Tomašević reže stipendije studentima s invaliditetom: Studenti ne mogu platiti ni svoje asistente

studenti s invaliditetom
Foto: Snimka zaslona

Kako mjeseci prolaze, tako i nova ‘rezanja’ u Zagrebu stupaju na snagu. Tridesetak zagrebačkih studenata s invaliditetom, prema novim kriterijima gradske uprave, dobivalo bi, umjesto dosadašnjih 3800, 2500 kuna stipendije. To im je, upozoravaju, nedovoljno za plaćanje asistenta u nastavi pa apeliraju na gradonačelnika Tomislava Tomaševića da odluku promijeni.

Podsjetimo, Grad Zagreb nakon dolaska na vlast Tomislava Tomaševića ukinuo je mjeru u rujnu ove godine koja je nudila naknadu nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu. Oni koji su odlučili koristiti mjeru imali su pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci prethodne godine. Riječ je o mjeri kojoj je cilj bio povećati trend broja trećerođene djece.

Mjera je uvedena tijekom mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića u rujnu 2016. godine, a ukinuta je 6. rujna ove godine od novoizabrane ekstremno lijeve gradske vlasti s Tomislavom Tomaševićem na čelu, a sada udaraju na studente s invaliditetom.

Nedovoljno za plaćanje asistenta u nastavi

Dvadesetogodišnji Danijel savladao je mnoštvo prepreka da bi stigao do prve godine agronomije. Ali, ne bude li imao dovoljno novca kojim bi platio asistenta, njegov studentski život mogao bi završiti prije nego što je uistinu počeo, piše HRT.

– Na fakultetu ne postoji asistent, to ne postoji. Možete samo nekog platiti, kaže Danijel Primorac, student agronomije, te dodaje da ne postoji osoba koja će raditi za 2500 kuna.

Mjeru je osudila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

– Da je interes društva, posebno lokalnih razina, da osobe s invaliditetom budu što obrazovanije, i što stručnije. Treba učiniti sve napore i nastojanja da ostane jednaka razina svih potpora i sredstava i da im se omogući podrška koja ne bi dovela do isključivanja iz obrazovanja, rekla je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Prije pet dana na redovitoj konferenciji gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdio je da rezanja neće biti.

– Neće biti manje novaca nego će zapravo biti više učenika koji će moći dobiti stipendije. Ukupni broj će na kraju biti veći, stipendista, rekao je gradonačelnik Zagreba 12. listopada.

Ta matematika ne stoji, kaže Danijelova majka.

– Ono što oni kažu da to nije štednja nego preraspodjela sredstava je nešto što je nemoguće, jer vi ne možete uzeti jednoj skupini da bi dali drugoj, a uvjeti se nisu mijenjali, kaže Marina Primorac, Danijelova majka.

Gradska oporba mjeru neće podržati.

– Smanjivanje stipendija za bilo koju grupu korisnika je nešto što mi u zagrebačkom HDZ-u i u gradskoj skupštini nećemo podržati, prema tome, to možemo samo strogo osuditi, rekao je Mislav Herman, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Udruga obitelji djece s poteškoćama u razvoju Sjena već je pisala gradonačelniku da povuče odluku.

– Ne vidimo uopće smisao toga jer grad apsolutno ništa od tog iznosa ne dobiva, a osobama s invaliditetom i učenicima s teškoćama u razvoju to jako puno znači, kaže Sabina Lončar, udruga Sjena.

Nadaju se da će grad odustati od odluke prije nego što ta točka stigne na dnevni red Zagrebačke skupštine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt