Udžbenike nije trebalo mijenjati, barem oni za osnovnu školu trebali bi biti besplatni

Nekadašnja HDZ-ova ministrica prosvjete i športa i dugogodišnja ravnateljica zagrebačke VII gimnazije Ljilja Vokić, poznata i po uvođenju besplatnih udžbenika za sve učenike u Hrvatskoj u tijeku svog mandata, na zamolbu narod.hr-a, iznijela je svoje mišljenje o odluci akutalnog ministra obrazovanja Željka Jovanovića da uvede nove udžbenike ističući kako školske knjige uopće nije trebalo mijenjati, a osobito ne u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji u kojoj svi trebaju štedjeti.

„Ja u ovo vrijeme ne bih tiskala nove udžbenike, nego bih dijelila najstarije – ako se nešto izmijenilo u određenoj građi koju nastavnici trebaju predavati – ministarstvo ih pozove na stručno usavršavanje na kojem im se objasni  koji dio gradiva ne bi trebalo obrađivati, a koji treba obrađivati s djecom“, istaknula je Ljilja Vokić te dodala kako ne bi djecu i roditelje opterećivala novim troškovima, nego bi pokupila sve najstarije knjige što postoje samo da uštede i roditelji i država.

„Znam da je u interesu nakladnika da tiskaju nove udžbenike,  jer i oni moraju od nečega živjeti – to mi je sasvim jasno, ali onda se treba tiskati samo neke udžbenike, za predmete kod kojih je došlo do jako velike promene u programu koji učenici prolaze. Nikako ne bih tiskala sve“, zaključila je bivša ministrica.

Gospođa Vokić smatra da bi udžbenici barem za osnovnu školu trebali biti besplatni kako bi se obiteljima i roditeljima školske djece što više pomoglo i olakšalo školovanje njihove djece, jer to je u interesu cijelog hrvatskog društva, cijele zajednice.  Tako i ovo tiskanje novih udžbenika, prisiljavanje roditelja da kupuju nove školske knjige za sve predmete umjesto da kupuju stare, da djeca koriste knjige starije braće i sestara, da se knjige kupuju ili mijenjaju od prethodnih generacija.

„Englezi knjigu ne bacaju dok traje – dok se iz nje može učiti“, istaknula je te dodala kako u Engleskoj udžbenike mijenjaju najmanje svakih osam godina.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr