Tko su članovi Vijeća za elektroničke medije koji su odlučili da je u redu da klinci od 12 godina gledaju ejakuliranje po platnu

Foto: Vijeće za elektroničke medije, HRT, fotomontaža

Vijeće za elektroničke medije odlučilo je da prikazivanjem nastupa Brenta Raya Frasera, koji je u emisiji Supertalent crtao po platnu spolovilom nije povrijeđen Zakon o elektroničkim medijima kao ni Pravilnik o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće za elektroničke medije ima sedam članova. Predsjednika i članove Vijeća za elektroničke medije imenuje i razrješava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vijeća ujedno je i ravnatelj Agencije. Mandat članova Vijeća je 5 godina.

Vijeće donosi svoje odluke na sjednicama.

Tko su članovi Vijeća?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Popovac, predsjednik

Popovac je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Na HRT-u je od 1997., a od 2008. producent, voditelj projekta uvođenja standarda autorskih prava, odgovorni producent Dramskoga programa. Najviše je vremenena proveo na Dječjem, Dramskom i Religijskom programu HRT-a.

Foto: HRT

Glavni producent HTV-a postaje 2009. godine, a iste godine kao v. d. glavnog ravnatelja HRT-a sudjeluje u izradbi Zakona o HRT-u, završava pregovore s Vladom o zadržavanju pristojbe kao preduvjeta neovisnosti javnog medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Popovac obnaša dužnost predsjednika Uprave HRT-a od 2010–12., nakon čega postaje rukovoditeljem RJ realizacija proizvodnje HTV-a sve do 2015. godine kada preuzima dužnost rukovoditelj Odjela upravljanje proizvodom HRT-a. Popovac je između ostalog bio predsjednik i glavni tajnik Europske asocijacije javnih RTV servisa jugoistočne Europe.
Do 30. godine bio je i član Mladeži HDZ-a.

Tko je Josip Popovac, kojeg Vlada predlaže na mjesto predsjednika Vijeća za elektroničke medije?

Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Vijeće za elektroničke medije

Robert Tomljenović rođen je u Zagrebu 1966. Studirao je na Pravnom fakultetu, završio dodiplomski studij novinarstva i diplomski stručni studij Upravljanja poslovnim komunikacijama. Novinarsku karijeru započeo je na Radiju 101, u prvoj polovici devedesetih, radeći kao novinar i urednik vijesti.

Na Obiteljskom radiju, kao glavni urednik informativnog programa, utemeljuje i postavlja informativni program. Televizijsku karijeru započeo je s Vijestima dana CCN-a (mreža lokalnih televizija), gdje je bio jedan od programskih utemeljitelja, te radio kao urednik i voditelj. Osam godina radio je za BBC World service, prvo kao dopisnik, a zatim i urednik u zagrebačkom uredu.

Potom je radio na RTL-u, kao prvi glavni urednik informativnog programa. Od 2005. vodio je televizijsku producentsku kuću Ring Multimediju. Od rujna 2013., odlukom Hrvatskog sabora, član je Vijeća za elektroničke medije, a u srpnju 2017. izabran je za zamjenika predsjednika Vijeća i ravnatelja Agencije za elektroničke medije.

Vanja Gavran, član

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanja Gavran rođen je 1976. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu Posušju (Bosna i Hercegovina), a studije kroatologije i sociologije diplomirao je 2001. na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija bio je i predsjednik Studenog zbora Hrvatskih studija i urednik studentskog lista „Student“.

Foto: Vijeće za elektroničke medije

Po završetku studija radio je u Posušju u Gospodarskoj komori Županije zapadnohercegovačke kao referent za marketing, potom u Širokom Brijegu kao glasnogovornik Narodne stranke Radom za boljitak, da bi 2004. preselio u Sarajevo gdje do 2008. radi u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak, prvo kao suradnik za izdavaštvo i medije, a potom kao glavni tajnik Napretka. Od početka 2006. do ljeta 2007.

 

Honorarno je radio na Federalnoj televiziji kao voditelj Jutarnjeg programa. Krajem 2008. postaje rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskih telekomunikacija u Mostaru. Sredinom 2015. vraća se u Zagreb i radi na Al Jazeeri Balkans kao PR i novinar. Odlukom Hrvatskog sabora 14. srpnja 2017. imenovan je članom Vijeća za elektroničke medije.

Anita Malenica, članica

Anita Malenica školovala se u Imotskom i Zagrebu, diplomirala na Fakultetu političkih znanosti 1991.godine. Kao novinarka i voditeljica radila je na radio Samoboru. Najveći dio svog profesionalnog rada provela je u redakciji unutarnje politike u Slobodnoj Dalmaciji, od 1994. do 2006. godine.

