U kninskom zatvoru 1991. mučili hrvatske zarobljenike: Osumnjičeni nedostupni hrvatskom pravosuđu

Spomen-obilježje na lokaciji gdje su držani zarobljeni hrvatski vojnici i civili, foto: Croq, commons.wikimedia.org

Odjel za ratne zločine šibensko-kninske policije osumnjičio je nekadašnjeg sekretara SUP-a Knin, zapovjednika kninskoga okružnog zatvora te još dvije osobe za ratni zločin nad četvoricom pripadnika hrvatskog MUP-a tijekom Domovinskog rata, u rujnu i listopadu 1991. godine.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeni su 62-godišnji nekadašnji sekretar kninskog Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP), 53-godišnji pripadnik SUP-a, 55-godišnji zapovjednik Okružnog zatvora Knin “Stara bolnica” i 54-godišnji zatvorski stražar.

Osumnjičeni zasad nisu dostupni hrvatskim pravosudnim tijelima, a protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, izvijestila je u ponedjeljak šibensko-kninska policija na svojim internetskim stranicama.

Nekadašnjem sekretaru i zapovjedniku zatvora stavljaju na teret da unatoč svojim ovlastima nisu spriječili podčinjene pripadnike u psihičkom i fizičkom zlostavljanju ranjenih zarobljenika kojima su pritom nanesene višestruke tjelesne ozljede i psihičke traume. Od posljedica zlostavljanja oštećena četvorica pripadnika MUP-a ostali su trajni invalidi sa 50 do 80 posto invaliditeta.

Batinanje na liječenju

Ranjeni pripadnici MUP-a zarobljeni su u napadu agresorskih vojnih postrojbi tzv. “RSK” i okupacije Drniša, a potom su ih tijekom prevoženja do bolnice u nekoliko navrata zlostavljali rezervisti neprijateljske vojske, udarajući ih kundacima, rukama i čizmama.

Po dolasku u Knin na ispitivanje u “Južnoj kasarni” su ih batinali rezervisti “JNA” i “TO”, a zatim su prebačeni u kninsku bolnicu “Sveti Sava” gdje su ih zlostavljali čuvari i pripadnici SUP-a, među kojima je bio i osumnjičeni 53-godišnjak.

Svakodnevno su im ulazili u sobu, gdje su im govorili da su pokršteni Srbi, udarali ih kundacima i drvenim palicama i prisiljavali da u ustima drže i gutaju vrelu vodu.

Nakon desetak dana, trojica pripadnika MUP-a premještena su u zatvor “Stara bolnica”, gdje su ih zatvorski čuvari, među kojima i osumnjičeni 54-godišnjak te rezervisti udarali rukama, čizmama i palicama, sve do razmjene 2. studenog u Pakovom Selu. Četvrti pripadnik MUP-a ostao je u bolnici “Sveti Sava” na liječenju, tijekom kojeg ga je osumnjičeni 53-godišnjak zlostavljao batinjanjem.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina