Strašni partizanski zločini u Rijeci – pokolji, protjerivanja, otimačina i ubijanje ‘klasnih neprijatelja’

partizani
Foto: Snimka zaslona

Bacanje u fojbu bilo je monstruozno. Žrtve bi se međusobno vezivale žicom, a tada bi se nekoliko prvih strijeljalo koje bi zatim bacali u fojbu. Svojom težinom oni su ostale nesretnike povlačili sa sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Titove snage su na taj način likvidirale više tisuća osoba, a povijesna istraživanja dokazuju da je među žrtvama bilo i mnoštvo civila: građani Rijeke i Istre. Podatci također dokazuju da odgovorne partizanske skupine za ove zločine nisu bile sastavljene od partizana s područja Istre i Kvarnera, piše kvarnerski.hr

Egzodus stanovništva – Rijeka izgubila 60% stanovništva

Nakon ulaska Titovih snaga u Istru i na Kvarner značajan dio stanovništva, uglavnom u obalnim gradovima, nije novu vlast osjećao svojom.  Broj stanovnika koji su otišli s tih prostora varira od 200.000 do 350.000. Ako znamo da Istra danas broji 195.000 stanovnika, a Rijeka oko 100.000 stanovnika, jasno je da je egzodus bio kolosalan. Gradovi poput Rijeke i Pule ostali su prazni. Rijeka je tada izgubila oko 60% autohtonog stanovništva.

Posebno na udaru je bila elita: industrijalci, intelektualci, liječnici, umjetnici, književnici, novinari, političari. Tako je stradao i gradonačelnik Rijeke Riccardo Gigante (čiji je otac zaslužan što je Morčić postao simbolom Rijeke) koji je odbio napustiti svoj grad.  Jugoslavenska tajna policija ga je uhapsila, mučila i bacila u jamu nedaleko Kastva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljevi planskog partizanskog zločina

Protjerivanje stanovništva vršilo se planski i imalo više ciljeva.

1. Početno ubijanje i bacanje u fojbe bila je odmazda za zločine koje su nacisti i fašisti činili nad slavenskih stanovništvom. Ali to je bio samo početak.

2. Uslijedilo je zastrašivanje i protjerivanje stanovništva s ciljem potpunog etničkog čišćenja ne-slavena kako bi se osvojeni teritorij mogao pripojiti Jugoslaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Počeo je sukob s tzv. klasnim neprijateljima u kojima su stradali svi (tu su podjednako stradavali i Hrvati, i Slovenci, i Talijani) koji nisu bili oduševljeni novim komunističkim režimom.

4. Zatim je ti bilo mnoštvo najobičnije pljačke. Titove snage uglavnom nisu činili ljudi iz gradskih jezgri, već sa sela. Urbane sredine sa pretežitim talijanskim stanovništvom poput Rijeke ili Pule za njih je bio poput plijena. Mnogi su protjerani kako bi napustili svoje luksuzne stanove u koje su tada useljavani novopridošli. Primjer je predivna secesijska villa Münz nadomak Opatije koju su vlasnici morali prepustiti pod prijetnjom oružja i “prodati” za vagon naranča da bi kasnije u nju uselile vojne partizanske starješine (koji su se međusobno posvađali kome će pripasti pa je centrala problem riješila tako što je vilu prenamijenila u lječilište).

Žrtve partizanskih zločina su bili i Hrvati i Talijani i Slovenci

Iz svih ovih razloga važno je navesti kako žrtve ovih zločina nisu bili samo autohtoni Talijani Istre, Kvarnera, Rijeke i Dalmacije, već i mnogi autohtoni Hrvati i Slovenci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji će ostati, kako bi preživjeli povući će se u sebe.

Šutjeti do kraja života.

Ili su postajali veći “Titoisti od Tita samog”.

Kako će generacije prolaziti tako će se taj shizofreni osjećaj stapati u jedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shizofreni Poreč – veličanje Tita koji je bio zapovjednik zločinačkih partizanskih postrojbi

Stoga danas istovremeno, recimo u Poreču, imamo natpise na talijanskom, osjećaj lokalne pripadnosti koji po definiciji ne ide uvijek ruku-pod-ruku s osjećajem nacionalne pripadnosti, kao i javna obilježja koja veličaju Tita, kao i sreća što je s njim Istra stigla u sastav Hrvatske.

Jedan veliki miš.maš međusobno kontradiktornih stvari koje čine danas jedinstveni identitet. Ali kako vrijeme teče tako i život ide dalje. Liječe se rane i oni koji su ostali postali su prijatelji s onima koji su stigli, a oni koji su stigli postali su isto tako današnji Riječani i Istrijani kao i oni prije njih.

Cilj sjećanja mora biti jačanje današnjih prijateljskih veza Talijana i Hrvata i Slovenaca, znajući da se više nikada ne smije ponoviti sukob između njih.

Svako ostalo shvaćanje bila bi greška!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.