Stier o posjetu predsjednice Rusiji: Važno je da se pitanje Agrokora još jednom iskomunicira s najviše razine

Foto: snimka zaslona/HRT

Hrvatska i Rusija obilježavaju 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa. O odnosima dviju država na HRT-u su govorili Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova i bivši veleposlanik RH u Rusiji Božo Kovačević.

Komentirajući pratnju s kojom predsjednica ide u Rusiju, Stier je objasnio da se sastav delegacije definira po tome koje su teme na dnevnom redu, a te teme se prethodno dogovore između dviju strana.

„Nekada postoje neki paralelni programi i tu se mogu uključiti i drugi ljudi koji u kontekstu posjeta također dolaze i imaju svoj paralelni program.“

Kovačević je dodao kako „nije uobičajeno da se pretjerano javno raspravlja tko jest, a tko nije u delegaciji. Činjenica je da se kod nas o tome raspravlja, a osobito način na koji je ta tema inaugurirana u javnosti, po mom mišljenju govori o stanovitom amaterizmu u vrhovima vlasti. Pritom ne mislim na predsjednicu i premijera nego na njihove suradnike”, istaknuo je.

“Znamo da dogovorene teme nisu previše ambiciozne, u smislu da bi potpisivanje triju sporazuma bitno promijenilo stanje rusko-hrvatskih odnosa, ali to treba promatrati kao korak naprijed prema oživljavanju tih odnosa koji nisu zahladili ulaskom Hrvatske u EU, već puno prije – odustajanjem Hrvatske od realizacije projekta družba Adria – što je bio vitalni ruski interes”, podsjetio je Kovačević.

Važno je da se kroz ovaj posjet pojača kanal komunikacije s ruskom federacijom, naglasio je Stier i dodao: “Mi u dijalog ulazimo kao članica EU-a i članica NATO-a ali s uvažavanjem ruske strane koja je jako važan čimbenik na međunarodnoj sceni i u JI Europi – to je početna premisa za razgovor”, rekao je Stier.

Kovačević smatra da se tema Agrokora neće moći zaobići. “Premda ruska strana zna da rješavanje tog problema nije u nadležnosti predsjednice Republike. Ali, nedvojbeno je da Agrokor postaje jedna od tema u odnosima između ruske federacije i RH zbog toga što Sberbank, kao najveći vjerovnik Agrokora nije zadovoljan načinom rješavanja nastalog problema. Oni se smatraju uskraćenima. Smatraju da zbog načina na koji se primjenjuje lex Agrokor će biti umanjeni izgledi da oni naplate svoja potraživanja. I budući da Agrokorom upravlja povjerenik Vlade – oni Vladu smatraju odgovornom za moguć izostanak naplate svojih potraživanja. Za svaku državu to postaje problem kad je riječ o tako velikim novcima”, naglasio je Kovačević.

Na pitanje zašto Martina Dalić ne ide u Moskvu, Stier kaže da je “potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva nedavno bila u Rusiji, na čelu izaslanstva, upravo zbog toga što smo dinamizirali ovu bilateralnu gospodarsku suradnju. Ovoga puta će glavnu riječ imati predsjednici obiju država pa će razgovori dobiti politički ton”, objasnio je Stier.

“Mislim da je važno da se pitanje Agrokora još jednom iskomunicira s najviše razine. Ovaj zakon donesen u Hrvatskom saboru nije donesen da se bilo koga diskriminira, jednako se tretira sve vjerovnike, donesen je da bi se stabilizirala situacija, da bi se zaštitila radna mjesta. Svi oni koji su kreditirali Agrokor prije donošenja zakona – tretirani su na jednak način, kao i svi oni koji su ga kreditirali nakon donošenja zakona. Ključna politička poruka je da tu nema nikakve diskriminacije protiv bilo kakve financijske institucije iz ruske federacije. Tretirani su kao i svi ostali vjerovnici”, naglasio je Stier.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT