Plenković i Milanović postigli dogovor: Stier će biti novi veleposlanik Hrvatske u Vatikanu

Foto: Fah

Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova i saborski zastupnik HDZ-a, bit će novi veleposlanik Hrvatske u Vatikanu.

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović, dvojica sukreatora vanjske politike, postigli su sporazum o imenu diplomata koji će predstavljati Hrvatsku pri Svetoj Stolici.

Stier će zamijeniti dosadašnjeg veleposlanika pri Svetoj Stolici Nevena Pelicarića, koji odlazi na Pantovčak gdje će biti predsjednikov savjetnik za vanjsku i europsku politiku.

Stier, čiji proces imenovanja formalno još traje, po osobnom i političkom habitusu neosporno zadovoljava uvjete za tu poziciju. Praktični je vjernik uz kuriozitet – iz iste je četvrti, Flores, u argentinskom gradu Buenos Airesu kao i Papa, pohađali su i isti vrtić – a usto Stier podržava stajališta i rad pape Franje. S druge, političke strane, Stier bi se u Vatikanu mogao pokazati važnim za dvije stvari koje su visoko na hrvatskoj agendi, navodi Večernji list.

Prvenstveno se tu misli na kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca i na vjersku širinu i preko granica Katoličke crkve. Stier je to dokazao i kad se u sklopu posjeta ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u svibnju 2017. susreo i s mitropolitom volokolamskim Ilarionom, predsjednikom Odjela za vanjske crkvene veze Moskovskog patrijarhata, “ministrom vanjskih poslova Ruske pravoslavne crkve”. Taj se sastanak nastavio na tada novu platformu suradnje dviju država, a to je zaštita vjerskih manjina, posebice kršćana koji su u svijetu podvrgnuti progonima iz ratnih područja pa su i dvije države u Ženevi na marginama 34. zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a održale skup “Međusobno poštivanje i mirna koegzistencija kao uvjet međureligijskoj mira i stabilnosti”.

Dijete hrvatskih iseljenika, rođen u Buenos Airesu

Rođen je 6. siječnja 1972. u Buenos Airesu, kao dijete hrvatskih iseljenika. Živio je u četvrti Flores koju uglavnom nastanjuje srednji stalež. Zanimljivo je da je i papa Franjo iz iste četvrti.

“Drago mi je da je iz Argentine, ali još i draže da je uzeo ime Franjo. Mislim da je to poruka da je došao Crkvu okrenuti onima koji su na margini društva te je vratiti korijenima i tako obnoviti. Poruka je to skromnosti i podsjetnik katoličkim vjernicima, uključujući i kler, da vjerujemo u kralja, ali da se kralj rodio u štali”, rekao je Stier za nakon što je argentinski kardinal izabran za poglavara Katoličke crkve.

Stierova obitelj podrijetlom je iz Samobora. Potomak je političkih emigranata koji su došli u Argentinu nakon Drugog svjetskog rata. Stierov otac bio je liječnik, a majka Marija Lukač-Stier profesorica filozofije na Katoličkom sveučilištu u Buenos Airesu i poznaje papu Franju dugi niz godina.

Davor Ivo Stier diplomirao je politologiju i međunarodne odnose na Katoličkom sveučilištu u Argentini. Na istom sveučilištu diplomirao je i novinarstvo. U Zagrebu završava Diplomatsku akademiju, a na World Politics Institute u Washingtonu poslijediplomski tečaj o upravljanju krizama.

Prije povratka u Hrvatsku bio je aktivan član hrvatske iseljeničke zajednice u Buenos Airesu. Bio je i predsjednik Hrvatskih katoličkih sveučilištaraca u Argentini i član Međudruštvenog odbora hrvatskih organizacija u Buenos Airesu. Kao novinar napisao je više članaka o Hrvatskoj u argentinskim medijima. U svibnju 1990. intervjuirao je dr. Franju Tuđmana za dnevni list La Nacion, a 1991. i 1992. kao dopisnik dnevnika El Cronista i radija America izvještavao je o agresiji na Republiku Hrvatsku.

Član je Hrvatske demokratske zajednice od 1995. godine.

U hrvatskoj diplomaciji služio je više od petnaest godina. Od 1998. do 2002. bio je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Sjedinjenim Američkim Državama, a od 2003. do 2008. u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri NATO. Kao savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, a kasnije kao posebni izaslanik predsjednice Vlade za euroatlantsku suradnju radio je na završetku pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.

U prosincu 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskome saboru.

