Tko je Davor Huić – novi premijerov savjetnik kojeg je Ribić nazvao ‘neoliberalnim talibanom’?

Foto: snimka zaslona

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić izrazio je zaprepaštenje imenovanjem Davora Huića, bivšeg novinara i suosnivača udruge poreznih obveznika “Lipa”, posebnim savjetnikom premijera Oreškovića, jer ga smatra “neoliberalnim talibanom” koji je pisao pamflete protiv sindikata.

Uvjeren je kako Orešković zapravo ne zna koga je imenovao svojim savjetnikom, jer inače ne bi govorio da su sindikati Vladi važan partner, pa drži da su Huića predložili oni koji zastupaju “monodogmatski stav o rezanju koji se pokazao kao debakl”.

Oni koji drže stvarnu moć u zemlji na pozicije instaliraju ljude s izrazito antisindikalnim i antisocijalnim stavovima i protiv državne brige za građane. To je promjena karaktera države, a pokaže li se Tihomir Orešković kao isključivi eksponent krupnog kapitala i ako ne pokaže širinu da želi raditi za većinu, a ne za one koji su ga instalirali, crno nam se piše, zaključio je Ribić.

Tko je zapravo Huić?

Huić će biti posebni savjetnik premijera za unutarnju politiku.

“Prihvatio sam poziv premijera Oreškovića da se priključim njegovom timu u ulozi posebnog savjetnika za unutarnju politiku. Ovo je prilika da svojim znanjem i iskustvom izravno doprinesem promjenama koje su nužne Hrvatskoj, a za koje sam se godinama javno zalagao, pa i na ovom zidu. Istovremeno, povukao sam se s mjesta izvršnog direktora Lipe… kojoj, naravno, želim puno uspjeha u daljnjem radu”, napisao je Huić na Facebooku.

Huić je bivši novinar, ratni reporter agencije Reuters, a posljednjih 15-tak godina je vlasnik i direktor agencije Briefing komunikacije. Kolumnist je Večernjeg lista.

Suosnivač je Udruge poreznih obveznika Lipa, koji se zalaže za smanjenje poreznog opterećenja te manju i efikasniju javnu upravu.

Bio je član izbornog stožera Ive Josipovića u njegovoj prvoj predsjedničkoj kampanji, no povukao se nakon što se u javnosti postavilo pitanje sukoba interesa jer je agencija Briefing za HTV izradila medijsku analizu minutaže pojavljivanja predsjedničkih kandidata na toj javnoj televiziji.

“U želji da zaštitim integritet predsjedničkog kandidata SDP-a Ive Josipovića, u čijem stožeru radim kao savjetnik za odnose s medijima, ovim putem se povlačim iz kampanje. Ivo Josipović i njegov stožer nemaju nikakve veze s medijskom analizom koju je Briefing, tvrtka čiji sam direktor i 50-postotni vlasnik, napravio za račun HRT-a, time nehotice ušavši u sukob interesa”, poručio je tada Huić.

Huić će u timu Tihomira Oreškovića raditi na kvalitetnoj komunikaciji i prezentaciji reformskih programa Vlade.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: snimka zaslona