Odvjetnik Karačić za Narod.hr: ‘Nijedan Zakon ne omogućava novinaru počinjenje kaznenih djela s ciljem obavještavanja javnosti’

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Odvjetnik koji je u prethodnim sudskim sporovima zastupao popularnog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona, gospodin Davorin Karačić, za Narod.hr komentirao je slučaj koji je u petak zauzeo naslovnice većine hrvatskih medija.

Podsjetimo, Narod.hr objavio je snimku na kojoj je vidljivo kako se RTL-ova novinarka Danka Derifaj, snimatelj i susjed gospodina Perkovića Branko Miodrag, penju ljestvama na terasu obitelji Perković dok su u kući bila maloljetna djeca, a zbog čega je intervenirala i policija. Dokaze da je čestica, suprotno tvrdnjama Derifaj, u vlasništvu Thompsona pogledajte OVDJE. Trojac je protupravno ušao na Thompsonovo vlasništvo te su potom snimali kadrove njegove kuće i dvorišta, što je bio povod za razgovor s odvjetnikom Karačićem.

Istaknuo je kako će Thompson poduzeti sve pravne radnje radi iniciranja kaznenog progona protiv počinitelja kaznenog djela iz članka 141. Kaznenog zakona koji se odnosi na “narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora”.

>Djeca u šoku – provala u kući Marka Perkovića Thompsona

> Ekskluzivno: Ovi dokumenti dokazuju da Derifaj ne govori istinu o svojoj provali kod Thompsona

Narod.hr: Kako komentirate odgovor MUP-a i njihovo tumačenje da se ne radi o kaznenom djelu koje se progoni po službenoj dužnosti. Imaju li obvezu prijaviti slučaj Državnom odvjetništvu ili to čini oštećena strana?

Kazneno djelo iz članka 141. Kaznenog zakona se progoni po prijedlogu oštećene strane – što znači ukoliko oštećenik podnese prijedlog za Kazneni progon Državno odvjetništvo po službenoj dužnosti mora poduzeti kazneni progon.

U situacijama kada oštećena osoba podnese kaznenu prijavu policiji ili Državnom odvjetništvu ta tijela su dužna upitati podnositelja da li predlaže Kazneni progon. Prema tome policija ni Državno odvjetništvo nisu ti koji mogu disponirati, nego su oni dužni postupati prema dispoziciji oštećene osobe koja samom prijavom predlaže kazneni progon protiv počinitelja.

Narod.hr: Je li RTL-ovo opravdanje kako je riječ o “novinarskom zadatku od navodno javnog interesa” dovoljno s pravne strane?

Nikakav novinarski zadatak ne može opravdati ovo kazneno djelo. Nijedan Zakon ne omogućava novinaru da čini kaznena djela samo zato da bi provodio obavještavanje javnosti. U konkretnom slučaju obavještavanje javnosti ili izvješćivanje javnosti ne može dovesti do ekskulpacije počinitelja kaznenog djela.

Narod.hr: GONG-ov portal za provjeru točnosti, Faktograf, ponovno je smanjio doseg objava portalu Narod.hr. Kao argument za ocjenjivanje naše vijesti “netočnom”, priložili su komentar Danke Derifaj i RTL-a i time zauzeli stranu susjeda Branka Miodraga, s kojim je gospodin Perković vodio sudski spor. Kako komentirate njihov pristrani potez?

Faktograf je vrlo pristrani medij koji nikad ne korespondira u skladu sa zakonom te uglavnom svoja izvješća i svoje članke provodi u skladu s vlastitim političko – svjetonazorskim smjerom. Prema tome, Faktograf, je u konkretnom slučaju potpuno nevjerodostojan za bilo kakvu ocjenu zakonitosti ili nezakonitosti određenog postupanja.

Narod.hr: Zastupate li gospodina Perkovića u slučaju i planirate li poduzeti daljnje korake u odnosu na novinarku Derifaj i RTL?

Gospodin Perković će u svakom slučaju i putem punomoćnika poduzeti sve pravne radnje radi iniciranja kaznenog progona protiv počinitelja kaznenog djela iz članka 141. Kaznenog zakona.

U odnosu pak na priopćenje RTL-a u kojem smatraju da mogu najnormalnije ući u tuđi stan pa čak i pod argumentacijom da se radi i o suvlasničkom prostoru ističem da to nije moguće, jer bi onda u svim slučajevima u kojima nekakva zgrada nije etažirana, svaki suvlasnik koji se kao takav vodi mogao provaljivati u privatne stanove ostalih stanara čiji stanovi nisu konkretno upisani u zemljišnu knjigu.

Takva argumentacija je plitka i nipošto ne smije biti prihvaćena kao argumentacija na temelju zakona, zaključio je Karačić za Narod.hr.

O čemu govori članak 141. Kaznenog zakona kojeg odvjetnik Karačić spominje?

Članak 141. odnosi se na narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora i propisuje kazne za kršenje:

(1) Tko neovlašteno prodre u tuđi dom ili poslovni prostor ili zatvoreni ili ograđeni prostor koji pripada tom domu ili poslovni prostor ili se na zahtjev ovlaštene osobe otuda ne udalji, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Ako kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(3) Kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka progoni se po prijedlogu.

Karačić na Facebooku: Licemjerna bijeda domaćih medija

Odvjetnik Karačić slučaj je komentirao i na svom Facebook profilu:

“Novinarski bijednici jako vole zazivati pravnu državu, prosvjedovati zbog nepoštivanja zakona, tjerati pravdu, ali kad se radi o ideološkim protivnicima, neće zazirati od zahtjeva za oduzimanja prava na sudsku zaštitu a neće zazirati ni od kaznenih djela. Slučaj Marka Perkovića Thomspona, najbolje razgolićuje tu licemjernu bijedu domaćih medija, a i mentalitet rimske svjetine domaće pučke fukare, zavidne na uspjehu.”, napisao je Karačić na Facebooku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.