“EU Oscar”

U travnju 2013. izabran je za zastupnika u Europskom parlamentu. U tom je sazivu bio član Odbora za vanjsku politiku te zamjenski član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnju politiku. U svibnju 2014. je ponovno izabran za zastupnika u Europskom parlamentu gdje je obnašao dužnost člana i glavnog pregovarača Europske pučke stranke u Odboru za razvojnu suradnju, zamjenskog člana Odbora za vanjsku trgovinu, člana Izaslanstva Europskog parlamenta i glavnog pregovarača Europske pučke stranke u Zajedničkoj parlamentarnoj skupštini EU-Afrika-Karibi-Pacifik te člana u Izaslanstvu za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Bio je član Središnjeg odbora Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

Stier je primio nagradu za najboljeg europarlamentarca 2015. u kategoriji razvojne suradnje. Kao domaćin svečane ceremonije dodjele nagrada MEP
Awards 2015, bivša potpredsjednica Europske Komisije Viviane Reding istaknula je kako je Stier prvi hrvatski zastupnik koji je dobio ovo priznanje, popularno nazvano “EU Oscar”.

“Nova hrvatska paradigma: ogled o društvenoj integraciji i razvoju”

Krajem 2015. objavljuje “politološki esej koji traži modernizaciju, demokratizaciju, svih političkih stranaka. Teza je da se moraju sve političke institucije u Hrvatskoj više otvoriti, da će se onda otvoriti i ekonomske institucije i bolje integrirati naše građane, treba nam inovativnost i potencijal naših građana da bismo mogli ići u jednu novu fazu razvoja”, rekao je u razgovoru za Novu TV.

Knjiga “Nova hrvatska paradigma: ogled o društvenoj integraciji i razvoju” u kuloarima je slovila kao smjernica za transformaciju Hrvatske demokratske zajednice.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih i europskih poslova i potpredsjednik Plenkovićeve Vlade postaje 2016., a nekoliko mjeseci kasnije podnosi ostavku i najavljuje rad na demokratizaciji HDZ-a i uvođenje načela ‘jedan član – jedan glas’. Okidač za ostavku bio je prekid suradnje s Mostom.

Stier je bio zagovornik suradnje s Mostom i nakon što je došlo do razlaza, izrazio je žaljenje zbog toga te dodao da se on u stranci zauzimao za nove izbore.

U nekoliko mjeseci koliko je Stier bio na čelu Ministarstva vanjskih poslova upozoravao je na opasnosti destabilizacije u susjedstvu, osobito u BiH, kako od srbijanske velikodržavne politike tako i islamskog radikalizma i najavljivao je balansiranu hrvatsku politiku prema transformaciji američko-europskog partnerstva, izvlačenje političkog i sigurnosnog profita iz hrvatskog članstva u EU i NATO savezu i stabilizacijsko djelovanje prema BiH.

Stier je prvi ministar vanjskih poslova koji je nakon 11 godina išao u posjet Rusiji s čime je otvorio novu eru u odnosima Hrvatske i Rusije.

U svijetu je jasno isticao da je Republika Hrvatska za zaštitu kršćana i svih vjerskih manjina i primjer je po integriranosti muslimana. Zalagao se za euroatlantsku platformu, protiv korupcije i za demokratizaciju stranaka. Također se zalagao za život i ustavne vrjednote, te je sudjelovao i u Hodu za život.

Unutarstranački i parlamentarni izbori 2020.

Godine 2020. bio je kandidat za potpredsjednika stranke. “Sada je na svima nama da radimo na okupljanju unutar HDZ-a, ali i okupljanju našeg biračkoga tijela s jednom politikom koja će dobiti većinsku potporu hrvatskoga naroda. I mi ćemo dati taj doprinos kada počne priprema za parlamentarne izbore”, poručio je Stier nakon poraza.

Stier se ubrzo na parlamentarnim izborima našao na izbornoj listi HDZ-a u 7. izbornoj jedinici. Dobio je ukupno 6038 glasova, a u Samoboru mu je preferencijski glas dalo 1008 birača.

“Jako sam zadovoljan rezultatima izbora. To je jedna jasna poruka hrvatskih građana. To je velika pobjeda HDZ-a u trenutku kada se Hrvatska suočava vjerojatno s najvećim izazovom nakon Domovinskog rata, jer Europa i cijeli svijet ulaze u veliku recesiju. Trebalo je znati obraniti hrvatsku ekonomiju i pronaći rješenja za brz oporavak. To je mandat koji smo dobili od građana i želimo ga ispunit. Osobnim rezultatom sam jako zadovoljan i želim čestitati svim građanima koji su izašli na izbore i zahvaliti svim građanima koji su dali potporu HDZ- u, kao i svim Samoborkama i Samoborcima koji su dali potporu HDZ- u i preferencijski ojačali moj legitimitet da se zauzmem za naše interese u Hrvatskom saboru”, rekao je za Radio Samobor.

Odlikovan je redom kneza Branimira za promicanje političkog dijaloga i suradnje u Europskom parlamentu. Oženjen je i otac troje djece. S obitelji živi u Samoboru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr