Esih i Hasanbegović u sukobu: Sazivaju se dva stranačka Sabora?

Foto: Fah

Budući da službeno postoji dvije godine, stranka Neovisni za Hrvatsku dužna je organizirati Sabor stranke koji je na Predsjedništvu stranke dogovoren za 22. srpnja u Zagrebu.

TelegramJutarnji list i Express objavili su informaciju, pozivajući se na izvore bliske stranci, prema kojoj je na pomolu raskol u Neovisnima za Hrvatsku te sukob između dr. Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih.

Prema navodnim izvorima, istodobno bi se mogla održati dva sabora Neovisnih za Hrvatsku, što bi podijelilo stranku. Dogodi li se uistinu podjela među Neovisnima za Hrvatsku, pa se održe dva sabora jedan u Zagrebu, drugi u Zadru, o tome koji je zakonit odlučivat će Ministarstvo uprave.

Prema Statutu, pozivi se moraju poslati osam dana prije Sabora pa je dvotrećinska većina u Predsjedništvu stranke donijela odluku da se pošalju pozivi za Zagreb, kako je dogovoreno, kažu članovi Predsjedništva te dodaju kako Esih to nije željela potpisati, već je sama, s nepoznate gmail adrese, paralelno poslala pozive za Zadar, prenosi Večernji list.

“Bruna Esih je shvatila kako neće imati većinu i kako će joj izmaći mjesto predsjednice stranke, jer je raspoloženje članstva, s obzirom na loš rezultat njene liste za Europski parlament, na strani Zlatka Hasanbegovića, koga žele za novog predsjednika. Zato je sinoć izaslanicima na brzinu e-poštom poslan poziv da će se sabor Neovisnih za Hrvatsku održati u Zadru”, rekao je za Telegram navodni izvor blizak stranci.

Što o sukobu kažu akteri?

Bruna Esih izjavila je da je “u subotu poslan poziv svima, svim županijskim organizacijama koje same odabiru delegate. Sve je odrađeno sukladno Statutu stranke. Ja ne znam tko bi zvao ljude u Zagreb, ovaj poziv upućen za Zadar jedini je poziv koji je poslan, ja predstavljam i zastupam stranku i znam da nije bilo nikakvog poziva za Zagreb.”

Zlatko Hasanbegović potvrdio je da je Sabor stranke 22. srpnja u Zagrebu te da nije bilo govora o Zadru.

“Jednoglasna je odluka Predsjedništva stranke da se Sabor održava u Zagrebu, a pozivi se po Statutu šalju osam dana prije Sabora, i poslani su. Statutom je propisano da sve odluke donosi Predsjedništvo stranke dvotrećinskom većinom i time bih završio”, poručio je Hasanbegović.

Po stranačkom statutu, Sabor saziva Predsjedništvo stranke, a ne predsjednik. U čl. 26 statuta piše:

“Sabor se redovito saziva najmanje svake druge godine, a saziva ga Predsjedništvo Stranke. Redoviti izborni Sabor saziva se najmanje jednom u četiri godine, računajući od dana održavanja osnivačke skupštine odnosno od dana održavanja prethodnog Sabora.”

Foto: Snimka zaslona

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr