Što nismo znali o Zoranu Milanoviću, novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske?

Foto: Fah

Zoran Milanović izabran je 5. siječnja 2020. za petog predsjednika Hrvatske. Kako je već obnašao dužnosti predsjednika Socijaldemokratske partije i premijer Republike Hrvatske, njegova je biografija javnosti poznata. Tim povodom podsjećamo na manje poznate činjenice o Milanoviću.

Milanović prešutio članstvo u Komunističkoj partiji?

Prema objavljenim dokumentima, koje je podijelio Bože Vukušić, Milanović je bio član Partije od 1985. godine, a u Partiju je primljen za vrijeme služenja vojnog roka u Beogradu. On je služio vojni rok u ‘Gardijskoj mehaniziranoj brigadi’ u Beogradu.

Tijekom učlanjenja u partiju sastavio je pismo u kojem između ostalo poručio da su mu “uvjerenja izrazito komunistički orijentirana, zahvaljujući prvenstveno odgoju i utjecaju oca i druženju s tom vrstom literature” te da “bez lažne skromnosti” može reći kako mu je “idejno-politička svijest na visokom nivou”.

Milanović je za te dokumente kazao da su krivotvorina.

Sin mu studira pravo u Nizozemskoj

Milanović je inače otac dvojice sinova, Ante Jakova (21) i Marka (15). Stariji sin Ante Jakov rođen je u Bruxellesu, za vrijeme dok je njegov otac bio savjetnik Ureda pri NATO-u i EU. U Zagrebu je završio Klasičnu gimnaziju, a pravo je upisao na Sveučilištu u nizozemskom Groningenu.

Milanovićev ujak, otac Jandrokovićeve supruge bio je jugoslavenski diplomat u Kini

Zoran Milanović je obiteljski vezan uz Gordana Jandrokovića, koji je glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Hrvatskog sabora, a smatra se i jednim od najbližih suradnika premijera Andreja Plenkovića. Supruga Gordana Jandrokovića, sestrična je Zorana Milanovića, a njen otac posjeduje zanimljivu biografiju. Milanović i Jandroković inače se poznaju od 1991. godine.

Kako sam Milanović otkriva, njegov ujak i otac Jandrokovićeve supruge, Ante Matasić; bio je 60-ih godina jugoslavenski diplomat u komunističkoj Kini. U Pekingu je Matasić dobio kćer, Sonju Jandroković, danas suprugu glavnog tajnika HDZ-a.

Brat Milanovićevog djeda – visoki oficir JNA umirovljen u Beogradu

Milanovićev djed Ante iz Glavica bio je u početku jedan od organizatora pomoći partizanima tijekom Drugog svjetskog rata, a njegov brat Ivan borio se na Sutjesci.

>Milanović ne silazi s naslovnica srpskih medija: Ustaški unuk, mrzi sve srpsko

Nakon završetka rata, Ivan, brat Milanovićeva djeda, ne vraća se kući će je kao oficir ostao u JNA. Nakon umirovljenja stao je živjeti u Beogradu kao visoki oficir JNA.

Milanović potajice kršten 10. travnja

“Baka Marija me 1968., kad sam imao godinu i pol, odlučila krstiti. Nakon što je sve dogovorila sa župnikom, ona i mlađi ujak Stjepan sjeli su na tramvaj, na okretištu u Dubravi, i potajice me odnijeli u crkvu Sv. Petra u Vlaškoj ulici. Kršten sam sasvim slučajno 10. travnja, a krsno ime mi je Marijan”, kazao je jednom prilikom za Jutarnji list te istaknuo “Otac me sigurno ne bi dao krstiti, bio je komunist, nije sjedio na dvije stolice. Za moje krštenje nije znala čak ni majka, a ujak je cijelo vrijeme šutio. Baka Marija je 1990., pred smrt, ispričala sve o tom događaju”.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list