Foto: Vijeće za elektroničke medije

U Večernjem listu radila je od 2006. godine do 2011. g kao izvjestiteljica, komentatorica, blogerica te autorica putopisa „S Anitom po Hrvatskoj“. Pola godine bila je urednica i voditeljica emisije „Oči u oči“ na TV Mreži. Osnovala je produkciju „Alpha info“ u rujnu 2013. godine u okviru koje je proizvodila emisije za Z1 televiziju. Bila je urednica i voditeljica emisije „S Anitom aktualno“. Utemeljiteljica je Instituta Vlado Gotovac te autorica projekta i scenarija filma „Put dobrote – fra Miro Babić među Kenijcima“. Više od 20 godina bavi se humanitarnim radom u Hrvatskoj i Keniji. Odlukom Hrvatskog sabora, 14.srpnja 2017.godine izabrana je za članicu Vijeća za elektroničke medije.

Davor Marić, član

Davor Marić, rođen  1961. u Splitu. Diplomirao politologiju (1983.) i novinarstvo (1984.) na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, magistrirao informacijske znanosti (1994) na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Na Filozofskom i Pravnom fakultetu u Splitu studentima držao  medijske kolegije, u statusu predavača.

Foto: Vijeće za elektroničke medije

Zaposlen je od 1983. do konca 1987. na Radio Splitu kao novinar. Početkom 1988. prelazi u Slobodnu Dalmaciju, gdje od reportera, pa političkog komentatora, 1993. postaje zamjenik glavnog urednika.  Od 1995. do konca 2011. je suvlasnik, direktor i glavni  urednik Radio Dalmacije. Koncem 2012. i u prvoj polovini 2013. radi kao direktor prodaje, marketinga i promocije Jadranskog radija (ex KL-Eurodom). Na javnom natječaju, sredinom 2013., izabran je za rukovoditelja HRT Centra Split. Početkom  svibnja 2016. vraća se aktivno novinarstvu,  kao urednik- koordinator izvještava o gospodarskim i političkim zbivanjima za Hrvatski radio  i Radio Split, te uređuje emisije Vijesti i Dnevnik Radio Splita. Odlukom Sabora,  14. srpnja 2017., imenovan je članom Vijeća za elektroničke medije.

Damir Bučević, član

Rođen u Splitu, završio je Fakultet dramskih umjetnosti, Sveučilište umjetnosti u Beogradu, filmska i TV produkcija.

Foto: LinkedIn

Dramski je i audiovizualni umjetnik – filmski i televizijski producent.Radio je za Radio Dalmaciju kao vanjski suradnik u PR i marketing aktivnostima. konzultant na području radijske automatizacije i IT segmenta, voditelj.

Bio je producent na projektima HRT-a, a radio je i za Vipnet i Alcatel. Vladnik je X productiona. Radio je i za Kapital Network, te za Hrvatski telekom.

 

Odlučili su da je nastup Brenta Raya Frasera u skladu s Pravilnikom o zaštiti maloljetnika

“Agencija za elektroničke medije zaprimila je više pritužbi građana na sadržaj emitiran dana 30. rujna 2018. u sklopu talent showa Supertalent, koji se prikazuje na kanalu NOVA TV. Sve pritužbe su se odnosile na nastup natjecatelja Brent Ray Frasera. Podnositelji pritužbi smatraju da se radi o neprimjerenom sadržaju koji bi mogao narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika”, izvijestilo je Vijeće na svojoj internetskoj stranici.

Gledatelji bijesni na Supertalent: Zbog nastupa muškarca koji crta na platnu pomoću spolovila pozivaju na bojkot Nove TV

Navode da su svoju odluku donijeli nakon što su stručne službe Agencije za elektroničke medije analizirale predmetni sadržaj i utvrdile da je “nakladnik programskom oznakom, zvučnim upozorenjem ‘Program koji slijedi nije primjeren za osobe mlađe od 12 godina’ i kasnovečernjim terminom emitiranja poduzeo sve raspoložive mjere da maloljetnici u području prijenosa neće gledati sporni sadržaj”.

“Montažom kadrova i računalnom animacijom u post-produkciji izbjegnuto je eksplicitno prikazivanje spolnih organa. Uz to, nakladnik NOVA TV d.d. predmetni sadržaj nije reprizirao niti u jednom drugom terminu”, ističu u Vijeću.

Podsjetimo, dobna oznaka 12 na koju se pozivaju Nova TV i Vijeće za elektroničke medije odnosi se samo na sadržaj koji uključuje tek blage i sporadične seksualne aluzije.

“Audio i audiovizualni sadržaji označeni ovom kategorijom ne bi trebali sadržavati verbalno nasilje u obliku prijetnji koje su slikovite i opasne kao ni jako omalovažavanje i nazivanje pogrdnim imenima ni snažne seksualne psovke i aluzije osim u vrlo sporadičnom i blagom obliku koji nije namijenjen spolnom pobuđivanju gledatelja i kada je riječ o blagim psovkama koje su način izražavanja, odnosno poštapalice”, navodi se u Preporukama za zaštitu djece za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija

Dr. Zelenika za Narod.hr o ejakuliranju u Supertalentu na Novoj TV: ‘Takvi sadržaji čine ogromnu štetu na psihu gledatelja, bez obzira na njihovu dob’

Vijeće za elektroničke medije – tko u njemu sjedi i što ono regulira?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.