Foto: Thinkstock

Na Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), koji se obilježava 15. studenoga pod krilaticom “Mnoga lica KOPB-a”, Zagrepčani će moći obaviti besplatan pulmološki pregled i upisati se u Školu nepušenja, a na raspolaganju za pitanja bit će im liječnik specijalist pulmolog i psiholog, najavljeno je u utorak.

Poliklinika za bolesti dišnog sustava pušače i bivše pušače starije od 35 godina poziva na Dan otvorenih vrata, gdje će od 9 do 17 sati moći obaviti besplatan pulmološki pregled. Pregled uključuje spirometriju, mjerenje kisika u perifernoj krvi i mjerenje ugljičnog monoksida (CO) u izdahnutom zraku, a obavlja se bez uputnice i najave.

Specijalna bolnica za plućne bolesti održat će interaktivne radionice s bolesnicima “Pravilnim disanjem do daha” koja će se održavati od 10 do 14 sati.

Dan otvorenih vrata organizirala je i Zaklada Hrvatska kuća disanja, koja će od 12 do 16 sati omogućiti savjetovanje, gdje će liječnik specijalist pulmolog i psiholog biti na raspolaganju građanima za sva pitanja o kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti.

Zaklada najavljuje i javnozdravstvenu akciju, besplatnu “Školu nepušenja” na koju se mogu javiti svi. Škola u trajanju od tri mjeseca, s radom bi trebala početi 20. studenoga, od 17 do 19 sati. Program “Škole nepušenja” dostupan je na web i facebook stranici Zaklade.

Obilježavanje Dana KOPB-a organizira Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zakladom Hrvatska kuća disanja, Specijalnom bolnicom za plućne bolesti i Poliklinikom za bolesti dišnog sustava.

Izvor: Hina/dž