Strava na sjeverozapadu Hrvatske: Profesor spolno uznemiravao dijete više od dvije godine

Foto: Thinkstock

Profesor jedne škole u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora uvjetno na tri godine zbog spolnog uznemiravanja djeteta mlađeg od 15 godina.

Sud mu je izrekao i zabranu rada u trajanju od pet godina. Optužnica ga je teretila da je od ožujka 2015. do listopada 2017. u cilju zadovoljenja spolnog nagona i uspostavljanja intimne veze dijete kojem je predavao neprimjereno dodirivao mimo njegove volje.

Djetetu je govorio da mu je “više od profesora” te ga ispitivao o odnosima u obitelji. Sud smatra da je svojim postupcima i izgovorenim riječima povrijedio spolni integritet djeteta, pišu 24sata.

U svojoj obrani profesor je sve porekao, a neprimjerene dodire pokušao je prikazati kao oblik pedagoške metode.

Odlučujući o visini kazne sud je kao olakotne okolnosti vrednovao činjenicu da je profesor u 70-im godinama, u mirovini, otac dvoje odrasle djece te nikad nije bio prekršajno ni kazneno osuđivan.

Otegotno je sud cijenio činjenicu da je spolno uznemiravanje trajalo dvije i pol godine te da je postajalo sve intenzivnije i upornije. Iskoristio je činjenicu da je djetetu bio profesor i da mu je ono vjerovalo. Ukoliko prekrši uvjetnu, u kaznu će mu uračunati mjesec dana provedenih u istražnom zatvoru nakon uhićenja u listopadu 2017.

Morat će platiti i sudske troškove u iznosu od 5000 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/24sata.hr