Štete od poplava u Osječko-baranjskoj županiji veće od 20 milijuna kuna

Zbog šteta od poplava koje su, prema prvim procjenama, veće od 20 milijuna kuna, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić proglasio je danas stanje elementarne nepogode za dva grada i tri općine u ovoj županiji.

Elementarna nepogoda proglešena je za gradove Donji Miholjac i Belišće te općine Viljevo, Podravska Moslavina i Petrijevci zbog šteta na poljoprivrednim površinama, dugogodišnjim nasadima te gospodarskim i stambenim objektima, izvijestio je Šišljagić na konferenciji za novinare.

Prema prvim procjenama općinskih i gradskih povjerenstava, štete od nedavnih poplava za sada iznose 20,5 milijuna kuna, ali to nije konačan iznos, jer još nisu procijenjene štete kod šuma, stoke i divljači te dijela gospodarskih objekata, dodao je.

Najveće štete, oko 10 milijuna kuna, zabilježene su na području općine Viljevo, gdje je poplavom bilo zahvaćeno oko 2.500 hektara poljoprivrednih površina.

Šišljagić je najavio da sada slijedi konačna procjena općinskih i gradskih povjerenstava, koja će se, nakon potvrde županijskog povjerenstva, poslati nadležnim državnim tijelima.

Smatra da će ukupna šteta biti i veća, od početno procijenjenih 20,5 milijuna kuna.

Na novinarski upit koliko je sredstava osigurano u državnom proračunu za isplatu šteta od elementarnih nepogoda, župan Šišljagić je kazao da je za ovu godinu predviđeno 20 milijuna kuna.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling kazala je da se voda još uvijek nije povukla sa svih poljoprivrednih površina, a i neki dugogodišnji nasadi su još pod vodom, pa bi šteta mogla biti i veća.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah