Tko je Karlo Starčević – novi gradonačelnik Gospića?

Foto: fah

Gospić je u nedjelju dobio novog gradonačelnika. HSP-ov Karlo Starčević (50,14%) iznenadio je mnoge pobjedom protiv HDZ-ovog Petra Krmpotića (48,46%) naglim obratom u zadnjim trenucima. Iako je izborna trka u kojoj je vodio Krmpotić bila tijesna, Starčević je uspio prekinuti HDZ-ovu dugogodišnju vladavinu u tom gradu s 12.745 stanovnika.

“Grad je slobodan, Gospić je konačno postao slobodan grad! Nisam mogao izgubiti, naprosto mi se to nije moglo dogoditi jer mene je narod kandidirao, mene nije favorizirao nitko drugi nego narod koji je uvjeren kako će Gospić sa mnom na čelu napraviti preokret, kako će sada kad je slobodan postati prosperitetan grad. Gospiću će se konačno početi događati gospodarski napredak, a sve što sam najavio to ću i ostvariti. Od danas nema više podjela” rekao je Starčević, ujedno i vlasnik pivovare Ličanka, nakon pobjede za Novu tv.

Starčević je i isticao kako njega ne zanimaju ideologije, kako je u njegovom fokusu isključivo gospodarstvo te s njime povezane djelatnosti, znanost ponajprije. U njegovoj kampanji za gradonačelnika podržao ga je i poznati znanstvenik Davor Pavuna.

Šezdesetčetverogodišnji Starčević bio je najbolji učenik nekoliko generacija u svojem Gospiću, nakon završenog zagrebačkog studija elektrotehnike otišao je u Njemačku. Za Jutarnji list je ispričao kako je još od 1974. bio suradnik bivšeg predsjednika Tuđmana.  “Ovi što se busaju u prsa kao barakaši nemaju pojma gdje i kako je nastao HDZ – 1987. godine u restoranu Josipa Zoričića u Münchenu. Okupilo nas se 36 plus Tuđman – Ivica Malekinušić, Tomislav Đurasović, Mate Sentić, Boća Bagarić, Milan Ilinić, Ante Jakovljeć, Jure Radoš… Znali smo da je Jugoslavija pred raspadom jer je godinu ranije počeo tijek kapitala preko dva smjera, preko Beča za Moskvu i preko Italije za Zürich. Tamo je danas izvučenih 150 milijardi hrvatskih švicarskih franaka, a Hrvatska je crkveni miš. Opljačkana. HDZ u Hrvatskoj je bio samo slijed tih naših dogovora.”

Iz HDZ-a je otišao 28. studenoga 1990. kada je pred Tuđmanom ‘rasparao člansku iskaznicu’.

“Nametnuli su Tuđmanu tu ideju otkupa stambenih prava. Bio sam protiv i mogu reći da me tada podržao samo Drago Krpina. Pitao sam gdje su oni drugi, oni koji su isto tako uplaćivali u stambeni fond, a nisu imali stanarska prava, što će oni otkupiti? Shvatio sam da počinje prva pljačka Hrvatske. Meni je tada ministar Muhamed Zulić ponudio 1000 kvadrata na Jelačićevu placu. Odbio sam ga s gnušanjem. Ni danas nemam stan u Zagrebu, a u Lici imam tvornicu. Gadi mi se ići u taj grad, jer je on postao gori nego što nam je Beograd ranije bio svima. Iz Zagreba su popljuvali sve, najviše one koji su stvarali državu, Ličane, Hercegovce, Dalmatince, Slavonce, Posavce. Dokle više – širi ruke Starčević.”, piše Jutarnji list.

Vratio se braniti domovinu 1991., a šest godina poslije preselio se u svoja Donja Pazarišta, gdje danas živi sa suprugom i tri kćeri. Tu je podigao i malu pivovaru Ličanku koja proizvodi poznato Velebitsko pivo i zapošljava 20 ljudi.

Starčević je prije šest godina u medijima izazvao reakcije i optužbe da je homofob kad je odbio sponzorirati festival mladih alternativaca u Velikoj Gorici kojeg je organizirala mreža udruga G.A.S. (Gorička alternativna scena).

Starčević se branio kako “nije rasist” te poručio da ne želi sponzorirati “nekakav afrički rock” jer preferira tamburašku glazbu ili hercegovačku gangu. Prigovaralo mu se i za HSP-ov predizborni plakat na Korčuli za koji su mediji pisali kako je ‘gotovo identična kopija plakata za nacističke radne akcije’. Starčević je poručio kako je svaka usporedba s nacističkim plakatom zlonamjerna i da ‘plakat predstavlja obitelj, vjeru i Domovinu’, piše Dnevnik.hr.

Karlo Starčević za predsjednika HSP-a izabran je u veljači 2017. godine nakon odlaska Danijela Srba. Vladavinu Darka Milinovića u Gospiću žestoko je kritizirao duže vrijeme. “Gospić je pod težom čizmom nego u vrijeme komunizma. Nitko se, nastavlja, u Gospiću ne može zaposliti bez amenovanja Darka Milinovića, nema nijednog proizvodnog radnog mjesta.”, rekao je Stačević za Večernji list još prije četiri godine.

U svom programu, tvrdi, nudi ‘ostvarive projekte, jer samo proizvodnja i održiva radna mjesta mogu jamčiti dugoročan razvitak Gospića i ostanak mladih i povratak onih koji su već otišli’, smatra novoizabrani gradonačelnik Gospića.

Izvor: narod.hr