Svečano obilježena 50. obljetnica Hrvatskog meteorološkog društva

Dodjelom priznanja za značajan doprinos radu i razvoju Hrvatskog meteorološkog društva (HMD) u utorak je obilježena 50. obljetnica tog društva, pri čemu je istaknuta potreba promicanja meteorološke znanosti, prakse i atmosferskih znanosti uopće.

Predsjednik HMD-a Alen Sajko predsjednik Hrvatskog meteorološkog društva važnim je ocijenio popularizaciju meteorologije te senzibiliziranje javnog mnijenja o struci, kao i širenje primjene rezultata meteoroloških istraživanja u svim područjima društvenih i gospodarskih djelatnosti koje ovise o vremenu i klimi. Potrebnim drži i poticanje razvoja sustava obrazovanja i znanstvenog usavršavanja meteorološkog osoblja. “Lakše je kročiti kroz budućnost kad sjediš na ramenima diva” kazao je Sajko.

Zaštitu profesionalnog bavljenja meteorologijom smatra bitnom i zbog srpječavanja mogućih negativnih posljedica ako se javnosti nameću neprofesionalne meteorološke informacije.

Na prijedlog Upravnog odbora HMD-a zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijeljena su priznanja za značajan doprinos radu i razvoju društva.

Višnja Vučetić, bivša tajnica HMD-a, predstavila je kratak povijesni pregled aktivnosti Društva u proteklih 40 godina. “Društvo izdaje znanstveno–stručni časopis ‘Hrvatski meteorološki časopis’, a prema potrebi i druge znanstvene, stručne ili popularne periodične i povremene publikacije ili knjige”, istaknula je. Dodala je da društvo surađuje s ustanovama i drugim srodnim organizacijama u zemlji i inozemstvu, koje im olakšavaju rad.

Članica društva Amela Jeričević govorila je o djelovanju HMD-a u posljednjih deset godina, istaknuvši važnost organiziranja predavanja i seminara radi unaprjeđivanja stručne i znanstvene osposobljenosti članova.

Udruga profesionalnih meteorologa Hrvatske danas ima 264 člana, a želeći doprinositi razvoju društva surađuje s Tehničkim muzejom, PMF-om, Filatelističkim društvom i drugim srodnim institucijama.

U promociju meteorologije uključeni su kroz organizaciju “Dana otvorenih vrata” kada školarcima čine bližom meteorologiju, a paralelno izdaju časopise, primjerice Hrvatski meterološki časopis koji se preoblikovao u hrvatski te potom i u međunarodni znanstveni časopis.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah