stabla će bit onaj koji ću ja počinit nad tobom…. Dabog da ti dica odrasla u Gaz da ti mater je*em, od koga si ti bolji…. Za vas su romi gospoda, a kurdi božji narod….. kao šta je prosječni hrvat seljačina i ustaša, tako je prosječni židov umišljeni nacist… potpuno mi je jasno zašto se Hitler okomia baš na židove… sine, ti si ubia isusa zamisli koliko smeće moraš bit…”

Ovo su najdojmljivije Bojanove misli iz Facebook statusa, prenesene u izvornom obliku. Na svjetlo dana ponovno ih je izvukao Roni Robert Brandl, nekoliko dana prije izbora, prepoznavši u kandidatu za splitskoga dogradonačelnika Bojanu Ivoševiću onog istog Bojana iz četiri godine stare rasprave na Facebooku, piše Višnja Starešina u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

Odobravanje holokausta

Takav dokumentirani ispad antisemitizma, izričito povlađivanje Hitleru i odobravanje holokausta u svakoj bi pristojnoj državi bilo istog trenutka javno osuđeno, a Bojan prinuđen zaboraviti svaku pomisao na obavljanje bilo koje javne dužnosti. To dodatno vrijedi za Hrvatsku s obzirom na sudioništvo u holokaustu u vrijeme NDH. A to bi se vjerojatno i dogodilo da je spomenuti status napisao netko s desne strane političkog spektra. No Bojan dolazi s ultralijevog aktivističkog krila i za njega očito u hrvatskom javnom i političkom prostoru vrijede druga pravila. Zato ovo više nije priča o Bojanu Ivoševiću. Ovo je priča o (pre)golemoj toleranciji prema lijevom antisemitizmu u Hrvatskoj i o njezinim mogućim posljedicama.

Bojan nije zbog javne osude bio prinuđen povući kandidaturu. Ili, ako je to zakonski bilo nemoguće, unaprijed obećati da će nakon izbora sam odustati od dogradonačelničke funkcije. Upravo suprotno. Dobar dio hrvatskih mainstream medija, predvođen RTL-om i nacionalnom informativnom agencijom Hinom, mobilizirao se doslovce preko noći ne bi li dokazao da nije kriv Bojan koji je status napisao, već Roni koji ga je na to izazvao i objavio. Bojan im je tako rekao, a oni Bojanu vjeruju. Umjesto osude Bojana, difamacijska kampanja, koju je poveo Večernji list, krenula je prema izraelsko-hrvatskom Židovu Roniju Robertu Brandlu. Šutjeli su oni od kojih se očekivalo da progovore.

(…)

Izraelski i hrvatski domoljub

Kako poznajem Ronija Roberta Brandla, koji nije javna osoba i nemoćan je pred javnom hajkom poluinstitucionalnih anonimnih izvora, osjećam obvezu reći kakvog ga poznajem. Poznajem ga kao izraelskog i hrvatskog domoljuba, koji svojim osobnim djelovanjem čini više na rušenju jugoslavenskog komunističkog i velikosrpskog narativa o Hrvatima kao genocidnim ustašama od svih tih institucionalnih anonimnih “uglednika” zajedno. Ne znam što je to kontroverzno u njegovoj prošlosti i stavovima.

(…)

U Bojanovu su se obranu aktivno uključile i perjanice bitke protiv govora mržnje s lijevog političkog spektra, od Arsena Bauka i Dalije Orešković do Marijane Puljak: Bojan je bio mali i revoltiran kad je pisao onaj odurni Facebook status, inače nije poklonik Hitlera niti antisemit… Obranu neobranjivog zaključio je izabrani splitski gradonačelnik Ivica Puljak predizborno podržavajući svoga političkog partnera Bojana jer on “neće nikome dopustiti da vrijeđa Hrvate i proglašava ih genocidnim”. A nakon izborne pobjede najavio je da Bojan Ivošević, svemu unatoč, postaje njegov zamjenik.

Izabrani gradonačelnik Ivica Puljak zbilja ne treba braniti Hrvate od Ronija. Najviše što sada može učiniti jest – obraniti Split, ali i Hrvatsku, od Bojana. Od zamjenika gradonačelnika koji iza sebe ima pisani trag prizivanja Hitlera. I mnogi drugi, diljem Europe, bili su legalno izabrani voljom birača. Ali su morali otići zbog mnogo benignijih antisemitskih poruka od Bojanovih. Time bi Ivica malom Bojanu pomogao da odraste. Split i Hrvatsku poštedio bi velike sramote. A i poslao bi poruku da je onu pjesmu o magli pjevao zbilja samo zato što je bio mlad, pijan. I nepametan, zaključuje Višnja Starešina u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija