Tomac: Ova vlast ne poštuje Ustav ni pravnu državu

Pokušaj da većina u Hrvatskom saboru, umjesto Ustavnoga suda, neautentično tumači Ustav i poništi volju naroda ne samo da je protuustavan nego ima i elemente pravoga ustavnoga državnog udara, izjavio je prof. dr. Zdarvko Tomac upitan za komentar sve glasnijih najava iz vladajućih krugova da Sabor ne će dopustiti referendum o ćirilici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nema dvojbe da dugo vremena ova vlast, koju zovu odnarođena i nenarodna, pokušava preodgojiti vlastiti narod, jer svojim zakonima i mjerama nameće svjetonazor koji je suprotan većini hrvatskog naroda”, izjavio je portalu narod.hr Tomac.

Po njegovim riječima vlast pokazuje dulje vremena da ne poštuje ni Ustav ni pravnu državu nego nas vraća na klasičnu partijsku državu u kojoj je subjektivna volja vlastodržaca jača i od zakona i od Ustava.

“Već dulje vremena pokušavaju diskreditirati Ustavni sud i njegove odluke te ustavne suce, a sudbenu vlast pokušavaju podčiniti svojoj partijskoj volji”, izjavio je, dometnuvši: “Ta vlast ne prizna vlast vlastitoga naroda, a Hrvatski sabor pokušava staviti iznad naroda te pokušava poništiti neposredno izraženu volju naroda”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilno uvođenje ćirilice u Vukovar je protuustavno

Tomac podsjeća na slučaj s nasilnim uvođenjem ćirilice u Vukovaru. “Pozivaju se na zakone i Ustav, a krše i zakone i Ustav”, ustvrdio je, rekavši da je smisao Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina jačanje povjerenja između većinskog naroda i nacionalnih manjina, a ne otvaranje sukoba i nepovjerenja koje šteti većinskom narodu i nacionalnim manjinama.

Po članku 8. Ustavnog zakona, kako napominje, nasilno uvođenje ćirilice je protuustavno i protuzakonito jer izaziva sukobe i nepovjerenje, koje šteti i hrvatskom narodu i srpskoj manjini. Osim toga u Vukovaru ne živi trećina Srba, kako se to prikazuje. Oni su formalno trećina tek ako se pribroje oni koji se vode kao Vukovarci, a ne žive u Vukovaru nego u Srbiji, objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nedopustivo je da hrvatska vlast ne vodi računa o tome da svojim nerazumnim i nasilnim uvođenjem ćirilice zapravo pomaže velikosrpskim pretenzijama na Vukovar”, rekao je, podsjetivši na izjavu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je Vukovar srpski grad i da tu Hrvati nemaju što tražiti.

Osim toga, upozorio je, jedna od bitnih točaka Memoranduma 2 su jasno izrečene teritorijalne pretenzije prema Vukovaru i Baranji pa zbog toga nije slučajno da se u Beogradu i Banja Luci, kako navodi, masovno skandira: Vukovar – Vukovar – srpski grad!

Pupovac ne može biti predsjednik Odbora za vanjsku politiku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomac se pita zašto hrvatska vlast ne cijeni mnogobrojne Srbe koji su branili Vukovar nego prihvaća da Stanimirović i Pupovac i drugi, koji su se borili protiv Hrvatske, budu autentični tumači interesa srpske manjine.

“Milorad Pupovac u nijednoj demokratskoj državi ne bi mogao biti predsjednik saborskoga Odbora za vanjsku politiku”, smatra Tomac. Kako podsjeća više je puta za vrijeme srbijanske agresije na Hrvatsku lažno optuživao kardinala Franju Kuharića i Katoličku crkvu da su prisilno pokrstili 10 000 djece, što je teški zločin.

“Prema tome on je bio proteza velikosrpske miloševićevske politike, koja je Domovinski rat i Tuđmanovu Hrvatsku optuživala za nastavak ustaške politike i genocida nad Srbima. Doduše on nije imao pušku u ruci, kao i Stanimirović, ali zajedno su vodili i vode velikosrpsku politiku”, drži Tomac.

Po njegovim riječima vukovarski su branitelji i branitelji u Hrvatskoj stali u obranu Vukovara kada su vidjeli da hrvatska vlast ne brani hrvatske interese nego pomaže novu velikosrpsku agresiju na Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno se sudbina hrvatskog naroda odlučuje u Vukovaru

“Bio sam potpredsjednik ratne vlade za vrijeme borbe za Vukovar i osobno svjedočim da bez žrtava i herojstva Vukovaraca ne bi bilo hrvatske države”, rekao je, napomenuvši: “Oni su preživjeli pakao i oni se ne bore protiv prava nacionalnih manjina nego se bore protiv nove velikosrpske agresije u kojoj velikosrbi likuju jer za njih je nasilno uvođenje ćirilice u Vukovaru kapitulacija Hrvatske i simbol obilježavanja Vukovara kao srpskog grada”.

Tomac drži da se kao i 1991. ponovno sudbina hrvatskog naroda odlučuje u Vukovaru. “Stotinu tisuća hrvatskih građana, koji su u povorci u Vukovaru okrenuli leđa politici državnog vodstva, dokaz je da će hrvatski narod ponovno pobijediti i da vladajući ne će uspjeti u svojim pokušajima da ignoriraju volju i interese hrvatskog naroda”, izjavio je za narod.hr prof. dr. Zdravko Tomac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.